Frans Claes mikt op top tien op EK

Frans Claes mikt op top tien op EK

Zondag wordt in Zwitserland het EK gereden en Frans Claes is samen met Wout Alleman een kanshebber voor een mooie ereplaats. De Leuvenaar werd in 2019 al tweede in Raid Evolènard en dit parcours is op zijn lijf geschreven.

Afgelopen zondag had hij nog pech in de Hero Dolomites. Maar de conditie is er alleszins. Frans is intussen al samen met Ariane Lüthi in Zwitserland om zich wat aan te passen aan de hoogte.

Zondag heb ik pech gehad. Maar ik had het gevoel dat er nog meer in zat. Zeker top tien was het minimum dan nog en misschien nog meer. Maar dat hoort erbij en we moeten ermee leren leven. Beter zondag die pech dan op het EK. Want dat is toch één van mijn doelen dit jaar. We hebben voldoende tijd erin gestoken om alles voor te bereiden en te verkennen. Als het nu niet gaat gebeuren, gaat het wellicht nooit meer gebeuren. Zoals dat vorig jaar op het WK ook het geval was. Het is nu de moment om nog te presteren,‘weet Frans.

De concurrentie voor het EK komt deze keer ook uit eigen land met Wout Alleman. ‘Dat is goed. De fakkel moet ooit doorgegeven worden. We hebben veel te weinig toppers in België. Hij laat ook zien dat hij zeker in de kleinere wedstrijden al een heel hoog niveau haalt. En met Tiago Ferreira als duo kan hij met de besten mee. Nu ben ik eens benieuwd wat hij gaat presteren in deze bergkoers. Verdere concurrentie komt van mijn ploegmaat Ferreira en verder kijk je best naar de uitslag van de Hero Dolomites. Het gaat terug met dezelfde renners zijn, want dat is op een gelijkaardig parcours en op een week tijd kan er weinig mis gaan met de vorm. Ik vul dat graag aan met Perikles, Sascha Weber en aantal Zwitsers zoals Zwitsers kampioen Martin Fanger en dan de renner waar ik de Swiss Epic mee rijd en dat is Casey South, die verwacht ik bij de top 15. Het is echt een Zwitsers parcours en de organisatie heeft er een aantal technische afdalingen ingestoken wat de moeilijkheidsgraad de hoogte injaagt. Dat zal op het einde van de koers tot een slagveld leiden. Het parcours ligt me, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Ze hebben het lastiger gemaakt, wat alleen maar in mijn voordeel is. Ik heb het goed voorbereid. Alles wijst in de juiste richting. Als de pech achterwege blijft, hoop ik op een top tien. En dan is een top 5 plaats ook meestal niet veraf. Alles ligt op een kampioenschap op een zakdoek bij elkaar.’

Verder heeft Frans Claes na het kampioenschap nog enkele doelen. ‘Zo wil ik nog zoveel mogelijk koersen rijden in de Alpen en rijd ik de Dolomite Superbike, de Kronplatzking, de Swiss Epic… Ik heb een stevige basis en kan dit wel aan en ik heb de leeftijd om zoveel koersen te gaan rijden. Ook omdat we nog geen volwaardig seizoen hebben gehad. In het najaar hoop ik het WK in Elba te rijden en dan de Cape Epic.’

Bij de vrouwen behoort de vriendin van Frans, Ariane Lüthi, tot de kanshebbers.’Vorig jaar had ze zeker gezegd voor goud te gaan. In het voorjaar heeft ze wat gezondheidsproblemen gehad. Vorige week ging het al veel beter dan ze zelf verwacht had. Dus ja, dat stemt ons toch hoopvol dat het zou lukken op het EK. De fysieke vorm is er. Maar omdat de voorbereiding niet perfect verlopen is, weten we het niet goed. Misschien zit er toch een gouden randje aan,’lacht de Leuvenaar.

Reportage: Erik Braeken

Foto: Mediateam Frans Claes