Grote Prijs Neerpelt opent Soudal Classics

Grote Prijs Neerpelt opent Soudal Classics

ava

De Soudalclassics gaan zaterdag van start in Neerpelt. Meteen ook de échte start van het veldritseizoen.Met de Grote Prijs Neerpelt staat komende zaterdag de eerste van vijf Soudal Classics op het programma. Het provinciaal domein Dommelhof doet traditiegetrouw dienst als decor voor de eerste tv-cross van het seizoen.

Grote Prijs Neerpelt trapt Soudal Classics op gang

De maskers vallen in Neerpelt af. Iedereen zit voor de buis en verstoppertje spelen gaat niet meer”, vertelt Christophe Impens, managing director van organisator Golazo sports. De Soudal Grote Prijs Neerpelt, onderdeel van Soudal Classics, geldt dan ook al enkele jaren als de echte start van het Vlaamse veldritseizoen.

En net als de voorbije jaren hangt er geen klassement aan Soudal Classics. “Enerzijds omdat de Internationale Wielerunie (UCI) geen extra klassement toelaat. Anderzijds is het ook een bewuste keuze. We willen de renners niet met extra klassementsstress opzadelen. Voor de wedstrijd op zich is dat geen slechte zaak. Integendeel. Er wordt minder berekend gereden en de dagzege primeert. Dat leverde vorig seizoen prachtige strijd op.”

Strijd die een extra pigment krijgt door de aanwezigheid van de beloften, die in Soudal Classics de kans krijgen om zich rechtstreeks te meten met de grote jongens. “Zo had Sven Nys vorig jaar in Niel een vette kluif aan Wout Van Aert en moest Niels Albert in Antwerpen afrekenen met zijn ploegmaat Mathieu van der Poel”, aldus Impens, die toelicht waarom elite en beloften atypisch om 17u30 starten. “Simpelweg omdat we niet in het vaarwater willen komen van het wereldkampioenschap op de weg bij de vrouwen in Ponferrada. Ook die wedstrijd wordt live uitgezonden en verdient de nodige aandacht.”

Uniformiteit en kwaliteit

Soudal Classics gaat deze winter zijn derde jaargang tegemoet. Naast Neerpelt staan ook de Jaarmarktcross in Niel (11/11), de Scheldecross in Antwerpen (13/12), de Soudal Classic Namur (UCI World Cup, 21/12) en de Soudal Cyclocross Leuven (4/1) op de kalender. “De wereldbeker in Namen buiten beschouwing gelaten, zijn dit stuk voor stuk losse crossen met evenveel waarde als een klassementscross. Door ze te bundelen creëren we uniformiteit en kunnen we een betere kwaliteit garanderen. En aan kwaliteit is er in het Dommelhof in Neerpelt geen gebrek. Het domein is sportief en organisatorisch een toplocatie.”

En ook het deelnemersveld is van een hoog niveau. “Sven Nys, Klaas Vantornout, Lars van der Haar, Tom Meeusen, Philip Walsleben,… Ze zijn allemaal van de partij”, vertelt parcoursbouwer Erwin Vervecken. “In Erpe-Mere kregen de renners al een moeilijke omloop voorgeschoteld en dat is in Neerpelt niet anders. Het grachtje op goed 600 meter van de streep, dat vorig jaar zijn intrede deed, wordt behouden en ook de beslissing om vorig jaar aan één kant van het riviertje te blijven, bleek een goede zet om de cross compacter en overzichtelijker te maken. Aan het parcours verandert er dus zo goed als niets. Het blijft een technische boscross met weinig recuperatiemogelijkheden en enkele venijnige stroken omhoog in mul zand. Een cross die zeker in de kleren gaat kruipen.” 

Niels Albert  wordt jeugdinitiator

Zelf moet ie de fiets noodgedwongen aan de kant laten, maar Niels Albert wil zijn rijke ervaring maar wat graag doorgeven aan de allerjongsten die door de veldrijdenmicrobe gebeten zijn. Op de Soudal GP Neerpelt leidt hij zo’n eerste jeugdinitiatie.

Even voor 11u verzamelen kinderen tussen 6 en 12 jaar voor een tochtje over het bosrijke en zanderige parcours van het Dommelhof. Niels zal de jonge crossers het juiste spoor door het mulle zand tonen of een duwtje in de rug geven op de diverse korte hellingen. Kinderen die met hem een rondje over het parcours in Neerpelt willen rijden kunnen nog altijd ter plaatse inschrijven op zaterdag tussen 10 en 11 uur in de Syntra Campus in Neerpelt.

De volledige deelnemerslijst van de Soudal GP Neerpelt vind je in bijlage en de meest actuele versie is steeds te raadplegen op www.soudalclassics.be.

Alle overige info en eventuele last-minute aanvullingen opwww.soudalclassics.be.

Programma Soudal GP Neerpelt

zaterdag 27 september 2014

Dommelhof, Neerpelt

  • 11u00 Jeugdinitiatie
  • 13u30 Nieuwelingen
  • 14u30 Juniors
  • 16u15 Dames
  • 17u30 Elite heren + belofte (en live op VIER vanaf 17u)

Toegang tot het parcours vanaf 10.00 uur.

Bron: PM