Frank Beemer als eenmansploeg naar het WK

Frank Beemer als eenmansploeg naar het WK

Sinds zijn contract bij MPL vorig jaar is opgezegd, heeft Frank Beemer de hand in eigen boezem gestoken. Hij regelt nu alles zelf en haalt de nodige resultaten. Dat bleef bij de KNWU niet onopgemerkt en ze gaven hem een selectie voor het WK in Vallnord volgend weekend. Een reden te meer voor Offroadbiking om hem enkele prangende vragen te stellen aan de vooravond van het WK.

1. Frank, maakte je deel uit van de Nederlandse selectie of is alles wat je met jouw eenmansploeg doet voor eigen rekening.

Frank: Het programma dat ik afgelopen seizoen heb gereden was volledig op eigen gelegenheid.

2. Omdat je nogal wat in het buitenland hebt gereden , heb je altijd met een speciaal doel gereden dit jaar?

Frank: Mijn buitenlandse wedstrijdprogramma is min of meer ter voorbereiding op de wereldbekers. Om in de wereldbeker te kunnen presteren is het belangrijk dat je voorafgaand enkele wedstrijden op vergelijkbaar niveau heb gereden. Daarnaast is het behalen van UCI punten niet onbelangrijk. Je positie op de UCI ranglijst bepaalt immers je startpositie bij een wereldbeker.

3. Tsjechië en Frank Beemer is dat een goed huwelijk : leuke resultaten gehaald daar.

Frank: Het parcours in Nove Mesto na Morave is niet zozeer een parcours dat mij heel goed ligt. Maar door de hele entourage is het wat mij betreft wel de mooiste wereldbeker van het jaar. Dat soort dingen spelen voor mij wel altijd wel mee en kunnen net voor wat extra motivatie zorgen.

4. Heb je jezelf al bij de selectie gevoegd in Pontresina?

Frank : Neen, die vraag ik hoorde ik afgelopen week vaker. Ik maak geen deel uit van de groep renners die zich momenteel in Zwitserland voorbereiden. Bondscoach Tim Heemskerk heeft aangegeven dat er maar een beperkt aantal plaatsen waren. Of dit wegens financiële of logistieke redenen is weet ik niet. Maar we mogen er van uitgaan dat van de groep die zich momenteel in Zwitserland bevindt, de verwachtingen volgende week het hoogst zullen zijn.

5. Verwachtingen scheppen is voor een biker ook belangrijk. Heb jij een bepaalde plaats op het oog bij het WK?

Frank : Uiteraard weet ik waar ik internationaal ongeveer sta. Ik ben dit seizoen bij de vier wereldbekers die ik heb gereden op een 30ste, 34ste, 35ste plaats geëindigd. Mijn slechtste wedstrijd was dit jaar in Albstadt waar ik als 45ste over de meet kwam. Vorig jaar eindigde ik op het WK in Hafjell als 32 ste. Een resultaat tussen plaats 30 en 35 zou dus normaal gesproken een reëel doel zijn. Maar het schijnt dat een wedstrijd op hoogte een specifieke voorbereiding vergt. Daarom ga ik eigenlijk zonder uitgesproken doelstelling van start.

6. Je bent één van de weinigen in de top van Nederland die consequent met een fully rijdt , bevalt je dit goed?

Frank: Nadat MPL Specialized eind vorig jaar besloot om mij geen nieuw contract aan te bieden, kon ik zelf kiezen met welk merk ik verder wilde. Die keuze was echter niet zo moeilijk. De Epic die ik vorig seizoen ter beschikking had, was namelijk zo goed bevallen, zodat ik daar dit jaar ook graag op wilde rijden.

7. Wie ondersteunen jou eigenlijk ?

Frank : Uiteraard zijn dat mijn ouders. Daarnaast krijg ik ondersteuning van fietsspecialist Piet de Wit uit Wormer. In deze winkel heb ik vroeger zelf nog gewerkt. Winkeleigenaar Martin Slagt heeft altijd voor mij klaar gestaan. Zoals het er nu naar uitziet, zal ik ook volgend jaar mijn eigen weg gaan.

8.Heb je iemand die tijdens de wedstrijden jouw fiets en voeding en dergelijke regelt?

Frank : Bij de wedstrijden ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn materiaal. Uiteraard krijg ik bij Piet de Wit de beste service, maar dit is enkel voorafgaand aan een buitenlandse trip.

9. Ben je content met je selectie voor Vallnord?

Frank: Uiteraard ben ik daar blij mee. Al is dat wel met gemengde gevoelens. De KNWU vindt mij goed genoeg om naar Andorra te sturen, maar is niet bereid om mij op wat voor manier dan ook te ondersteunen in mijn voorbereiding. Dan krijg je toch een beetje het gevoel dat je niet als volwaardig selectielid wordt gezien.

10. Na het WK heb je dan BV het NK Marathon nog in je agenda staan?

Frank : Na het WK zal ik ieder geval nog bij de Bundesliga finale in Bad Sackingen van start gaan. Het NK marathon zou ik dit jaar ook weer graag rijden. Maar dat besluit neem ik later.

Jan v Dijk