Limburgse veldrijders klaar voor WK in Valkenburg

Limburgse veldrijders klaar voor WK in Valkenburg

Het WK veldrijden komt eraan. Vier Limburgers zullen ons land vertegenwoordigen. Dat is een unicum. Quinten Hermans bij de profs, Laura Verdonschot bij de U23 vrouwen, Timo Kielich bij de U23 mannen en Ryan Cortjens bij de junioren.

We vroegen aan Laura, Timo en Ryan wat hun verwachtingen zijn voor zaterdag en zondag.

Ladies first. Laura Verdonschot verkende het parcours. ‘Ik vind het een mooie omloop. Het is lastig, maar ook erg technisch en dat is in mijn voordeel, denk ik. Of ik een medaille kan winnen, is een andere vraag. Alles zal afhangen hoe mijn lichaam reageert en dat is jammer genoeg niet te voorspellen,’ zegt Laura. Haar grote concurrente wordt wellicht Evie Richards. ‘Wie haar in de buurt zit, zal dicht bij de overwinning zitten. Maar het is een WK en er kan van alles gebeuren en er staan altijd nieuwe namen op,’ weet de Marlux-Bingoalrenster. Dit seizoen sukkelde Laura met haar gezondheid. ‘Ik ben ook terug gestart met medicatie voor mijn darm en volg daarvoor ook een dieet om die darm zo goed mogelijk te ontlasten. Al is dat vaak lastig in het seizoen nu.’ Laura geeft nog mee dat beleving voor het veldrijden in Nederland niet anders is dan bij ons. We duimen voor haar zaterdagnamiddag.

In de voormiddag is Ryan Cortjens dan al aan de slag geweest bij de junioren. Ryan woont op een boogscheut van het WK parcours in Lanaken. Hij kijkt er daarom speciaal naar uit. ‘Vele supporters zullen afzakken naar Nederland. Het parcours moet me liggen. Ik hoop een plaats in de top tien. De conditie is alleszins top. Dat bewees ik de afgelopen weken al.’

Bij de beloften rijdt Timo Kielich zondagvoormiddag om 11uur. De Alkenaar is tevreden over het parcours. ‘Het is een loodzwaar en mooi parcours. Nergens kan je even op adem komen, ‘vertelt Timo. Over zijn kansen blijft hij op de vlakte. ‘Ik ga gewoon mijn best doen en zien waar we uitkomen.’ Timo is ook een begenadigd mountainbiker, maar hij weet nog niet wanneer zijn seizoen zal starten.

Foto’s: Bart Knops