Sven Nys klopt Klaas Vantornout in de spurt in GP Neerpelt

Sven Nys klopt Klaas Vantornout in de spurt in GP Neerpelt

ava

Sven Nys heeft de eerste wedstrijd van de Soudalclassics, de GP Neerpelt gewonnen. De Belgische kampioen klopte Klaas Vantornout in de spurt. De Nederlandse kampioen Lars van der Haar werd derde.

De Nederlandse kampioen Lars van der Haar nam de kopstart. Hij nam meteen een tiental seconden voorsprong. Rob Peeters, Klaas Vantornout, Sven Nys en Philipp Walsleben volgden in zijn spoor. Maar van der Haar werd terug gegrepen en zo kregen we een kopgroepje met van der Haar, Vantornout, Nys en Aernouts. Intussen was Philipp Walsleben de pechvogel van de dag. In de tweede ronde moest hij van de fiets met een defecte ketting en verloor zo kostbare tiijd op de snelle omloop aan het Neerpeltse Dommelhof. In het begin van de derde ronde luidde Bart Aernouts de aanvalstrom. Maar Klaas Vantornout volgde attent en reed het kloofje weer dicht.

Vlak daarna vormden zich een kopgroepje met negen leiders. Daarin was Laurens Sweeck de meest actieve en hij trok zelfs even in de aanval. Nys counterde echter en met Meeusen, Aernouts, Klaas Vantornout, Toon Aerts, van der Haar, Jens Adams en Kevin Pauwels kwamen de favorieten op de voorgrond. Halfkoers leidden Sweeck, Nys en Vantornout de dans. Maar ook deze ontsnapping was geen lang leven beschoren.

In de voorlaatste ronde werd duidelijk dat zeven renners nog in aanmerking kwamen voor de dagzege. Met Nys, Meeusen, Pauwels, Jens Adams, van der Haar, Vantornout en Sweeck kregen we een pittige slotfase te zien. Zo gingen we ook de laatste ronde in. Klaas Vantornout probeerde een kleine voorsprong bij elkaar te sprokkelen. Nys liet niet begaan en zo spurtten het duo voor de overwinning.De Belgische kampioen was net iets sneller dan de Sunweb-Napoleongamesrenner. Lars van der Haar spurtte sneller dan Laurens Sweeck. Jens Adams was dan iets sneller dan Kevin Pauwels en Tom Meeusen eindigde zevende.

Sven Nys kon zich beter scenario dromen door op zijn fandag ook nog te winnen. ‘ Het is altijd mooi als je op je fandag kan winnen voor de fans. Maar ook voor mij is dit goed. Het werd een snelle koers. Als dit de tendens wordt dit seizoen, dan ga ik zeker nog kansen hebben. Ik heb Klaas onder de druk gezet in de laatste ronde en dat is gelukt,’ zei Nys. ‘Ik ben tevreden met deze tweede plaats. Met twee tot drie renners staken we er bovenuit. Het werd een snelle koers en ik vond snel mijn benen terug. In de spurt had ik nog wat kracht over, maar Sven was sneller en is ook de verdiende winnaar. Kevin is nog niet in topvorm. Maar dat kan snel veranderen. De trainingsstage in Calpe heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Vorige week won ik in Erpe-Mere. Nu ben ik tweede in Neerpelt, ‘aldus Vantornout na afloop.

Uitslag:

1. Sven Nys

2. Klaas Vantornout

3. Lars van der Haar

4. Laurens Sweeck

5. Jens Adams

6. Kevin Pauwels