Laura Smulders en Sam Willoughby pakken goud in Time Trial op WK Rotterdam.

Laura Smulders en Sam Willoughby pakken goud in Time Trial op WK Rotterdam.

ava

De  Nederlandse Laura Smulders(Elite Women) en  de Australiër Sam Willoughy(Elite Men) hebben hebben zaterdag  op de Wereldkampioenschappen BMX in Ahoy de wereldtitel gegrepen in de Time Trial. Onze Elke Vanhoof werd vierde bij de Elite Women! Een bijzonder knappe prestatie van de Desselse. Een tweede gouden medaille voor Nederland ging ook naar Niek Kimmann die zich de snelste junior toonde.

In de finale zette Smulders een tijd neer van 27,449 seconden en daarmee was ze de Australische Caroline Buchanan 0,022 seconde te snel af. Het brons was voor Mariana Pajon uit Colombia die in de voorronde nog de snelste was vóór Smulders.

De Nederlandse pakte twee jaar geleden brons bij de Olympische Spelen in Londen op het onderdeel supercross, dat zondag nog op het programma staat. Pajon is de regerend olympisch kampioen op de supercross. “Wie had dit gedacht? Ik was vooraf al blij met het podium, maar ik reed een super rondje. Eigenlijk waren allebei de rondes goed. Dit geeft een super gevoel voor morgen,” jubelde Smulders in een eerste reactie bij de NOS.

Sam Willoughby verovert WK titel bij de heren

Bij de mannen ging de titel naar Sam Willoughby. De Australiër bleef in 24,757 seconden de Amerikaan Corben Sharah (24,819) voor. Joris Daudet uit Frankrijk pakte de bronzen plak. Jelle van Gorkom was op de elfde plaats de beste Nederlander, Ivo van der Putten werd zestiende. Raymon van den Biezen bleef steken in de kwalificaties, waarin Twan van Gendt ten val kwam.

Kimmann snelste junior

Bij de junioren zorgde Niek Kimmann ook voor Nederlands succes met de titel bij de jongens. Hij liet de Amerikaan Collin Hudson en Brandon Te Hiko uit Australië achter zich. Bij de meisjes was de Nederlandse inbreng gering. De Française Sandie Thibaut werd wereldkampioen voor Domenica Azuero uit Ecuador en de Amerikaanse Shealen Reno.

Bron: website WK BMX