Lars Van der Haar zegeviert in de wereldbeker in Zolder

Lars Van der Haar zegeviert in de wereldbeker in Zolder

Lars Van der Haar heeft met een kleine voorsprong de vijfde manche van de wereldbeker in Zolder gewonnen. De wereldbekerleider pakte al zijn derde wereldbekerzege van het seizoen in een razendsnelle cross. Hij klopte de Tsjechen Martin Bina en Zdenek Stybar. Rob Peeters was de eerste Belg op de vijfde plaats.

Pech bij de start voor Niels Albert.  Hij bleef achter een paaltje hangen en was meteen op achtervolgen aangewezen.  Van Kessel en Meisen zijn de snelste starters. Met in hun spoor Walsleben,  Peeters, Vantornout, Meeusen,  Bart Aernouts, Bina, Van der Haar en Stybar. Philipp Walsleben had er duidelijk zin en nam de leiding over in de tweede ronden.

Bij het ingaan van de derde ronde hadden we volgende leiders: Walsleben, Peeters, Meeusen, Vantornout, Stybar, Meisen en Van der Haar. Nys volgde op 16” en Albert op een halve minuut. Pauwels was niet mee met de achtervolgers.

Onder leiding van Stybar kregen we zes leiders  met Walsleben, Peeters, Van der Haar,  Bina en Vantornout.

Op de snelle omloop kon niemand het verschil maken. Zo gingen we de slotronde in met twaalf leiders. Albert, Nys en Pauwels hadden samen met Jim en Bart Aernouts en Thijs Van Amerongen de aansluiting bewerkt.  Het peloton brak in stukken en Lars Van der Haar kon in de slotmeters wat voorsprong nemen op de Tsjechen Bina en Stybar. Walsleben werd vierde. De Belgen kwamen te laat. Peeters was de snelste Belg voor Nys, Vantornout en Pauwels. Van Amerongen en Bart Aernouts vervolledigden de top tien.

Van der Haar leidt in de wereldbekerstand nu met 337 punten, voor Walsleben (304) en Vantornout (279).

Lars Van der Haar verstevigde zijn leidersplaats. ‘Ik kwam niet echt om te winnen. De wissel was geïmproviseerd en gepland. De wereldbekereindzege is nog niet binnen. Er kan altijd nog iets gebeuren. Maar ik ga er alles aan doen om hem te winnen. Ik rijd nu nog in Diegem, Surhuisterveen en dan Rome. En dan gaat de voorbereiding naar het WK toe.’

Zdenek Stybar werd derde :’ Dat had ik niet verwacht. Gisteren was ik nog in Tsjechië op training.  De techniek is op  het moment nog niet op het peil. Nu is crossen meer genieten voor mij. Ik doe het met plezier en zonder stress. Vanochtend heb ik nog wat bijgetraind. Ik ga zeker de komende dagen nog trachten om een veldrit te winnen.’

Bij de junioren klopte de Tsjech Adam Toupalik Europees kampioen Yannick Peeters en een sterke Thijs Aerts. Peeters blijft wel leider in de wereldbekerstand.

Er stond geen maat op Mathieu Van der Poel bij de beloften. Hij reed iets na halfkoers van zijn concurrenten weg om met voorsprong te winnen van Wout Van Aert en wereldkampioen Mike Teunissen.

De Amerikaanse Katherine Compton pakte de zege bij de vrouwen. Ze was twintig seconden sneller dan wereldkampioene Marianne Vos en onze Belgische kampioene Sanne Cant.

Uitslag elite : 

1. Lars van der Haar (Ned) 1u02’41”

2. Martin Bina (Tsj) op 2″

3. Zdenek Stybar (Tsj) 3″

4. Philipp Walsleben (Dui) z.t.

5. Rob Peeters 5″

6. Sven Nys z.t.

7. Klaas Vantornout

8. Kevin Pauwels 6″

9. Thijs van Amerongen (Ned) 10″

10. Bart Aernouts 13″