‘Pa is mijn idool’

‘Pa is mijn idool’

Zaterdag wordt op en rond de Klitsberg in Paal het BK voor aspiranten gereden en op zondag is er de Flanderscup. Jimmy en Zander Tielens rijden in hun achtertuin. Patrik en Jonas Wellens wonen iets verderop. Een dubbelinterview met vader en zoon.

Het is een uniek gegeven: een wedstrijd die je zo waar in je achtertuin rijdt. Voor Jimmy en Zander Tielens is dit letterlijk. Ook voor hun vrienden Patrik en Jonas Wellens die op 5 km van de omloop wonen. Jonas rijdt het BK bij de 13-jarige aspiranten, Zander(8)start in de Kids Challenge. Zander won vorige zondag nog in Duitsland.

Waarom doe je aan mountainbiken en voetbal je niet?

Jonas : Van kleinsaf ging ik naar de koers met papa. Vroeger speelde ik tennis en toen papa, tijdelijk zo blijkt stopte, begon ik.

Zander: Ik heb wel een beetje gevoetbald. Maar daarna ging ik eens mountainbiken en vond dat leuker en zo ben ik dat blijven doen.

Wie is je grote idool in het MTB?

Jonas: Als kleine jongen was ik al supporter van Roel Paulissen. Maar Nino Schurter en Julien Absalon zijn ook idolen. Zelf zie ik een profcarrière niet zitten. Ik houd het liever bij een hobby.

Zander: Mijn papa!

Leert je papa je nog veel bij?

Jonas: Vooral technisch is dat zo, maar ook koersinzicht leer ik van hem.

Zander: Vooral techniek: een bocht, een drop en de afdaling nemen, hoe schakelen?

Wat is je doel op het BK Jonas? : Ik ga voor een top 5, maar het gaat moeilijk worden.

Welk parcours ligt jou het best of vind je leuk?

Jonas: Ik heb het liefst een explosief parcours.

Zander: technische afdalingen en drops vind ik wel leuk. Het Klitsbergparcours ligt me helemaal, ik train er en ken er alles bijna van buiten.

Heb je soms last van stress voor de koers?

Jonas: Nee, maar de eerste wedstrijd van het seizoen is altijd wel speciaal.

Zander: Als ik de renners niet ken, zoals in Duitsland en als ik achteraan moet vertrekken.

Jimmy en Patrik kijken uit naar zondag.

Is samen mountainbiken family-en qualitytime?

Jimmy: Het is leuk om dit samen met je familie te doen. Geen gezeur dat je weer weg bent. Zoals vorige weekend was heel leuk: Zander en ook de andere zoon Mathiz reed ook mee bij de allerkleinsten en het was genieten.

Patrik: Tuurlijk is het plezant om dit samen te doen. Maar het belangrijkste is dat hij er zelf plezier aan beleeft. Samen trainen en naar de wedstrijd gaan is wel bijzonder: dan is er tijd om bij te babbelen, vooral over de koers dan.

Is rijden voor eigen volk speciaal?

Jimmy: ik lig er niet wakker van en heb er geen stress voor. Het is toch speciaal als ik de koers zou winnen. Jonas De Backer komt me weer uitdagen. Vorig jaar won ik nipt van hem. We gaan dit jaar zien wat het geeft.

Patrik: Het is plezant als het vlakbij is. Ik ben het beu om altijd ver te rijden.Het is een combinatie van vele factoren. Voor eigen volk is altijd speciaal. Maar vooral voor Jonas is zo’n BK toch heel speciaal.

Wat zijn je doelen nog dit seizoen?

Jimmy: Ik heb dit jaar geen echte doelen. Maar het brons op het BK marathon had ik niet verwacht. In Antwerpen werd ik nog derde tussen al die jonge gasten. Ik rijd niet voor een klassement, maar ik kan me voor elke koers wel opladen.

Patrik: Hoofddoel was het BK marathon, waar ik tweede werd. Dan het BMEC. Na Paal gaat de riem eraf en zien we wel.

Foto’s: Familie Tielens en Wellens