Hotondcross, GP Mario De Clercq Ronse : 5/5 voor Wout Van Aert

Hotondcross, GP Mario De Clercq Ronse : 5/5 voor Wout Van Aert

Vandaag startte de B-post Bank Trofee met de eerste grote wedstrijd in Ronse. Klaas Vantornout kreeg maar startrecht voor drie van de acht wedstrijden wegens zogenaamd koepcontract bij de organisatie Galazo.

Het parcours in Ronse is uitgetekend door Mario De Clercq. Het is gelegen in een kuil : een heuvelachtig parcours met veel klimmen en dalen en ook nog een lastige oploop naar de finish toe. Het zou dus voor iedereen een zware cross worden ondanks het feit dat we mochten genieten van een zonovergoten Ronse.

Wout Van Aert werd als topfavoriet naar voor geschoven. Maar eer waren heel wat rijders die ook hun neus aan de deur kwamen steken waaronder de jonge garden met onder meer Michael Vanthornout, Laurens Sweeck, Jens Adams, Gianni Vermeersch. De tussengeneratie lag al onder vuur in de pers : Tom Meeusen, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Rob Peeters, Lars Van der Haar. We hoopten natuurlijk allemaal op een duel tussen Wout Van Aert en Sven Nys. Sven Nys had in Ronse al een 3/5 gehaald en wilde dit jaar het nog een keertje overdoen en een 4/5 te halen. Maar of het hem zou lukken, legde hij bij het begin van de wedstrijd nog in een open vraag. Voor Wout Van Aert die tot op heden nog geen enkele wedstrijd verloren had, hoopte voor de start om er een 5/5 te halen.

Concentratie bij de start. Het fluitsignaal werd gegeven en we kregen een sterke start van Tom Meeusen. Hij trok het hele peleton op gang. We kregen een klein oponthoud van Tom aan de eerste hindernis van het parcours waarbij hij de aansluiting voorin verloor. Michael Vanthornout zag het gebeuren, kon hem ontwijken en ging aan de kop van de wedstrijd rijden gevolgd door Lars Van der Haar. Nys demonstreerde zijn capaciteiten op de schuine kanten van het parcours. Dat was al de eerste prik naar zijn concurrenten toe.

De eerste verkenningsronde gaf voor iedere rijder een goed gevoel in de voorbereiding op de tussenspurt bonificaties. Sweeck en Sven Vanthourenhout hadden hun start volledig gemist en moesten in achtervolging gaan. Van der Haar perste er een sprintje uit op de asvalt waardoor iedereen een tandje moest bijsteken om te volgen. Bij de ingang van de tweede ronde trok Van der Haar opnieuw door. Wout Van Aert, Tom Meeusen en de rest van de groep ging in achtervolging. Tom Meeusen maakte opnieuw een foutje waardoor hij voorin de aansluiting volledig mistte. Er volgde onmiddellijk een wissel waardoor we Pauwels op de derde plaats kregen. Op 12 seconden volgden er een groepje met Tom Meeusen, Vantornout, Nys, Vanthorenhout, Van der Poel.

Vooraan kregen we een kopgroep van drie rijders waarbij Pauwels het tempo probeerde te drukken. Sven Nys zag het gebeuren en ging jagen op deze kopgroep. Met ingang van de derde ronde was de achterstand nog maar 8 seconde meer. Sven Nys kreeg geen hulp van zijn medevluchters. Hij moest de jacht alleen op zich nemen. Zijn medevluchters hadden allemaal wel een reden waarom zij niet mee de achtervolging leidden. De eerste opdracht van Sven Nys was geslaagd om zich los te maken van zijn medevluchters en alleen te gaan achtervolgen op de koplopers. Kevin Pauwels zag het gebeuren en ging een versnelling plaatsen waardoor het voor Sven Nys moeilijker werd om naar de koplopers toe te rijden. Ook Wout Van Aert reed terug naar Kevin Pauwels toe waardoor we konden uitkijken naar een hergroepering voorin.

Even een rustperiode in te lassen en dan opnieuw de cross open breken dat was de optie die de koplopers in hun achterhoofd hadden. Kevin Pauwels kreeg de opdracht van Mario De Clercq om te wachten op Michael Vanthourenhout die zich momenteel in de vijfde stelling had gezet. Hij was aan het naderen op de kopgroep. Wout Van Aert hoorde deze boodschap ook maar liet dit niet gebeuren. Hij ging zich vooraan aan de kop zetten samen met Kevin Pauwels en Lars Van der Haar. Nys bleef zich inzetten en dat werkte innoverend op het gemoed van de koplopers. Het duurde dan ook niet lang vooraleer Sven Nys vooraan kwam postvatten. Hij moest niet het volle pond geven om deze aansluiting waar te maken. We kregen dus opnieuw een open wedstrijd voor de winst.

Met nog twee ronden te gaan hadden we dus vooraan vier leiders. Wout Van Aert ging aan het commando. Van der Haar controleerde op de tweede plaats. Pauwels nestelde zich in de luie zetel achter Nys en liet de anderen de kastanjes uit het vuur halen. Het ging dus allemaal worden betwist in de laatste ronde. Bij ingang van de laatste ronde werd er even aan de finish naar elkaar gekeken. Dat was het moment waarop Wout Van Aert zijn kansen rook. Hij ging de eerste versnelling plaatsen nabij de materiaalpost. Pauwels had het gezien en ging mee. De andere twee : Van der Haar en Nys waren eventjes verrast en moesten de twee laten gaan. Van terugkomen was geen sprake meer. We moesten ons dus concentreren op een strijd tussen Pauwels en Van Aert. Maar daar wist Van Aert wel raad mee. Hij had nog een versnelling in de benen waarop Pauwels geen onmiddellijk antwoord had. Dus het werd een 5/5 voor Wout Van Aert.

Na afloop gaf Wout Van Aert wel aan dat hij heel diep heeft moeten gaan om deze overwinning op zijn palmares te schrijven. Hij was een tevreden winnaar.