Ook Julien Absalon verlengt titel, Sven Nys vijfde

Ook Julien Absalon verlengt titel, Sven Nys vijfde

ava

Julien Absalon heeft zichzelf opgevolgd als Europees kampioen. De Zwitser Fabian Giger moest vrede nemen met de tweede plaats. De Tsjech Jan Sknarnitzl nam het brons mee naar huis. Sven Nys eindigde knap vijfde. Kevin Van Hoovels werd 15 de. Jonas De Backer en Ruben Scheire hadden een off-day.

De Zwitsers namen een snelle start. Giger, Lukas Flückiger en Vogel namen in hun zog ook Absalon, Fontana en Nys mee.

Een ronde later ranselden Absalon, Giger en Fontana de groep uiteen.  Lukas Flükiger, Vogel, Hermida, Tempier, Mantecon Gutierrez, Skarnitzl en Sven Nys zaten in de achtervolgende groep. Kevin Van Hoovels had zijn start gemist maar kon toch wat plaatsen goedmaken.

Halfkoers was de situatie vooraan onveranderd. Van Hoovels schoof op naar de 18 de plaats.

We gingen de laatste ronde in met Giger en Absalon, Mantecon-Gutierrez, Vogel en Nys. Näf, Fontana , Tempier en Hermida streden voor een top-tien plaats. Van Hoovels kwam als vijftiende door.  Jonas De Backer en Ruben Scheire hadden duidelijk een off-day.

Zoals verwacht zette Absalon de kers op de taart en verlengde zijn Europese titel. Een trots zoontje, gehuld in de BMCtrui en zijn vrouw wachten hem op aan de aankomst. ‘Het was moeilijk om op deze omloop het verschil te maken. Ik wilde de groep uitdunnen, omdat het beter is dan in een groep te rijden. Met Giger was het een dolle wedstrijd, maar we hebben ook goed samen gewerkt. Na Albstadt heb ik nog een week goed getraind en de motivatie kunnen behouden. Mooi dat ik de Europese trui nog een jaar mag dragen. Dat neemt ook de druk weg voor het nationaal kampioenschap, omdat ik al een trui heb,’ zei de tweevoudige Olympische kampioen.

Sven Nys was dolblij met zijn vijfde plaats. ‘Het warme weer speelde me geen parten vandaag. Ik kon goed opschuiven en meegaan met een achtervolgend groepje.  Daar ging het elke ronde beter. Ik kwam nog net wat te kort om met de besten met te doen. Maar dit relsutaat had ik echt niet vooraf verwacht. Nu nog de wedstrijd in St.Vith begin juli en daarna het BK en dan is de mountainbikecampagne afgelopen en begin ik aan de voorbereidingen voor het veldritseizoen,’aldus de Belgische kampioen.

Kevin Van Hoovels(15de) was niet helemaal tevreden met zijn uitslag. ‘Ik was heel slecht gestart en moest heel wat plaatsen goedmaken. Hierdoor verspeelde ik veel krachten. Die kwam ik in de finale te kort. Anders had er misschien een top tien plaats in gezeten.  Dus overheerst ontgoocheling na het EK. `Toch wel een beetje’, klinkt het. `Op zich kan ik tevreden zijn over mijn conditie en ik had een goede dag vandaag, maar er zat gewoon veel meer in dan die vijftiende plaats. Dat besef ik maar al te goed.’ De komende week neemt Van Hoovels een beetje rust. `Ik ga het inderdaad wat rustiger aan doen, misschien ook wat koersen op de weg. Op 18 juni vertrek ik op stage naar Italië, vervolgens ook enkele dagen in Frankrijk. Daar bouw ik opnieuw op naar de wedstrijden in juli en het EK.’

Top -10

  1. Julien Absalon(Fra) in 1:44:03
  2. Fabian Giger(Zwi) +0:15
  3. Jan Skarnitzl(Tsj) +0:39
  4. Sergio Mantecon-Gutierrez(Spa) +0:59
  5. Sven Nys(Bel)+1:03
  6. Ralph Näf(Zwi)+1:40
  7. Marco Aurelio Fontana(Ita)+1:42
  8. Manuel Fumic(Dui)+2:21
  9. José Antonio Hermida Ramos(Spa)+02:42
  10. Martin Fanger(Zwi)+2:42

15. Kevin Van Hoovels(Bel)+3:42

44. Jonas De Backer(Bel) +12:42

46. Ruben Scheire(Bel)+13.56