Laura en Merel Smulders

Laura en Merel Smulders

Interview Laura en Merel Smulders, 2 zussen uit Nederland die opvallen door hun prestaties op EK en WK!

 Dag Laura, je hebt vandaag je eerste EK gereden als Elite Woman, hoe was deze ervaring?

Laura – Het was een hele leuke ervaring, omdat ik nog 18 moet worden in december dit jaar was ik die jongste. Ik wilde vooral kijken waar ik stond tussen de Elite Women, en wou kijken of ik goed mee zou komen. En dat is gelukt! Ik stond in de finale en werd daar 7e door een misstart. Maar de halve finale ging wel heel goed, en had ik niet verwacht dat die zo goed zou gaan, daar was ik 2e geworden, kort achter Magalie Pottier die 3e was geworden op het WK in Copenhagen bij de Elite Women. Dat gaf me een goed gevoel, en ging dus met een goed gevoel de finale in, waar ik helaas iets te gretig was en het hek aantikte.

Vorig seizoen, tja een goede maand geleden heb je in Kopenhagen deelgenomen aan het WK als Junior Women, je hebt de finale behaald maar je had pech he? Je ging echt voor podium, niet?

Laura – Ik heb de hele week in Copenhagen redelijk veel pech gehad, in totaal 5 lekke banden. Een van de lekke banden had ik in de Superfinal van de timetrail. Ik ging daar ook voor het podium want in de eerste tt had ik de 3e tijd gehaald en kon ik nog heel wat sneller want dat rondje verliep niet helemaal goed. Maarja door de lekke band had ik dus een 7etijd… Op naar zaterdag, de wedstrijddag. Ik had in de manches hele snelle tijden gereden, en voelde me goed voor de finale, ik had alleen een goede start nodig… Toen stond ik in de finale, met redelijk veel zenuwen. Ik had een slechte start, en na de eerste bult kwam het meisje recht van mij, uit de USA, kei hard naar buiten, en ik kon nergens heen, dus viel ik… Einde WK… een w8 voor mij… SUND!

Ook in het EK seizoen 2011heb je meermaals op het podium gestaan als Junior Women, heb je daar veel voor moeten laten? Dus extra training, dieet, of dergelijke?

Laura – Ik heb afgelopen jaar niet veel kunnen training in verband met school, ik zat in mijn examenjaar van het Atheneum. En omdat ik er best wel wat moeite mee had, moest ik veel tijd in school steken, en dus heel wat trainingen niet kunnen doen. Ik had ook niet verwacht dat het alsnog zo goed zou gaan bij de EK rondes. Uiteindelijk heb ik mijn diploma gehaald, en ik ben heel blij dat ik daarvoor wat trainingen heb overgeslagen, want school is natuurlijk ook heel belangrijk ! Na mijn examens ben ik vol gaan trainen voor het WK, toen had ik natuurlijk genoeg tijd !

Kun je de verplaatsingen voor de internationale wedstrijden goed combineren met je dagdagelijkse bezigheid? Neem aan dat je nog school volgt?

Laura – Ik kon het altijd heel goed combineren met school, mijn school werkte altijd goed mee met vrij geven voor wedstrijden en dergelijke. Mijn laatste jaar had ik zelf wel wat moeite ermee omdat het laatste jaar heel lastig was. Maar het is me gelukt. Het nieuwe seizoen is net begonnen, iedereen is naar de Universiteit gegaan of Hoge School, en ik train nu elke dag op Papendal, ik ga dit jaar dus geen school doen, dus hoef ik ’t ook niet te combineren met iets.

Ik weet dat je ouders en vooral je vader een hele grote steun voor je is voor tijdens en na de wedstrijden, hoe laat jij nou merken aan hen dat je hen daar dankbaar voor bent?

Laura – Altijd mijn beste inzet tonen, zodat hij de volgende wedstrijd weer graag met mij meegaat !

Het Meybo Bensink BMX Gates BMX UCI World Trade Team geeft je ook de mogelijkheid om je carrière verder uit te bouwen, wat zijn je toekomst plannen in de BMX? Buiten een titel bij de Elite-Women.

