Kristien Nelen zegeviert in Red Bull De Muur

Kristien Nelen zegeviert in Red Bull De Muur

ava

Kristien Nelen heeft zaterdag ‘Red Bull De Muur gewonnen. Ze verkeerde in een superdag en was iedereen te sterk af op de legendarische Muur in Geraardsbergen. Volgens haar één van de mooiste overwinningen van de afgelopen jaren. Lees haar verhaal.

Zaterdag nam ik deel aan een groots en uniek evenement: “Redbull De Muur”.
De bedoeling is om het eerste boven te zijn op de kasseimuur van Geraardsbergen. Hiervoor moet je je eerst kwalificeren door een individuele tijdrit, je krijgt 2 kansen en de beste tijd telt. Daarna gaat het per 6 tegen elkaar en de 3 eersten gaan telkens door. Degene met de snelste tijd mag als eerste zijn startpositie kiezen, daar “de muur” zelf nogal smal is, is dit wel belangrijk.
Bij de dames gaat het anders omdat wij met veel minder zijn. Wij moesten na de kwalificaties al rechtstreeks de finale rijden. Fietskeuze is vrij en de finale wordt gereden in het donker (23u) dus dat geeft extra cachet aan het geheel. Ik verkoos mijn Lapierre 29er MTB boven mijn racefiets vanwege het sneller schakelen met de XX1, aangepast verzet en de bredere banden.
Dit was nieuw voor mij, ik wist niet wat te verwachten. Het was al even geleden dat ik nog intervals trainde dus ik had er wat schrik voor. Toen ik zag dat de Nieuw-Zeelandse international Samara Sheppard er ook was dacht ik dat zij iedereen naar huis zou rijden. Na de eerste kwalificatierit bleek ik verrassend genoeg de snelste tijd te hebben! Ik was niet eens helemaal voluit gegaan, laat ons zeggen dat ik op 90% heb gereden. Ik was amper 3 seconden sneller dan haar dus het zou toch spannend worden maar ik begon er in te geloven, alles kon. Ik heb dan besloten de tweede kwalificatie niet meer voluit te gaan en Sheppard kon haar tijd niet verbeteren, het zat dus goed!
Ik had gehoopt dat we de finale met 3 mochten rijden zodat we elkaar niet zouden hinderen maar we moesten het met 6 doen. Daardoor was ik wel zenuwachtig, er waren veel valpartijen doordat de weg smal was. Goed starten was superbelangrijk. Onze fietsen werden vastgehouden en we stonden klaar op de pedalen op het startplatform. De lichten telden af, de rode bollen verdwenen één voor één. Ik zette meteen goed aan en was als eerste weg, ik sprintte wat ik kon en bleef zo hard mogelijk doorgaan. Naar het schijnt had ik al vlug een voorsprong maar ik durfde niet achterom kijken. Ik reed als eerste onder de Redbull-boog door en dat was een fantastisch gevoel!
Het ging allemaal zo vlot, ik had superbenen. Ik had zelfs mijn tijd met 4 seconden verbeterd: 45 seconden, bijna net zo snel als de vierde man!
 
Dit kan wel tellen, het is een van mijn mooiste overwinningen van afgelopen jaren…