Jonas De Backer outstanding in Flanderscup Paal

Jonas De Backer outstanding in Flanderscup Paal

ava

Jonas De Backer heeft de tweede manche voor de Flanderscup in Paal-Beringen gewonnen. De Vanomobilrenner was sterker dan plaatselijk renner Jimmy Tielens en Maarten Wauters. Laurens Sweeck was eerste belofte. Quinten Hermans won bij de junioren.

 

Jonas De Backer was juist terug van een stage in de Vogezen en dat zouden zijn tegenstanders geweten hebben. De hoogtestage gaf De Backer vleugels. Hij reed van bij de start weg van zijn concurrenten en maakte er een ware solorace van. In de achtergrond weerde plaatselijk renner Jimmy Tielens zich als duiveltje in het wijwatervat. Maar tegen De Backer was geen kruid gewassen. Achter een moedige Tielens streden belofte Laurens Sweeck, Maarten Wauters, de Australiër Michael Crosbie en Limburgs kampioen Sander Elen voor de ereplaatsen. De Backer breidde zijn voorsprong stelselmatig uit en won met meer dan een minuut voorsprong op Tielens. Maarten Wauters mocht als derde elite mee op het podium.

Bij de beloften zegevierde de familie Sweeck. Eerste werd Laurens Sweeck voor zijn tweelingbroer Diether Sweeck en het oudste broer Hendrik werd derde. ‘Ik heb in de Vogezen goed getraind en voelde nog een beetje de vermoeidheid. Het ging vlot vandaag. Maar het hoofddoel is het BK. Daar zal het nog meer op snelheid aankomen. Met dit ben ik al heel tevreden en ik zit op schema,’vertelde de winnaar achteraf.

Bij de masters 1 stond geen maat op Gerrit Delfosse. Benny Houben en Gody Jacobshielden de Limburgse eer hoog en streden voor de podiumplaatsen. Dat lukte hen ook.Houben werd dus tweede voor Jacobs. Met Roan Windmolders, Mark Donné en Peter Douha kleurden de top-6 helemaal Limburgs rood.

Benny Houben gng tot het uiterste om Gerrit Delfosse bij te benen, maar slaagde daar finaal niet in. ‘Ik ben heel diep gegaan vandaag. Het waren korte, steile hellingen die kort na elkaar volgden. Op die korte stukken probeerde ik de recupereren, wat toch moeilijk was. De eerste ronde probeerde ik Delfosse te volgen, maar ik voelde dat het moelijk was. Dan heb ik mijn tempo gezocht. Toen is Gody Jacobs wat dichter gekomen en heb ik een versnelling gesplaatst. De kloof was 25 seconden en ik was er niet gerust in. Het was een ronde meer dan ik gedacht had. Op het einde was het alles geven om Gody achter me te houden. Het BK komt er aan en de concurrentie is heel groot. Dat brons van vorig jaar zal moeilijk zijn om te evenaren. Maar we gaan er alles aan doen om dit te evenaren,’aldus de Helchterenaar van het DWbikes team

Bij de dames elite was Petra Mermans, ploegmaat van De Backer, de beste. Joyce Vanderbeken werd tweede voor Inne Bertels en Kristien Nelen. Bij de junioren maakte Quinten Hermans zijn heroptreden.

Hermans, die als cyclocrosser en mountainbiker, vaak traint op de Klitsberg maakte er ook een solorace van en zorgde voor de eerste Limburgse zege van de dag. Eerst was hij nog in het gezelschap van Erno Mc Crae en Bram Cools. Maar dan ging hij alleen verder en won.Hermans is meteen topfavoriet voor het BK over drie weken in Lac de l’eau d’heure. Goeman Scottploegmaten Mc Crae en Cools stonden als tweede en derde op het podium. Robin Wendelen was de tweede Limburger op de zevende plaats en thuisrijder Niels Vanpol werd net tiende.

Bij de masters 2 won Kurt Tempst voor Steven De Roeck en Patrik Wellens. Stijn Siemons zegevierde bij de nieuwelingen voor Andries Baert en Niels Dervaux.

Bij de dames jeugd was Femke Van den Driessche de beste voor Lize Struyf en Michelle Verstrepen.

Jef Beyens schreef de fun A wedstrijd op zijn naam voor Nick De Vries en Belgisch kampioen Robin Porters.

Bij de fun B ging de zege naar Stijn Hermans voor Niels Heusdens en Bart Goudeseune.