Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen zijn er klaar voor

Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen zijn er klaar voor

Jens Schuermans kwam, zag en overwon alles waar hij dit seizoen startte. Het zou iedereen verbazen als hij zondagmiddag niet met de tricoloretrui pronkt bij de junioren. Tenzij tegenslag op de “rocks” hem van de titel houdt. Dan is het de beurt aan Kevin Panhuyzen misschien? De Perenaar wil niets liever.
Jens Schuermans heeft dit seizoen de allures van Philippe Gilbert aangenomen. Waar hij start, wint hij ook. Aan zijn suprematie lijkt geen einde te komen. Of dan toch in het BK? Schuermans maakt er geen doel op zich van. En Kevin Panhuyzen zou wat graag met de tricoloretrui rondrijden. We vroegen henzelf hoe het nu zit? Jens Schuermans is zoals steeds niet onder de indruk van alle lof die hij krijgt. ‘Het BK is voor mij van minder belang. Dat zeg ik al het hele seizoen. Vooral de internationale koersen interesseren me meer. Ik heb dit seizoen wel bewezen dat ik misschien wel de beste junior van België ben. In het BK hoor ik dan ook wel goed te zijn. Ik wil elke koers graag winnen. De motivatie zal er wel zijn om zondag te winnen,’vertelt de Meridabiker. Een jonge renner die in zijn jonge carrière drie wereldbekerwedstrijden wint, dat is ongewoon in ons land. ‘Er zijn nu wel meer wereldbekerkoersen dan vroeger, dat is wel anders. Ik had vooral veel schrik om mijn conditie kwijt te zijn na de examens. Zonder training heb ik mijn beste test ooit gedaan in Leuven. Ik heb goed kunnen trainen de voorbije weken. Ik voel dat ik elke dag beter word. Het WK is nog veraf. Ik ga zo goed mogelijk mijn best doen om daar in topvorm aan de start te staan. Ik kijk na dit seizoen erg uit naar de beloftencategorie. Het is nogal moeilijk om te weten hoe ver ik daar geraak. Veel van mijn tegenstanders kunnen voltijds voor hun sport leven. Ik moet nog een jaar naar school. Toch ga ik mezelf geen druk opleggen. Het Be Goldproject, onder leiding van Filip Meirhaeghe heeft me als renner enorm verbeterd. In de huidige beloftengeneratie is er een mix van talent en goede opleiding aanwezig. ik heb ook veel te danken aan mijn trainer. Hij geeft me goede schema’s en ik communiceer goed met hem, ‘weet Schuermans.

Kevin Panhuyzen is eerstejaarsjunior en de runner up in deze categorie. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij zondagmiddag graag staat te pronken met de tricoloretrui. De Perenaar werd dit seizoen in de wereldbeker al eens zestiende. ‘ik hoop kampioen te kunnen worden, omdat het vorig jaar als nieuweling mislukte. Deze week heb ik gerust. Ik heb het parcours verkend in Halle. Een podiumplaats moet er wel in zitten. Verder probeer ik zoveel mogelijk UCI-punten te pakken voor een goede startplaats op EK. Op het EK wil ik de top-tien halen als ik geen pech heb tenminste. Een top-20 op het EK of op de wereldbeker een week later in Tsjechië geeft me recht op een WK ticket. Het zou mijn eerste WK zijn en ik ben niet zo stressbestendig. Al werk ik er wel aan. Op stage heb ik eens goed met Meirhaeghe gepraat en in Geraardsbergen ging het al stukken beter, ‘vertelt Kevin. Vriendin Jacky luistert mee en lacht minzaam. ‘Hij is wel eens irritant. Maar ik heb veel respect voor wat hij doet. Ook al heb ik er soms moeite mee dat hij vaak weg is, toch blijf ik hem steunen,’zegt ze. ‘Zonder die steun zou het niet lukken,’besluit de Trek-KMCrenner.

Erik Braeken