Mariana Pajon en Sam Willoughby zijn wereldkampioen BMX.

Mariana Pajon en Sam Willoughby zijn wereldkampioen BMX.

ava

Op het WK in de Ahoy in Rotterdam heeft Sam Willoughby zichzelf opgevolgd bij de Elite Men. Hij klopte met voorsprong de CanadeesTory Nyhaug en de Brit Tre Wyte. Bij de Elite Women was de Columbiaanse Marianna Pajon de sterkste voor de Amerikaanse Alise Post en thuisrijdster Laura Smulders. Niek Kimmann pakte zijn tweede wereldtitel in twee dagen tijd bij de Men Junior.

Om de uiteindelijke wereldkampioen aan te duiden, moeten de rijders zich kwalificeren voor de finale.  De kwalificaties worden in vier categorieën gereden: Junior Women, Junior Men, Elite Women en Elite Men. Alle motos worden driemaal gereden. De vier BMX’ers die na drie motos de minste punten heeft, gaat door naar de finales.

 JUNIOR WOMEN

1/ 2 FINAL            JUNIOR WOMEN

De laatste 16 BMX’ers staan klaar voor de strijd om de wereldtitel. In de eerste halve finale ging Sandi Thibaut als eerste over de streep. In dezelfde halve finale ging Andrea Escobar in de eerste bocht onderuit en daarmee is het WK voor haar gedaan.

FINAL JUNIOR WOMEN

De eerste plek werd direct door Domenica Michelle Azuero Gonzalez ingenomen. Ze pakte een voorsprong en liet daarmee haar concurrentie ver achter zich. Domenica Michelle Azuero Gonzalez is de nieuwe wereldkampioene Junior Women.

JUNIOR MEN

 

1/ 2 FINALE            MEN JUNIOR

De halve finales waren spannend met een sterk raceveld. In de eerste halve finale stonden er drie Nederlanders aan de start; Niek Kimmann, Jay Schippers en Niels Bensink. Alleen Niels Bensink redde het niet om in de top vier te rijden en viel dus af. De tweede halve finale was het de beurt aan Bram van den Hudding. Bram ging in de tweede bocht onderuit, waardoor het WK voor hem, eerder dan gepland, voorbij was. Als eerste in deze halve finale reed Kristens Krigers over de finish.

FINAL MEN JUNIOR 

De huidig Wereldkampioen Sean Giain mocht  het in de finale opnemen tegen de Nederlanders Jay Schippers en Niek Kimmann. Niek Kimmann pakte in de eerste bocht al de koppositie Hij reed een geweldige wedstrijd en reed naar de wereldtitel: Men Junior.

 

ELITE WOMEN

 

1/ 4 FINAL WOMEN ELITE 

Voor de kwartfinales hadden de Nederlanders Laura Smulders, Merle van Benthem en Dana Sprengers zich gekwalificeerd.

In de eerste kwartfinale startte Laura Smulders . Ze moest knokken voor haar plaats. Het werd een nek aan nek race. Na een fotofinish ging ze, op het nippertje, als vierde door naar de halve finale. In de tweede kwartfinale verscheen Caroline Buchanan aan de start. De Australische die in de kwalificaties hard onderuit ging, was niet kapot te krijgen en reed de snelste tijd.

Vervolgens was het de beurt aan Merle van Benthem. Ze startte niet goed. Door een val in de tweede bocht kon ze alsnog naar de vierde plaats, goed voor de halve finale rijden. Voor Dana Sprengers liep haar race niet zoals ze had gehoopt. Ze reed op de laatste positie en kon geen betere plaats behale. Einde WK voor Dana Sprengers.

1/ 2 FINAL            WOMEN ELITE

In de eerste halve finale mocht Merle van Benthem de baan op, maar werd uitgeschakeld. Net als onze Elke Vanhoof trouwens. Drie Amerikanen, Post, Crain en George, reden wel goede tijden en gingen alle drie naar de finale.

Vervolgens was het weer de beurt aan Laura Smulders. Ze reed naar de tweede plaats en wist deze positie vast te houden en kon  naar de finale.

FINAL WOMEN ELITE

 

De finale was er één van wereldklasse. De BMX’ers waren aan elkaar gewaagd en twee racers werden gedwongen de prosection op te gaan. Hierdoor kreeg Smulders de ruimte om naar de derde plek te racen. De nieuwe Wereldkampioene is Mariana Pajon.

 

MEN ELITE

1/ 4 FINAL MEN ELITE

In de eerste kwartfinale reed Sam Willougbhy voorop en pakte meteen de eerste positie. In de volgende kwartfinale was er een spannende strijd om de derde en vierde tijd. De derde tijd werd uiteindelijk gereden door Whyte en de vierde door Cissar. In de laatste kwartfinale stonden er drie Amerikanen aan de start. Ze zetten een mooie race neer en gaan als nummer 1, 2 en 4 naar de halve finale.

 

1/ 2 FINAL            MEN ELITE

De halve finales waren spannend. De mannen namen veel risico waardoor er in de eerste halve finale 3 BMX’ers onderuit gingen en in de tweede halve finale zelfs vier. In de tweede halve finale ging ook Olympisch Kampioen Maris Strombergs onderuit en zag een mogelijke wereldtitel in rook op gaan.

FINAL MEN ELITE

De finale van de Elite Mannen was spectaculair. In de tweede bocht was er een massacrash en gingen vijf BMX’ers onderuit. Sam Willougbhy pakte hiermee de koppositie en gaf die niet meer af om de regenboogtrui te pakken.

 

Uitslagen: 

Junior Women :

1. Domenica  MichelleAZUERO GONZALEZ (ECU)

2. Shealen RENO (USA)

3. Tatiana KAPITANOVA (RUS)

4. Yaroslava BONDARENKO (RUS)

5. Rachelle SMITH (AUS)

6. Sandie THIBAUT (FRA)

7. Camilla ZAMPESE (ITA)

8. Daina TUCHSCHERER (CAN)

 

Junior Men :

 1. Niek KIMMANN (NED)
 2. Sean GAIAN (USA
)
 3. Romain RACINE (FRA)
 4. Tore NAVRESTAD (NOR)
 5. Xavier GONZALEZ BERNARD (FRA)
 6. Jay SCHIPPERS(NED)
 7. Walker FINCH Walker (USA)
 8. Kristens KRIGERS (LET)  DNF

Elite Women

 1. Mariana PAJON(COL)
 2. Alise POST (USA)
 3. Laura SMULDERS (NED)
 4. Simone CHRISTENSEN (DEN)
 5. SarahWALKER (NZL)
 6. Dani GEORGE (USA
)
 7. Brooke CRAIN (USA)
 8. Stefany HERNANDEZ(VEN)

Elite Men

 1. Sam WILLOUGHBY (AUS)
 2. Tory NYHAUG (CAN)
 3. Tre WHYTE (GBR)
 4. Edzus TREIMANIS (LET)
 5. David HERMAN (USA)
 6. Amidou MIR(FRA)
 7. Anthony DEAN (AUS)
 8. Connor FIELDS (USA)