Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen zijn klaar voor Albstadt

Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen zijn klaar voor Albstadt

Op zaterdagnamiddag rijden Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen de eerste wereldbeker van het seizoen. Jens Schuermans won al enkele internationale wedstrijden is helemaal klaar voor de wereldbeker. Kevin Panhuyzen was het vorig weekend nog wat ziekjes, maar wil dit weekend toch een mooie uitslag rijden.

Jens Schuermans won dit seizoen al twee internationale wedstrijden. In tegenstelling tot vorig jaar is het hem dus al veel beter verlopen. ‘Ik heb helemaal geen last meer gehad van krampen. Ik ben iets later met mijn voorbereiding begonnen omdat ik in januari nog heel wat examens had. Nu voel ik me heel goed. Mijn trainingsaanpak ten opzichte van andere jaren is ook veranderd. De resultaten zijn beter omdat ik geen krampen meer heb. Maar ik voel me ook sterker. Dat is logisch, want ik ben een jaartje ouder,’zegt de tweedejaarsbelofte.

Jens kon al kennismaken met enkele concurrenten voor de komende wereldbeker. ‘Over de concurrentie valt nog niet zoveel te zeggen, omdat niet alle deelnemers aan de wereldbeker meereden. Er zijn een tiental renners die in aanmerking komen voor het podium. Ik verwacht dat iedereen goed in vorm zal zijn. Daarbij verwacht ik ook mijn ploegmaat Jeff Luyten. Jeff is voor mij meer een ploegmaat dan een tegenstander. We gaan allebei voor ons eigen resultaat, maar we verstaan elkaar goed. We trainen heel veel samen en het is plezant om ongeveer hetzelfde niveau te hebben. Dat is een stimulans op de trainingen. Het stemt me wel tevreden dat ik dezelfde rondetijden reed als de elite in de grote wedstrijden. Dat geeft me wel een beter beeld dat ik beter bezig ben. Nu evenaar ik het niveau van het WK en ben zelfs beter op dit moment. Ik kijk al uit naar de komende wereldbekers. Ze zijn naast het BK, EK en WK mijn voornaamste doelen, zoals de afgelopen vier jaar. Als mountainbiker moet je het daar doen.’

In België vallen er dit seizoen een aantal grote wedstrijden weg. ‘Dat is heel jammer, zeker voor zo’n mooie sport. Het wordt altijd maar moeilijker om wedstrijden te organiseren. Op dit moment hebben we geen wereldtoppers meer in het mountainbiken, waardoor de sponsors ook afhaken. Het is nu aan ons om de mountainbike in België terug op de kaart te zetten. Ik koers wel graag in het buitenland. Ik ben wel iemand die graag reist en wil graag nieuwe plekken in de wereld zien. Maar dat is heel vermoeiend. Ik heb de laatste tijd vier weken na elkaar elk weekend 1000 km gereisd. Maandag om 8 uur moet ik dan in de les zitten op school, waar ik voedings-en dieetkunde volg en dat maakt het er niet makkelijker op. Het zou wel fijn als er wedstrijden dichter bij huis zijn. Ook voor de supporters zou het leuker zijn,’ zegt de Versluysbiker.

Kevin Panhuyzen was vorig weekend nog ziek. Hij kon zich dus niet optimaal voorbereiden. ‘Ik ben niet zo tevreden over mijn seizoensstart. Ik heb gesukkeld met mijn kuit en algemeen met mijn gezondheid. Het ging niet altijd zoals ik wilde. In Münsingen reed ik een goede wedstrijd, maar was het gevoel helemaal niet goed. Dat was wel jammer. In Heubach was het helemaal rampzalig. Dit weekend wilde ik de Triptiek rijden op de weg. Eerst wou ik hem niet rijden, omdat ik ziek was. Vrijdag ben ik toch gestart, maar gestopt. Want dat werkt tegen natuurlijk. Geen ideale voorbereiding voor een wereldbeker. Donderdag reis ik af naar Albstadt. Woensdag ga ik nog een doorgedreven training doen. Mijn verwachtingen voor het weekend liggen hoog, maar door die ziekte weet ik het niet. Ik hoop op een goede uitslag,’ haalt Kevin aan.

Kevin betreurt het ook dat er geen wedstrijden meer zijn in eigen land. ‘Vooral voor de sfeer. Je zit dan met heel het team samen. Zo iets heb je in het buitenland niet. In het buitenland is het ook wel fijn koersen. Maar in ons land heb je Stoumont en de rest van de Ardennen. Daar vind je echte mountainbikeomlopen.

De grootste ambitie van Panhuyzen is dit seizoen om naar het WK te gaan. ‘Als ik twee keer in de top-20 rijd in de wereldbekers, is het haalbaar. Ik sta nu achteraan, omdat ik geen punten heb. Maar als ik wat kan opschuiven, is meer mogelijk. Het zal nooit makkelijk om heel vooraan mee te strijden, omdat de tweedejaars heel sterk zijn,’ besluit Kevin. Na het behalen van zijn diploma in juni, wil de Trek-KMC alles op het moutainbiken zetten,’besluit de Perenaar.