Leiders winnen koninginnenrit in Crocodile Trophy

Leiders winnen koninginnenrit in Crocodile Trophy

De leiders waren vandaag een klasse apart in de 26e editie van de Crocodile Trophy in Australië tijdens de vierde etappe. De Oostenrijker Wolfgang Krenn en de Nederlandse Elodie Kuijper stelden de etappewinst veilig op het moeilijkste deel van de negen dagen durende mountainbikerace in de Australische outback. Rond Wondecla wisten ze hun voorsprong in het algemeen klassement te vergroten nu de helft van de wedstrijd in de boeken staat.

Het was zeker de koninginnenrit. Sommige paden en trails waren onberijdbaar. Twee keer kreeg ik een lekke band en op sommige momenten had ik geen idee waar mijn tegenstanders zich in de wedstrijd bevonden. Dat was de reden dat ik zo hard heb doorgereden tot aan de finish“, verklaarde Krenn, die 10 minuten voor onze landgenoot Massimo Vanderaerden won. De derde plaats ging naar Werner Van der Merwe. In het algemeen klassement vergrootte Krenn zijn voorsprong tot 45 minuten op Vanderaerden, maar er zijn nog vier zware etappes te gaan in de editie van dit jaar.

Terwijl Krenn er vijf uur over deed om de 90 kilometer als snelste van alle 70 deelnemers af te leggen, had vrouwenwinnares Kuijper zeven uur nodig. “Ik heb bijna van elke minuut genoten. Ik probeer elke dag mijn tempo te bepalen, want ik ben een beetje bang om te overdrijven. Ik beperk ook de risico’s in de afdaling, doe mijn eigen tempo en geniet van de tijd in Australië. Het is mijn eerste keer hier“, vertelde de jonge Nederlandse. Ze bouwde een comfortabel gat op naar haar eerste achtervolgster, de Australische Sarah White. De tweevoudig winnares van de wedstrijd heeft een achterstand van anderhalf uur op Kuijper, maar ze verloor slechts 14 minuten op de koninginnenrit. Het lijkt erop dat de kampioensvrouw zich van dag tot dag beter voelt.

Op woensdag wacht de op één na langste etappe op de deelnemers en voert hen van Wondecla naar Skybury Coffee. 120 kilometer prachtige onverharde wegen en paden zullen de Crocodile Trophy naar zijn volgende etappefinish leiden. Hoewel de zwaarste stukken dit jaar in de boeken moeten staan, moet nog meer dan de helft van de afstand worden afgelegd tot Port Douglas bij het tweede deel van de race.

Bron: PM

Foto: Alex Zauner