Frans Claes en Jens Schuermans eindwinnaars van Rwandan Epic

Frans Claes en Jens Schuermans eindwinnaars van Rwandan Epic

Frans Claes en Jens Schuermans hebben de Rwandan Epic naar hun hand gezet. Het Belgisch duo won vier van de vijf etappes, enkel in de laatste rit moesten ze hun meerdere erkennen in een Rwandees-Oegandees team. Zowel Claes als Schuermans zijn uiterst tevreden over hun einde van hun seizoen.

MOOIE FINALE

De zenuwen stonden strak gespannen voor de laatste etappe van de Rwandan Epic. Het traject van zo’n 80 kilometer leidde naar het prachtige meer van Kivu en flirtte met de grens van Congo. Het was de laatste kans om de hegemonie van de Belgen te doorbreken. Team Belgium met Frans Claes en Jens schuermans hadden maar liefst alle voorgaande etappes gewonnen. De Rwandese thuisrijder Jean Eric Habimana en zijn ploegmaat Tumelo Makae beschikten vandaag over een stel superbenen en wonnen de etappe in de laatste honderd meter. Habimana“Het was een stevige race vandaag. We hebben de hele dag geprobeerd om in het wiel van de sterke Belgen te zitten en dat is gelukt. Ik ben zo blij dat we hen op het einde hebben kunnen aftroeven.” In het kamp van de Belgen heerst vooral opluchting dat de Rwandan Epic gewonnen is. Claes:“Vandaag moesten we gewoon de controle over de koers behouden. Samen met Habimana en Makae hebben we de hele tijd goed goed kunnen samenwerken. Op het einde hadden ze nog net iets meer jus in de benen.”

Voor Habimana heeft de ritzege een bijzonder betekenis. Habimana“Ik woon hier in de buurt en we zijn door dorpjes gereden waar mijn familie woont. Het was geweldig toen we passeerden want iedereen begon te juichen. Dit vergeet ik nooit meer.” Schuermans: “Ik ben erg blij voor Habimana dat hij in eigen streek kan winnen. Hij heeft er deze week enorm hard voor gewerkt. Vergeet niet dat hij hier vorig jaar op het podium stond als eindwinnaar.”

TEVREDEN KAMPIOENEN

Claes en Schuermans blikken tevreden terug op een succesvolle editie van de Rwandan Epic. Schuermans: “Dit is een totaal andere wedstrijd dan ik normaal rijd. Ik ontdek hier een land op een bijzonder avontuurlijke en sportieve manier. We zijn in de hoofdstad Kigali vertrokken en nu rijden we in het westen van het land met vulkanen op de achtergrond. Onwaarschijnlijk!” Ook voor Frans Claes is er een nieuwe wereld opengegaan. Claes :“Je zit in Afrika en het onverwachte kan je hier verwachten. In elke dorpje komen de kinderen enthousiast naar je toegelopen. En dan moet je wel opletten. Het is hier erg vochtig en ook de hoogte speelt een rol. Vandaag zijn we gestart op 2400 meter hoogte en we zijn tot boven de 2900 meter gegaan. Dat voel je wel. Het was een mooi avontuur, mij zien ze hier nog wel eens terug.”

SUCCESVOLLE EDITIE

De Rwandan Epic heeft er een succesvolle editie op zitten. Dat vindt ook Simon Hupperetz, de Belgische organisator van de wedstrijd: Hupperetz : “We hebben het niveau weeral een stapje hoger gezet. Er zit een extra etappe in, de organisatie is beter en er zijn meer deelnemers. Alles verloopt volgens plan om er in 2025 een groot evenement van te maken. We willen mensen naar Rwanda lokken met adembenemende mountainbiketochten gecombineerd met cultuur en avontuur. Zo kunnen de mountainbikers naast de koers een community walk maken onder leiding van een lokale gids. Of ze kunnen het Dian Fossey Gorilla Center bezoeken. Voor de Rwandezen zelf is deze race ook erg belangrijk. Zij zitten mee in de structuur van de organisatie. En we willen dat zij ook zelf beginnen te mountainbiken en daarin verbeteren. Want er is zeker potentieel.”

Bron: PM

Foto:© Wim Vanderwegen