Laura – Het team geeft inderdaad de mogelijkheid voor mij om mijn carrière uit te bouwen, ik zit nu voor het 5e jaar op rij in het team, en heb het nog steeds heel erg naar mijn zin ! Mijn toekomstplannen in de BMX zijn de Olympische Titel zoals iedereen zal zeggen, maar omdat ik nog erg jong ben heb ik nog een lange weg te gaan, dus ga ik eerst voor de deelname aan de Olympische Spelen, en wie weet hoe het dan verloopt.

Je zus Merel treedt in je voetsporen, heb jij daar invloed op? Bedoel dan of jij haar mee begeleid bij trainen en voorbereiden?

Laura – Ik denk wel dat ik er invloed op heb, ze is alleen best eigenwijs dus het kan heel lastig zijn haha J . Ik geef haar wel tips als ik verbeterpunten zie natuurlijk. Heel soms komt ze naar mij toe om tips te vragen, of hoe dat ze een stuk op de baan het beste kan doen, dat is wel eens vaker dat ze dat komt vragen.

Ok bedankt en succes morgen, hopelijk weer Finale en dan wel podium. En wil je nog iemand bedanken?

Laura – Dankjewel, ik ga m’n best doen, en hopelijk niet nog een keer het hek aantikken.

Ik wil graag mijn ouders bedanken, Meybo BMX bikes, Bensink BMX Gates, Gordijnhuis, Harlekijn Huis & Haard, Van Bunningen Horssen, en alle anders sponsoren van het Meybo Bensink BMX Gates BMX UCI World Trade Team, en TeamGevaarlijk(TG) J.

 

Dag Merel, vandaag heb je de eerste EKronde van girls 13-14 gewonnen, proficiat! Je had Karo Vertessen als Teamgenoot en concurrente, hoe vond je dat?

Merel – Ik vind het heel leuk om met Karo te fietsen, en ik kan het ook goed met haar vinden het is altijd heel gezellig met het fietsen. En ze is natuurlijk een hele goede concurrent. En zo maak je elkaar ook beter.

Tijdens het WK heb je de titel binnen gehaald voor de Girls 13, natuurlijk was je supertevreden, had je het zelf verwacht?

Merel – Eigenlijk  niet ik had verwacht dat de Amerikaanse zou winnen of de Fransen. Maar ik lag op het eerste stuk 2de achter de Amerikaanse maar toen kwam de Franse binnendoor bij de bocht. (dat had ik ook wel verwacht, dat ze me voor bij zou komen) maar ik had met mijn vader en mijn zus afgesproken dat als hun samen voor lagen ik strak achter ze moest blijven rijden want die fransen rijd een beetje gevaarlijk. En wat papa en Laura al verwacht hadden, ze gingen neer. En toen kon ik voorbij.

Ook tijdens het vorig EK seizoen heb je meermaals op het podium gestaan, niet? Doe je daar iets extra`s voor? Of?

Merel – Ik heb afgelopen seizoen vaak EK voorrondes gewonnen. Maar ik doe er niet echt veel extra’s voor, ik train 2x per week.

Je ouders zijn ook voor jou een grote steun, ik snap dat als meisje van 13 dat dat soms een ander gevoel kan geven, of weet je dat ze het beste met je voor hebben?

Merel – Ja ik denk wel dat ze het beste voor me voor hebben want dadelijk als Laura misschien in de Nederlandse selectie komt moet papa alleen nog voor mij naar een EK ronde rijden. Dat wilt hij ook heel graag voor mij doen.

Wat zijn je toekomstplannen? Ook elite worden zoals je zus?

Merel – Ja ik wil graag verder gaan en net zo goed worden als mijn zus

Ik wens je morgen ook veel succes en hoop op een volgende beker.

Merel – Dankjewel. ik zal me best doen! En hopen op nog een beker 😛

Zondags heeft Merel haar 2e overwinning van het weekend behaald en Laura wist ook weer in de Finale te geraken, die meiden zijn op de goede weg!