Hans Becking en Debora Piana pakken eindwinst in Appenninica MTB Stage Race

Hans Becking en Debora Piana pakken eindwinst in Appenninica MTB Stage Race

De Nederlandse renner Hans Becking, van Buff-Megamo is de eerste mannelijke renner die twee edities van Appenninica MTB Stage Race wint. Becking bezegelde de eindzege door opnieuw de handen uit de mouwen te steken in de laatste etappe, gevolgd door Tiago Ferreira en Tim Smeenge, die hem vergezellen op het podium op respectievelijk de tweede en derde plaats. Debora Piana pakt het algemeen klassement bij de vrouwen, terwijl Ilina opnieuw zegeviert in Vidiciatico. “We zijn echt trots op de feedback van de atleten”, aldus de organisatoren.

Bij de mannen eindigde de 2023 editie net zoals hij begon, met Hans Becking die triomfantelijk zijn armen omhoog stak toen hij over de finish kwam. De Buff-Megamo renner domineerde de hele week en verzekerde zich van een aanzienlijke voorsprong in etappe 4, met de finish in Fanano. Vandaag, op 9 september in Vidiciatico, voltooide Becking de 36 km lange lus met 1500 meter hoogtewinst in 1:44:12. Hij nam net voor de finish van ronde 1 afstand van Ferreira en Tronconi en verzekerde zich zo van zijn derde overwinning uit zes etappes. Achter hem volgde de Portugees Tiago Ferreira met 2:16 en zijn landgenoot Tim Smeenge met 2:43.

Net als in 2020 pakt Becking de eindzege, opnieuw op Tiago Ferreira van DMT Racing Team met een achterstand van 11:42 en op de Nederlandse MTB Marathon kampioen Tim Smeenge (35:51). De top vijf wordt gecompleteerd door Bart Classens (Nederland, 1:00:19) en voormalig Appenninica-winnaar Lukas Kaufmann (Oostenrijk, 1:05:41).

“We hebben Appenninica afgesloten zoals we het begonnen waren, met een snelle en technische etappe. Het was opnieuw een geweldige ervaring met prachtige landschappen, prachtige routes en veel vrienden. Ik herinnerde me delen van de routes van drie jaar geleden, maar toen hadden we regenachtige en modderige dagen, terwijl we dit jaar de hele week geweldig weer hadden, waardoor het makkelijker was om de controle te behouden. Mijn volgende doel is nu het Nederlands kampioenschap in oktober, waar ik Tim (Smeenge) weer zal ontmoeten. Volgend jaar de titel verdedigen? Waarom niet? Ik heb hem twee keer gewonnen, waarom niet voor een derde keer?” zei Becking na de finish.

ITALIË HEROVERT DE VROUWENKROON MET DEBORA PIANA

De hele week weerspiegelde de vrouwencategorie de mannencompetitie. Debora Piana van Team Cingolani-Specialized toonde haar dominantie vanaf de tweede etappe en behaalde drie opeenvolgende overwinningen, te beginnen met de cruciale overwinning in de Mountain Queen-etappe van Castelnovo ne’ Monti naar Fiumalbo. Achter haar leverde Kristina Ilina ook een sterke prestatie met drie overwinningen en een tweede plaats.

De Russische renster van DMT Racing Team verzekerde zich vandaag van haar derde overwinning in Vidiciatico, voor Piana en de Zwitserse Nina Brenn, die vreemd genoeg in elke etappe van de week als derde eindigde. In het algemeen klassement eindigde de Italiaanse met een voorsprong van 28:16 op Ilina en een achterstand van 2:12:17 op Brenn.

“Het was een zeer veeleisende week en ik ben blij dat mijn inspanningen zijn beloond met de eindzege. Ik ben blij dat ik heb deelgenomen aan Appenninica: in de eerste etappe observeerde ik mijn tegenstanders goed en begon ik te pushen vanaf de Koninginnenetappe, wat mijn primaire doel was. Daarna stelde de voorsprong me in staat om het tempo te controleren. Het was mijn eerste keer in een zesdaagse race en het was een geweldige ervaring. Ik hoop volgend jaar terug te komen om de titel te verdedigen,” zei Debora Piana na afloop.

Foto’s: The Outdoor Lab