Jack Carthy outstanding in wereldbeker Trial in Antwerpen

Jack Carthy outstanding in wereldbeker Trial in Antwerpen

Jack Carthy heeft de wereldbekermanche trial gewonnen op de Grote Markt in Antwerpen. De Brit was outstanding en maakte brandhout van zijn tegenstanders. De gewezen wereldkampioen Vincent Hermance pakte de tweede plaats en onze landgenoot en organisator van deze wereldbeker werd derde. Jack Carthy wordt ook de eindwinnaar van de wereldbeker. Hermance is daarin tweede en wereldkampioen Gilles Coustelier derde.

Het werd een mooie dag op de Grote Markt in Antwerpen. Acht trialrijders hadden zich geplaatst voor de finale. Daarbij de leider de in de wereldbeker Jack Carthy en zijn Britse landgenoot Andrei Burton, de Fransen Vincent Hermance, Nicolas Vallee en Guilllaume Dunand, onze landgenoot Kenny Belaey, de Hongaar Laszlo Hegedus, de Spanjaard Sergi Llonggueras.

In de eerste ronde liet Carthy al zijn grote klasse zien. Hij scoorde slechts zeven strafpunten. Hermance scoorde er zeven meer en Belaey strandde op 19 strafpunten. Vallee behaalde 21 strafpunten. Een gedeelde vijfde plaats met 27 strafpunten was er voor Llongueras, Hegedus en Burton. Dunand tenslotte stond na de eerste ronde met 28 strafpunten achter zijn naam.

Carthy was dus al een stap dichter bij de dagzege. In de tweede ronde deed hij nog beter pakte hij slechts één strafpunt om met een totaal van acht punten als eerste de kwalificatie voor de superfinale te pakken. Ook Hermance liet geen steek vallen en kon met 23 strafpunten naar de superfinale. Belaey(28 strafpunten in totaal) en Vallee met 40 strafpunten waren de anderen voor de superfinale.

In die superfinale werd snel duidelijk dat de vierde plaats zou gaan naar Vallee. Belaey en Hermance streden nog voor de tweede plaats. Zeker omdat Belaey goed bezig was geweest in alle zones. Alleen een grote foutenlast van Hermance kon hem nog naar een tweede plaats loodsen. Maar de voormalige wereldkampioen liet niets onverlet en pakte de tweede plaats. Dan was aan Carthy om de puntjes op de i te zetten. Alleen in de laatste zone bij de blauwe blokken liep even fout, maar dat belette hem niet om zowel de dag- als de eindzege te pakken in Antwerpen.

Jack Carthy had niet verwacht om de wereldbekereindzege te pakken. ‘Ik had als doel om twee wereldbekerwedstrijden te winnen. Maar het werden er meer en zo heb ik mijn doel verlegd. Ik ben er heel biij mee. Volgend jaar kom ik uit bij de elite en dan wil ik de regenboogtrui veroveren,’ zei de Brit en wereldkampioen bij de junioren na afloop.

Kenny Belaey was niet ontgoocheld met zijn derde plaats. Hij begeleidt Carthy en kent hem uiteraard goed. ‘Ja, wat kunnen we doen om hem tegen te houden? Zijn been breken zeker?, lacht de negenvoudige wereldkampioen. ‘De zege zat er vandaag niet in voor mij. Misschien heeft de organisatie er wel iets mee te maken. Omdat mijn vrouw Fien en andere medewerkers nu bezig waren met deze organisatie stond ik zelf voor alles in. Ik vergat enkele dingen en zo ben toch een beetje uit je concentratie. Maar ik ben zeker tevreden met mijn derde plaats,’besloot Belaey.