Veldrit Herenthout

Veldrit Herenthout

De familie Ceulemans had op zijn grond rond zijn serres een heel parcours uit gestippeld dat zowel doenbaar was voor de jeugdcategorieën op zaterdag als voor de ouderen die op zondag aan de slag moesten.

Eerst het verslag van onze jongsten in de groep. Bij de 12 jarigen kregen we 46 deelnemers aan de start. Twee ervan haalden de finish niet. De overwinning ging naar Lennert Meeussen voor Lennes Jacobs en de derde plaats ging naar Xander Donkaerts. Bij deze categorie kregen Emma Szekely aan de start. Ze kwam matig de start door en nestelde zich in de voorste gelederen. Ze kon opschuiven naar een vijfde plaats algemeen wat zeker een supergoed resultaat was. De winst bij de dames was voor haar.

Ook Milan Van der Veken startte in deze categorie. Hij had pech in de start dat hij volledig werd ingesloten maar hij liet het niet aan zijn hart komen. Hij vocht en drong zich plaatsjes naar voren. Bij de kop van de wedstrijd geraakte hij niet meer maar hij reed een sterke wedstrijd en kwam als 21e over de finish. Goed gevochten voor je plaatsje Milan.

Zijn zus Jana Van der Veken kwam bij de 13e jarigen aan de start. Ook hier weer een groot deelnemersveld. Met maar liefst 40 mochten zij hun wedstrijd betwisten. Bij deze 40 deelnemers mochten we ook vijf meisjes terugvinden die gingen strijden voor de bloemen. Jana Van der Veken maakte een slechte beurt bij haar start. Ze zat midden in het pak en moest aan een hele inhaalbeurt beginnen. Maar het lukte haar aardig om vlug plaatsen goed te maken. Hier en daar kleine foutjes maar een achtste plaats was voor haar het hoogst haalbare. Ze mag daar zeker tevreden mee zijn. Bij de dames pakte zij de overwinning.

Bij de miniemen en de jongens/meisjes van 14 jaar hadden we geen clubgenoten aan de start. Bij de jongens van 14 jaar ging de winst naar Matisse Geraerts. Hij versloeg zijn medevluchters in een lange sprint. Lorsus Yorid werd tweede en Janssens Willem werd derde.

Voor de jongeren verliep de wedstrijd onder een stralend zonnetje voor de ouderen die moesten het op zondag onder mindere omstandigheden doen. Zij moesten de eerste koudeprik en de geure wind doorstaan in hun wedstrijden.

Bij de beloften kregen we een mooie wedstrijd te zien. Met een kopgroep van vijf renners gingen ze de laatste ronde in. Sander Lemmens deed het taktisch en wist op het juiste moment zijn medevluchters te verschalken. Zo nam hij zijn eerste overwinning mee naar huis. De tweede plaats ging naar Tijl Pauwels en de derde plaats was voor Nick Peers. Dolf Pemen behaalde een 14e plaats na een sterke remonte in zijn wedstrijd. Ward Deschepper behaalde een 17e plaats. Brent Baers die in het begin van de wedstrijd het niet helemaal zag zitten, herpakte zich in de tweede helft van de wedstrijd en ging vol naar de 19e plaats. Wannes Vanden Bussche behaalde een 21e plaats. Voor Kwinten Steur was de wedstrijd vroegtijdig geeindigd. Hij had last van zijn kwetsures die hij tijdens zijn val in Neerpelt had opgelopen en had dus geen kracht om vol voor zijn plaats te gaan. Dus opgeven was de beste oplossing.

