Tex.vision: kwaliteit, topservice en snelle levering

<strong>Tex.vision: kwaliteit, topservice en snelle levering</strong>

Gewezen wielerprof Sander Helven vond de fiets(sport)kledij markt niet transparant genoeg en verouderd en richtte daarom bijna vijf jaar geleden het bedrijf Tex.vision in Houthalen op.  Hij maakte er een bedrijf met toekomst van omdat ze bijna alles digitaal kunnen sturen en gemakkelijk kunnen maken voor de  klanten.  Persoonlijk contact staat uiteraard nog steeds centraal. 

Sander vond dat het allemaal beter kon met realistische 3-D ontwerpen, een transparante leveringstermijn en snellere communicatie. In levering en prijzen wordt geen onderscheid gemaakt. ‘Ik heb eerst een jaar alles bestudeerd van A tot Z. Hoe mijn concullega’s werkten, samples opgevraagd en gekeken wat goed en slecht was, hoe het communicatieproces verliep en de heikele punten eruit gehaald. Ik vond via een vriend een heel klein confectieatelier in België. Ze deden vooral modeconfectie. Ze waren heel bekwaam bezig en kenden veel van patronen. Dan leerden ze me ook het productieproces en dan ben je vertrokken, ’vertelt bedrijfsleider Sander Helven, die samen met zijn complementaire zakenpartner Krijn Swinnen Tex.vision runt. 

‘In België heb je maar drie of vier kledingfabrikanten en de andere bedrijven kopiëren dat allemaal. Dat wilde ik niet. Ik wilde daar hart en ziel in leggen. Daarom ook de naam Tex.vision, hier zit een visie achter,’ zegt Sander.

‘Het grote verschil is dat er in België maar drie tot vier echt koerskledingfabrikanten zijn.  Dat is wat de buitenwereld vaak niet weet.  Je hebt in de Benelux tien tot twaalf concullega’s. Eigenlijk zijn er maar drie of vier die echt productie achter hen hebben staan. Al die anderen zijn copies van copies van copies. Dat wilde ik niet doen. Ik wilde er echt mijn ziel inleggen, zodat je echt iets hebt. Dat is ook de weg naar het langst mogelijke succes. “ik ben hier om te blijven”.  Daarom een kleine anekdote. Zo had ik een klant die me zei dat de trui die we aanboden te dik was om te mountainbiken. We hebben ons dan samen gezet om alles te analyseren en te verbeteren. Zo hebben we een trui ontwikkeld die meer ventileerde, nauwer aansloot enz. Speciaal voor die markt. Ondertussen is die mee opgenomen in onze aero collectie en hebben we daarrond gebouwd. Dat is de kracht die we hebben omdat alles in België kunnen ontwikkelen en hier productie achter ons hebben staan. We kunnen direct inspelen op de vraag en de leveringstermijnen garanderen. Omdat ik met twee voeten in de productie sta. Vroeger maakte ik zelfs deals als ik de leveringstermijn niet haalde, dat ze 10 procent korting kregen per week. Omdat ze me niet geloofden, omwille van de leveringstermijn van de concurrentie. Ik heb nooit korting moeten geven, omdat ik wist waarmee ik bezig was,’ haalt de zaakvoerder van Tex.vision aan.

Geloofwaardigheid

‘Bij de opstart hebben we nagedacht over een naam. Ik dacht daarom aan textiel met een visie, de volledige benaming van Tex.vision. Ik vind dat belangrijk. Er moet een visie achter zitten. Het zijn geen verkoopsmechanismen. Het dient wel om te verkopen. Het is belangrijker dat het product zichzelf verkoopt dan de marketing errond er meer van moet maken dan het is. Het is ook effectief wat ik wil. Het duurt wel langer, maar je hebt er ook meer profijt van. Zo ken ik iemand van een sportvoedingsbedrijf die al twintig jaar geen marketing doet. Hij leeft gewoon van de mond op mondreclame van zijn klanten. Op vijf jaar tijd heb ik ervaren dat 98 van de 100 klanten ons trouw blijven. Ze vinden kwaliteit belangrijk en doorgaans leuk om met ons samen te werken. We zijn altijd paraat om te communiceren, iets op te lossen om iets nieuw of iets gek te doen. Sport en Moedig Genk is daar een mooi voorbeeld van. Elk jaar komen die langs om daarover te praten. We zijn de laatste jaren bezig om samen met hen het hele groen verhaal te vertellen. Ook een grote troef voor bedrijven en grote clubs is dat zich nergens meer van hoeven aan te trekken. Ze passen, ze kregen een link, een orderbevestiging en er worden tabellen van gemaakt. De ploegverantwoordelijke kan dat inkijken en nakijken. Daar zijn we twee stappen verder als de rest. We nemen de mensen het hele proces uit handen. Ze moeten enkel de artikelen en het ontwerp kiezen, en hier gaan we hun ook volledig in begeleiden en de rest zetten we voor hen op. We verpakken het individueel en verzenden het naar het thuisadres als ze dit willen. We doen alles zelf. Van de communicatie met de leveranciers, met de productie, de boekhouding, de verpakking… We kunnen dat nog met twee personen omdat we het hele proces geautomatiseerd hebben. Daarom kunnen we veel omzet doen met twee mensen. Het is in ons land niet meer leuk om personeel aan te werven. Dit is de manier van de toekomst. Zelfs in de coronaperiode ondervonden we geen hinder omdat we er helemaal klaar voor waren. Iedereen kon van thuis uit alles bestellen en aanvragen. Ik was blij dat we er toen stonden. Onze concullega’s sprongen daar ook op, maar waren te laat. Andere bedrijven moeten veel tijd in de backoffice steken, dan heb je vier tot vijf man nodig. Bij ons zijn dat slechts drie klikken. Er zijn ondernemers die zich verschuilen achter corona of de energiecrisis. Maar hun businessmodel is al 20 jaar ongewijzigd. Ik ben blij dat ik een Belgisch bedrijf ben. Als de ondernemers dit in Nederland zouden doen, lag je er concurrentieel uit,’ vertelt een enthousiaste Sander.

‘Je hebt eigenlijk twee soorten mensen in deze branche. De verkoopsmensen en de productiemensen. De productiemensen gaan van een wollen trui naar een polyester trui. Maar je moet dit allemaal nog verkocht krijgen. De verkoopsmens tracht de goedkoopste trui te verkopen. Ik denk nog altijd dat ik er een beetje tussenin zit. Ik wil productietechnisch een heel goed product ontwikkelen plus het moet verkoopbaar zijn. Vroeger reden we als beroepsrenners met een bodywarmer met hetzelfde stof als de lange mouwen. Ik heb dat nooit in onze collectie gehad. Omdat er nooit geen vraag naar was. Je moet altijd denken: heeft mijn doelpubliek dit echt nodig? In mijn segment is geen vraag naar waterdichte jassen van +300 euro bijvoorbeeld. Ik heb het hele proces van A tot Z gedaan. Ik heb de kinderziekten er ook meteen kunnen halen. Ik kan de klanten dus ook het hele proces desgewenst uitleggen, ‘besluit Sander Helven.