Evie Richards wint eerste wereldbekerwedstrijd, Lecomte eerste wereldbekerklassement

Evie Richards wint eerste wereldbekerwedstrijd, Lecomte eerste wereldbekerklassement

Kersvers wereldkampioene Evie Richards heeft haar eerste wereldbekerwedstrijd gewonnen in Lenzerheide. Ze klopte Rebecca McConnell en Jenny Rissveds. Loana Lecomte eindigde vierde en is de eindwinnares van de wereldbeker. Githa Michiels eindigde 31ste.

Bij de vrouwen waren alle ogen vandaag gericht op wereldbekerleidster Loana Lecomte en haar nieuwe eerste achtervolgster en Lenzerheide-favoriete Jenny Rissveds. Mocht Rissveds winnen, dan kan Lecomte met een zesde plaats de wereldbekerzege nog perfect pakken. Op het unieke circuit met een flinke klim en veel technische passages ontwikkelde zich vanaf het begin een spannende wedstrijd, waarbij vooral Lecomte en Rissveds goed van start gingen. Ingehaald door wereldkampioene Evie Richards, de lokale held Sina Frei, Rebecca McConnell en Anne Tauber, bleef het nieuwe sextet wegrijden tot het midden van de derde ronde.

Onder druk van Richards en Frei viel de groep aan het begin van de vierde ronde uit elkaar, waarbij Rissveds slechts met veel moeite overeind kon blijven, terwijl Tauber verder terugviel. Nu voerde de Britse wereldkampioene het tempo weer op en nam ook afstand van Frei en McConnell, terwijl Rissveds en Lecomte alleen nog leken te vechten om de vierde plaats. De Australische gaf alles met het oog op een mogelijke eerste wereldbekerzege, maar kon het gat naar Richards slechts dichtrijden en kwam als tweede over de eindstreep. Sina Frei reed als derde en beleefde een groot drama toen ze kort voor de finish Rissveds en Lecomte moest laten passeren vanwege een lekke achterband. Terwijl Evie Richards in Lenzerheide haar eerste wereldbekerwedstrijd won en Loana Lecomte in de algemene wereldbekerstand niet meer te kloppen is, moeten de Zwitserse rensters ondanks vier bikers in de top elf nog wachten op hun eerste thuisoverwinning. Jolanda Neff had een zeer slechte dag en moest genoegen nemen met de 25e plaats.

Evie Richards kon met haar vreugde geen blijf: “Ik kan het gewoon niet geloven. Het was alsof iedereen zat te wachten en naar elkaar zat te loeren. Ik moest echt geduldig zijn en wachten op mijn moment. Nu aan het eind van het seizoen alles eindelijk op zijn plaats valt, ben ik nog steeds een beetje in shock. De regenboogtrui brengt veel druk met zich mee en ik ben blij dat ik de wereldtitel kan bevestigen met de prestatie van vandaag. Elke race hebben we een ander plan, het is nieuw voor me en zelfs als ik niet win leer ik. Ik voelde me niet sterk in de eerste ronde, maar gelukkig vertraagde de kopgroep een beetje en dat gaf me genoeg tijd om aan te vallen.”

Loana Lecomte won de wereldbeker en was daar erg blij mee:”Ik ben ongelooflijk gelukkig. Aan het begin van het seizoen was dit zeker niet mijn doel. Ik had het me nooit kunnen voorstellen, maar vandaag heb ik het gedaan. Dit was een van de zwaarste races uit mijn jonge carrière. De laatste paar weken zijn erg zwaar geweest, zowel mentaal als fysiek. Nu wil ik gewoon plezier hebben op de mountainbike en genieten van de rest van het seizoen. Ik ben erg blij met mijn vierde plaats.”

Top 5:

1. Evie Richards (GBR) 1:19:16
2.Rebecca McConnell (AUS) 1:19:35
3. Jenny Rissveds (ZWE) 1:20:14
4. Loana Lecomte (FRA) 1:20:28
5. Sina Frei (SUI) 1:20:36

Wereldbeker tussenstand :

1.Loana Lecomte (FRA) 1550 punten
2.Jenny Rissveds (ZWE) 1065 punten
3.Pauline Ferrand-Prévot (FRA) 990 punten
4.Rebecca McConnell (AUS) 955 punten
5.Evie Richards (GBR) 935 punten

Foto: Copyright Egelmair Photography