                                                                                                                

Bij de junioren kregen maar 26 rijders aan de lijn. Robbe Willems mocht plaats nemen op de eerste rij en ging vol in de aanval van bij de start. De anderen lieten niet begaan. Jonas Van Dijck en Nando De Rijck zagen het gevaar en kropen op het wiel van Robbe. Ronde na ronde kregen we wisselende posities in de kopgroep. Voor de anderen was de achterstand al te groot om terug te keren. Robbe reed een slimme wedstrijd maar moest een meerdere kennen in Jonas Van Dijck die hem in de laatste ronde op een kleine achterstand kon brengen. Nando De Rijck werd derde. Mats Omloop reed een goede wedstrijd. Hij ging goed met zijn krachten om en kon mooi opschuiven in zijn wedstrijd. Hij behaalde een zevende plaats. Ook Senne D’Hollander kwam goed in zijn wedstrijd. Senne D’hollander fietste op zaterdag no de laatste stijfheid uit de heup en kon zijn wedstrijd zonder al te veel hinder aanvatten. Met maar 26 deelnemers aan de start konden we een mooie wedstrijd verwachten. Senne moest plaats nemen op de tweede startlijn en kwam aardig weg uit de start. Maar hij zat iets te ver bij het indraaien aan de serre richting het wasbord. Daar was het natuurlijk moeilijk om voorbij te steken en in de zandbak stropte het ook nog eens op. Hij deelde zijn wedstrijd mooi in en kon opschuiven naar een achtste plaats. Wie wat minder in de wedstrijd voorkwam was Jelle Declerck. Hij moest bij de laatste het veld in en dat gaf opstroppingen in de zandpassages en een hele achterstand om goed te maken in de bos. Daar was het uitkijken naar boomstronken die er lagen zodoende dat daar opschuiven naar voren moeilijk werd. Doch deed hij er alles aan om nog plaatsen goed te maken. Hij werd nog knap 14e.

Bij de nieuwelingen tweedejaars kregen we ook maar 21 deelnemers aan de start. Bij de tweedejaars stonden ze met 30 aan de start. De winst bij de eerste jaars ging naar Jarne Ceulemans voor Niels Ceulemans en de derde plaats ging naar Janssens Brent. Seppe Laenen die momenteel nog uitkomt voor een andere ploeg maar die vanaf nieuwjaar de kleuren van Milwaukee Alpamotorhomes zal dragen behaalde een tiende plaats. Bij de tweede jaars nieuwelingen ging de winst naar Yannick Wuyts. Hij was matig gestart maar kon gemakkelijk plaatsen goed maken. In de derde ronde kwam hij mee aan de kop van de groep en bepaalde hij het tempo. In de voorlaatste ronde vond hij het welletjes en ging er alleen vandoor op zoek naar zijn tweede overwinning van het seizoen. De tweede plaats was voor Lars Van den Broeck. Het podium werd volledig met Geenen Yarne Zios.

Bij de amateurs was het Matthias Van de Velde die samen met Joeri Lambrechts en Kristof Cop het tempo bepaalden. Onder hun drieën mochten zij gaan bepalen wie de winst mee naar huis nam. De beste papieren waren voor Matthias Van de Velde die het afmaakte in een lange spurt naar de finish toe. De tweede plaats ging naar Joeri Lambrechts en de derde plaats ging naar Kristof Cop. Lauwrens Tibackx die een valpartij moest overwinning in de eerste ronde maakte een remonte naar de vierde plaats.

Björn Houben maakte een matige start maar werd ook betrokken bij een valpartij met een mederenner. Deze had op zijn schoen gereden waardoor deze kwam los te zitten. Björn moest de eerste ronde volmaken met een loszittende schoen waardoor hij kostbare plaatsen verspeelde. Maar toen hij de weg opdraaide nam hij even de tijd om zijn schoen vast te maken en zette hij alles op de achtervolging. Voorin waren de rijders weg maar hij kwam terug naar een achtste plaats. Er had meer ingezeten mocht dit niet zijn gebeurd. Op naar de volgende wedstrijd.

Bij de dames kregen we alleen Kiona D’hont aan de start. Zij was heel slecht gestart en moest van ver beginnen aan een achtervolging. Ronde na ronde maakte zij wel wat plaatsen goed maar voor het podium kwam zij niet in aanmerking. Ze werd mooi vijfde op 1.40 van de winnares Julie Roelants die Mirthe Van den Brande klopte in de spurt. De derde plaats ging naar Nette Coppens.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : Nancy Aerts – renners zelf