Lars Van der Haar klopt Wietse Bosmans in de spurt

Lars Van der Haar klopt Wietse Bosmans in de spurt

Lars Van der Haar heeft zijn wereldtitel verlengd bij de beloften. Hij versloeg in de spurt  onze landgenoot Wietse Bosmans, die samen met de wereldkampioen en Van der Heijden het WK domineerden. Van der Heijden pakte brons. Laurens Sweeck werd schitterend vijfde.

De uittredende wereldkampioen was het snelst weg. Maar Wietse Bosmans beende hem snel bij. Dan viel het vooraan even stil en  Arnaud Grand en Mike Theunissen konden aansluiten. Daarop demarreerde Bosmans opnieuw met Van der Haar in zijn zog.

Uit een kopgroep van vijf achtervolgers met Theunisse, Gand, Vanthourenhout, Jouffroy en Van der Heijden reed deze laatste halfkoers weg naar de twee leiders.

Van der Heijden sloot aan bij het leidende duo en zo kon het gevecht om de regenboogtrui pas goed beginnen.  Bosmans probeerde enkele keren weg te rijden van zijn Nederlandse belagers, maar zat duidelijk in de tang.

Nederlanders zetten Bosmans in de tang

In de laatste honderden meters deed Bosmans een ultieme poging om de Nederlanders te verslaan. Maar het draaide het uit op een spurt. Van der Haar kon zo zijn wereldtitel verlengen en het tweede goud voor Nederland binnenrijven. Een ontgoochelde Bosmans werd tweede voor Van der Heijden die nog net de aanstormende Joffroy kon afhouden. Eerstejaars Laurens Sweeck reed een schitterende finale en werd vijfde.

Wereldkampioen Lars Van der Haar gaf toe een beetje getwijfeld te hebben door de sterke koers van Bosmans. ‘In het begin wilde ik meteen mee zijn en ik zag dat Wietse beter was in het zand. Daarom profiteerde ik op de andere stukken om het verschil te maken. Toen Van der Heijden kwam aansluiten, wist ik dat we goud konden pakken. We gokten op de sprint en dat liep goed af.’

Wietse Bosmans was ontgoocheld. ‘Ik had geen superdag vandaag.  In het zand probeerde ik het verschil te maken. In de tussenstroken was Van der Haar beter. Ik wist dat hij de sterkste was in de spurt. Ook omdat ze met twee waren, liep het allemaal moeilijker.  In het laatste stukje kwam Lars me voorbij en was de spurt verloren,’vertelde Bosmans.

Top tien beloften

1. Lars van der Haar (Ned) 49:20

2. Wietse Bosmans 0:01

3. Michiel van der Heijden (Ned) 0:04

4. Arnaud Jouffroy (Fra) 0:05

5. Laurens Sweeck 0:50

6. Marek Konwa (Pol) 0:56

7. Mike Teunissen (Ned) 1:03

8. Arnaud Grand (Zwi) 1:13

9. David Menut (Fra)

10. Gianni Vermeersch 1:28

 

Erik Braeken vanuit Koksijde