Haley Batten en Sofia Gomez Villafane eindwinnaars bij de vrouwen in Cape Epic

Haley Batten en Sofia Gomez Villafane eindwinnaars bij de vrouwen in Cape Epic

Het Amerikaans-Argentijnse team van Haley Batten en Sofia Gomez Villafane (NinetyOne-Songo-Specialized) hebben de eindwinst in de Cape Epic gepakt.

Al vroeg in de etappe namen Batten en Gomez Villafane(NinetyOne-songo-Specialized) en Candice Lill en Mariske Strauss (Faces Rola) afstand van de andere vrouwenploegen, zelfs met BMC MTB Racing’s Pauline Ferrand-Prévot die het meende in het begin van de etappe. BMC MTB Racing viel weg na een sterke start, waardoor NinetyOne-songo-Specialized en Faces Rola de Trail tp Val de Vie alleen moesten betwisten.

In de aanloop naar de laatste etappe zeiden Candice Lill en Mariske Strauss dat ze alles zouden geven om etappe 7 van de 2022 Absa Cape Epic te winnen. Ze maakten de belofte waar door Batten en Villafane pedaalslag voor pedaalslag te evenaren.

Op de laatste klim van de dag hield Lill stand en uiteindelijk kon Faces Rola wegrijden. Ze reden onbedreigd naar een uitstekende etappe-overwinning.

Dat was een droomrace vandaag”, zei Lill. “We vochten echt hard op die laatste klim om een voorsprong te nemen. Ik kon zien dat Sofia het moeilijk had, hoewel wij het ook moeilijk hadden! Mariske en ik gingen er vanaf het begin vol voor en dat loonde echt.”

Strauss zei dat het een emotionele finish was. “Ik begon echt emotioneel te worden met nog 10 kilometer te gaan. Ik wist dat we hem hadden, maar was aan het vechten tegen de emoties. Ik moest gewoon blijven trappen.”

Ondanks de achterstand op Faces Rola met nog 10 km te gaan, kwam de voorsprong van NinetyOne-Songo-Specialized nooit in gevaar. Faces Rola kwam over de streep en vier minuten later kwamen Batten en Villafane aan, zwaaiend naar het publiek toen ze voor de laatste keer in 2022 over de finishlijn van de Absa Cape Epic reden.

Dit is gewoon een on-freakend echt gevoel,” zei een dolgelukkige Haley Batten. “We hadden een goede week. We hebben niet te veel fouten gemaakt en er ging niet veel mis voor ons. Zelfs op onze zwakkere dagen waren we sterk genoeg om eventuele schade te beperken. Het was zwaar daarbuiten. Dit evenement is zo zwaar. Ik ben zo trots op onze prestatie. Het hele team was geweldig. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen om ons als eerste over de streep te krijgen. De steun aan de Absa Cape Epic is geweldig. Er is nergens zoiets als hier.”

Villafane zei dat de ochtend begon met Batten die vastbesloten was om voor de ritzege te gaan. “Haley was ’s morgens helemaal opgefokt. Ze vertelde me dat ze voor de overwinning wilde gaan, maar ik zei dat ik waarschijnlijk niet de benen zou hebben. We hielden Candice en Mariske goed bij, maar op die laatste klim tikte ik gewoon weg. Ik had het niet meer. Maar we wisten dat de voorsprong groot was, dus we konden gewoon doorrijden naar de finish en genieten van de laatste kilometers van wat een bijzondere week mountainbiken is geweest.”

Resultaten van de zevende etappe:
1) Candice Lill en Mariske Strauss: 03:23:22.4
2) Haley Batten en Sofia Gomez Villafane : 03:27:20.1
3) Pauline Ferrand-Prévot en Robyn de Groot: 03:36:15.4

Eindstand:
1) Haley Batten en Sofia Gomez Villafane : 33:41:11.3
2) Candice Lill en Mariske Strauss: 33:53:43.3
3) Pauline Ferrand-Prévot en Robyn de Groot: 34:28:17.3

Bron: PM

Foto’s: Nick Muzik/Cape Epic