Gerhard Kerschbaumer Europees beloftenkampioen

Gerhard Kerschbaumer Europees beloftenkampioen

ava

In het Slowaakse Dohnany is de Italiaan Gerhard Kerschbaumer Europees kampioen bij de beloften(U23) geworden. De Nederlander Henk Jaap Moorlag was tweede en de Zwitser Thomas Litscher pakte brons. Carabin werd zesd en Jeff Luyten zevende.

Kerschbaumer reed tot halfkoers samen met Litscher. Maar door een zadelbreuk moest de Zwitser lossen. Henk Jaap Moorlag kon vanuit een achtervolgend groep de aansluiting vooraan maken. Door de pech van Litscher greep hij in de laatste ronde zilver. Sebastien Carabin was met een zesde plaats de beste Belg. Hij miste zijn start en verspeelde veel energie in de achtervolging. Luyten reed een dijk van een race en werd zevende.Voor Ruben Scheire verliep het veel minder goed. Hij eindigde als 47 ste.

Gerhard Kerschbaumer kwam over de streep en we riepen al ‘Forza Italia’. Toen hij  verder ging in het Italiaans moesten we passen. Engels was hij ook niet machtig.  Zijn Italiaanse verzorger was dat wel en zo konden we wel communiceren. ‘De Zwitser was erg sterk. Na de vierde ronde geloofde ik mijn kansen. Zo reed ik keihard door en zeker toen ik zag dat Litcher helemaal achteruit was geslagen,’zei de nieuwe Europese kampioen.

Henk Jaap Moorlag reed een sterke race en kon na de zadelbreuk van Litcher in extremis nog opschuiven naar de tweede plaats. Dik verdiend. ‘Ik had vooraf een podiumplek vooropsteld. Dit is dus geen verrassing.  Ik zat nog heel kort op het laatste. Alleen bij de start is het gebeurd eigenlijk.  De start is 200 meter langer en toch sloegen ze links af.  Ik werd afgesneden en dan ben je beste plek kwijt.  Toen probeerde ik alles te geven in één snok.  Is dit de mooiste uit je carrière? Internationaal één van de mooiste. Wel pech voor Litcher. Maar dat hoort ook bij de sport. Ik heb dit jaar ook  zoveel pech gehad,’ vertelde Moorlag.

Thomas Litcher was diep ontgoocheld. Met tranen in de ogen stond hij op het podium. Gelukkig kon de knappe podiummissen hem even opvrolijken.

‘Mijn zadel brak af op een slecht moment. Ik had de goede conditie en de beste benen vandaag. Maar het heeft niet mogen zijn. Ik was anders Europees kampioen geworden,’wist de Zwitser.

Sebastien Carabin(6de) was niet helemaal tevreden met zijn prestatie. ‘Ik miste mijn start. Ik ben niet zo een vechter en werd wat weggedrumd. Dan heb ik veel energie verspeeld om terug vooraan te komen. In de tweede wedstrijdhelft is dat wel gelukt.  Maar dan was de vogel al gevlogen. Ik ga nu proberen om in de volgende races nog sterk te rijden,’zei de Lingier-Versluysrenner.

Jeff Luyten(7de) reed een dijk van een wedstrijd. ‘Het was wel lastig. Ik voelde me van in het begin goed. Ik kon direct mee gaan van bij de start. Dat kon ik blijven volhouden.  Ik hield nog wat over voor de laatste ronde en daar reed ik nog goed door.  De top tien had ik zelf niet echt verwacht. Ik wist wel dat ik goed zat,  maar dit is toch onverhoopt.  Het is de Europese top.  Dat was een omloop voor mij. Ik wist dat er een mooie klim inzat, met voldoende recuperatie. Het ging trapsgewijs. Klimmen doe ik graag, dat was ideaal. Het was ook echt mountainbiken vandaag. Wel niet zo technisch,  dat hoeft niet altijd, maar wel zwaar. Dit was goed, misschien volgende week wat minder.  Je weet nooit in de sport,’besloot de MPL Specializedbiker.

Ruben Scheire(47ste) was de derde Belg.  ‘Ik weet niet wat er scheelde vandaag. Misschien is mijn rug geblokkeerd. In elk geval kwam ik niet vooruit. Het was in elk geval een slechte dag. Een kinesist zal nu mijn rug moeten losmaken. Dat zal wel lukken. Want er staan nu nog twee wereldbekers op het programma en dan het WK. Dan hoop ik er terug te staan, ‘ zei de Bike Inn renner.

Uitslag :

1. Gerhard Kerschbaumer(Ita)                                          1:20:26

2. Henk Jaap Moorlag(Ned)                                               +00:34

3. Thomas Litscher(Zwi)                                                   +00:50

4. Matthias Stirnemann(Zwi)                                              +01:07

5. Ondrej Cink(Tjech)                                                       +01:56

6. Sebastien Carabin(BEL)                                                 +02:14

7. Jeff Luyten(BEL)                                                          +02:20

8. Markus Schulte-Lünzum(Dui)                                           +02:37

9. Fabien Canal(Fra)                                                         +02:58

10. Julian Schelb(Dui)                                                       +03:16

47. Ruben Scheire(BEL)                                                     +10:16

15. Michiel Van der Heijden   +04:01

24. Marco Mnnnaard   +05:30

 

Erik Braeken vanuit Dohnany.