Interview met Thomas Frischknecht over de Cape Epic

Interview met Thomas Frischknecht over de Cape Epic

Thomas Frischknecht, Team manager van Scott-Sram MTB racing team en negenvoudig Cape Epic deelnemer geeft ons inzicht in het team in de aanloop naar de Cape Epic van 2022, en het belang van de Scott-Sram teamrijders Nino Schurter, Lars Forster en Andri Frischknecht.

Wat is jouw persoonlijke band met de Absa Cape Epic?
Ik zal aan de kant staan bij de startlijn voor de 10de keer, en ik ben nog steeds super enthousiast over deze geweldige uitdaging. Mijn eerste Cape Epic was in 2006, en toen reed ik samen met mountainbike pionier Tom Ritchey. Ik reed de meer recente edities met mijn beste vriend Urs Gerig, die mijn fysio was in de oude dagen van mijn racecarrière.
Hoe is de race veranderd sinds je begon met Cape Epic?

In het begin was de Cape Epic een punt naar punt etappekoers van Knysna naar Kaapstad met zeer
lange etappes. Het parcours van vandaag is meer trail georiënteerd en daarom veel leuker voor de renners en voor de fans wereldwijd die de race volgen. Omdat er slechts 4 bestemmingen zijn die we aandoen in 2022 , is er minder verplaatsing van de ene plaats naar de andere, wat altijd beter is op het einde van de raceweek.

Wat maakt de race zo speciaal ?

Het maakt niet uit of je een prof, amateur of recreatieve rijder bent, de Cape Epic is een veeleisend
avontuur dat iedereen uitdaagt die de finish wil halen. Deze 8 zware dagen gaat iedereen tot het uiterste. En elke renner zal zijn ups en downs hebben, gegarandeerd. Door deze race te doen als een team, kun je al deze goede en slechte emoties samen delen, wat het een avontuur maakt dat een zeer sterke band opbouwt, als alles goed gaat.
Wat is de uitdaging voor de renners tijdens deze 8 dagen?
Het vergt alles van je. Technische vaardigheden, uithoudingsvermogen, een sterke mentaliteit en wilskracht. De grootste opdracht is om te herstellen van de uitdaging van elke dag en positief te blijven voor de volgende. Er zijn meestal een heleboel onvoorziene dingen die kunnen gebeuren. Deze moeilijkheden overwinnen is niet gemakkelijk wanneer je moe bent van al die uren in het zadel.

Deze week zullen de mecaniciens en het materiaal onder druk komen te staan. Kun je ons daar wat meer over vertellen?
De fietsen krijgen het zwaar te verduren. Tonnen doornen ruïneren de banden, terwijl stof en zand hard werken op de aandrijving en vering. De mecaniciens moeten elke fiets elke dag onderhouden, met veel
aandacht besteden aan de details.

Het organiseren van een team in zo’n race is een uitdaging op zich?

Het is inderdaad een heel project. We hebben eigenlijk een bootcamp waar atleten slapen in campers en het personeel in tenten. We hebben onze eigen chef-kok die kookt zodat we niet naar restaurants hoeven te gaan en volledige controle hebben over wat we eten. Drie mecaniciens zorgen voor zes fietsen en dat is een volledige fulltime baan voor hen. Onze twee fysio’s werken ook hard om ervoor te zorgen dat de renners snel herstellen en gezond blijven, een van de meest kritieke punten van deze 8 dagen. Gelukkig zijn we inmiddels behoorlijk ervaren en met Joggie Prinsloo, onze Team Manager bij Cape Epic, hebben we iemand die alles onder controle heeft, zelfs tot in de kleinste details.

Wat betekent de Cape Epic voor het seizoen 2022?
Hoe zwaar de Cape Epic ook is voor personeel en atleten, het is een geweldige manier om het team te binden aan het begin van het seizoen. Het vergt het allerbeste van elk teamlid om een Cape Epic te laten slagen. Als de dingen werken en we succes hebben, is dat het resultaat van een goede teamgeest en teamwork. Het delen van deze geweldige momenten samen is iets wat je met geld niet kan kopen, en het creëert een geweldige basis voor het seizoen te starten.

Foto’s : RainedUponMedia