Kristien Nelen over haar enduro in Willingen

Kristien Nelen over haar enduro in Willingen

ava

Kristien Nelen zal dit seizoen nog voornamelijk enduro rijden. En dat doet ze goed. Ze nam deel aan de wedstrijd in Samerberg op 26 mei en ook vorig weekend in het Duitse Willingen. Beide Specialize-Sram enduro races tellen mee voor hetzelfde klassement. Kristien vertelt over haar belevenissen.

Mijn vorige enduro was in Samerberg (D), 26 mei en deze was voor hetzelfde klassement als die van Willingen. De Specialized-Sram enduro series, met internationale toppers is dit vergelijkbaar met een UCI wedstrijd in XC.

Over Samerberg kan ik kort zijn: alles ging super totdat ik in de 3e van de 6 specials mechanische problemen kreeg en veel tijd verloor. Hierdoor werd ik pas 19e terwijl ik in de meeste specials een goede tijd had tussen de 7e en 12e plaats.  

In Willingen, op het Bike-Festival, stond Team Fietsshop Uitgeest geen echte uitdagingen te wachten. De eerste 3 specials waren meer XC, we besloten zelfs om die met een gewone helm te rijden. Het was wel in mijn voordeel omdat ik fysiek sterk ben doordat ik nog steeds XC doe. Daarna werd het wel pittiger maar niet te moeilijk.

Zondag bleken de meesten te starten met een gewone helm. Die is veel lichter en een “fullface” is dicht aan je mond waardoor je op fysieke proeven minder lucht krijgt. Een klim van 9km bracht ons naar de 1e special. Door de lengte, de klimmen en het vals plat  was deze echt zwaar. Het einde was supersnel bergaf. Ik haalde 2 dames in en bij die laatste moest ik jammer genoeg even in de remmen maar ik finishte met een goed gevoel.

De 2e en 3e special was het ook nog trappen geblazen en kwam je telkens helemaal kapot over de streep. De 4e noemde ik “de wortel-special”. Die liep slecht zaterdag maar na enkele tips van mijn team ging het nu stukken beter! Vrij vlak maar constant draaien en keren over een glad worteltapijt: niet simpel om snelheid te houden.

Special 5 en 6 waren de leukste en meest technische. Ondertussen was het flink warm geworden en de lange klimmen werden een martelgang met rugzak+ fullface helm eraan en alle beschermingstukken. De Sponser sportvoeding hield mijn energie en vocht op peil. Nu was het “fullface-time”! Ik stortte me naar beneden en sjeesde helemaal in de flow, wat een kick! Ook de laatste liep als een trein en had een bangelijke aankomst met een slalom tussen skipaaltjes tegen 60km/u.

Met spanning stonden we te kijken naar het scherm met de tijden maar het duurde echt lang voor de mijne erop kwam. Zou ik nu eindelijk die beoogde top 10 gehaald hebben? En yes, daar stond ik dan, te blinken op de 9e plek! Ongeloofelijk om in m’n eerste jaar al tussen de Profs te staan. Wereldkampioene Fourcross Anneke Beerten werd 2e achter de Duitse Ines Thoma (Canyon Factory Team). De 3e en 4e plek waren voor de “Specialized twins” uit Zwitserland en Giant downhillster Antje Kramer werd 5e. Plaatsen 6 en 7 waren voor dames van het Scott-team en Marin bikes. Laura Brethauer van het bekende Cube Action Team werd pas 13e. Teammaatje Rianne kampte met een blessure maar werd 23e op 38 dames.

Nicolas Lau (Cube Action Team) won bij de mannen.

Teammaatje Eline Nijhuis werd knap 4e in de “Wheels of speed” downhillwedstrijd.

Een geslaagd weekend dus!