Zondag EK marathon in Evolène(Zwitserland)

Zondag EK marathon in Evolène(Zwitserland)

Aanstaande zondag worden in Evolène de eerste Europese kampioenschappen mountainbike marathon op Zwitserse bodem gehouden. Op het veeleisende parcours van de Raid Evolénard zal een hele armada van toprijders strijden om Tiago Ferreira en Mara Fumagalli op te volgen. Te beginnen met de wereldkampioene Ramona Forchini (Wattwil) en de bronzen medaillewinnares van de wereldkampioenschappen Ariane Lüthi (Thun). Naast Ferreira behoren vijfvoudig Zwitsers kampioen Urs Huber en Europees runner-up Samule Porro tot de kanshebbers bij de mannen. Maar ook onze Belgen Wout Alleman en Frans Claes gaan voor een top tien plaats en misschien wel meer. Later deze week komen ze nog aan het woord over hun ambities.

Een primeur voor Zwitserland

Drie jaar geleden selecteerde de Europese Wielerunie (UEC) met de Raid Evolénard voor het eerst een een Zwitserse gastheer voor de organisatie van de Europese Kampioenschappen marathon MTB. De Raid Evolénard organiseerde in 2015 en 2016 al met succes de nationale kampioenschappen van deze MTB discipline en viert dit jaar zijn 25e editie. Voor de gelegenheid hebben de organisatoren de moeilijkheidsgraad van het parcours flink opgedreven: 78 km en 3900 m klimmen voor de mannen en 70 km en 3400 m klimmen voor de vrouwen. Volgens Urs Huber, drievoudig winnaar van de Raid Evolénard, is het parcours nu vergelijkbaar met dat van de Dolomiti Hero Bike Marathon in Val Gardena: ” Het grootste verschil zit in de afdalingen, die in Evolène een stuk technischer zijn”.

Tiago Ferreira op koers voor derde titel

De resultaten van de Hero Dolomiti marathon van afgelopen weekend vormen een goede graadmeter voor de favorieten voor de Europese titels. Bij de mannen toonde de Italiaan Samuele Porro zijn vorm door als tweede te eindigen achter de winnaar Andreas Seewald. Na tweede plaatsen op de EK’s van 2018 en 2019 hoopt Porro in Evolène eindelijk op de hoogste trede van het podium te staan. De regerend Europees kampioen, Tiago Ferreira uit Portugal, zal er alles aan doen om zijn titel te verdedigen. De vijfvoudig Zwitsers kampioen Urs Huber, die enkele weken geleden de Andalusia Bike won en het voordeel heeft het terrein beter te kennen dan wie dan ook, zal iemand zijn om goed in de gaten te houden. Tot de uitgebreide kring van favorieten behoren de Italianen Tony Longo en Fabian Rabensteiner, de Tsjechen Martin Stosek en Kristian Hynek – die allen een hoofdrol speelden in de Hero Dolomieten – en de regerend Zwitsers kampioen Martin Fanger, die zich thuis voelt op het parcours en op lokale steun kan rekenen als renner van het Valais Papival Scott Grand Raid team. Voormalig wereldkampioenen Alban Lakata en Periklis Ilias zullen ook aan de start verschijnen. Van Belgische verwachten we een goed resultaat van Frans Claes, 2de in de Raid Evolénard in 2019.

Een open race bij de dames

Bij de dames is Katazina Sosna een van de favorieten naast wereldkampioene Ramona Forchini en de Zwitserse kampioene Ariane Lüthi. De Litouwse won afgelopen zaterdag de Hero Dolomieten voor Lüthi en de Oostenrijkse Angelika Tazreiter, die brons won op de Europese kampioenschappen in 2017. Aan de finish in Selva bevestigde Lüthi: “Sosna reed vandaag een klasse apart. Iedereen die haar probeerde te volgen, moest daar de tol voor betalen. Het valt nog af te wachten of ze even sterk zal zijn op een parcours dat ze minder goed kent.” Naast wereldkampioene Ramona Forchini ziet Lüthi nog een Zwitserse medaillekandidaat: de jonge nationale kampioene Steffi Häberlin. Lüthi, die tweemaal de Raid Evolénard won, beschouwt de twee Duitsers Bettina Janas en Adelheid Morath, die de laatste Zwitserse Epic wonnen, en de Française Margot Moschetti als outsiders.

Bijna 300 atleten uit 28 landen zullen op zondag 20 juni aan de start staan van de Europese kampioenschappen in Evolène. Voor kinderen en amateurs vinden de wedstrijden plaats op een parcours van 2 tot 62 km.

Meer informatie www.raidevolenard.ch
Entry list: https://www.mso-chrono.ch/list/1532-european-xcm-championships/categorie

Foto: organisatie