Luca Schwarzbauer en Linda Indergand eerste winnaars in de Cyprus Sunshine cup

Luca Schwarzbauer en Linda Indergand eerste winnaars in de Cyprus Sunshine cup

De 23ste editie van de Cyprus Sunshine Cup Afxentia Stage Race begon onder dreigende luchten toen Linda Indergand en Luca Schwarzbauer de 730 meter van boven Lefkara naar Skarinou afdaalden in de snelste tijden om respectievelijk de leiding bij de elite vrouwen en elite mannen te nemen.

De downhill proloog is een unieke start van een etappekoers en één waar de meeste renners van genieten. De technische singletrails en vlakke circuits lenen zich voor de waaghalzen, maar er zijn ook een paar harde, pittige beklimmingen om de benen en longen te testen.
En vandaag was het niet alleen het parcours waar ze mee te maken hadden, maar ook het weer; zelfs de snelste renners konden niet sneller dalen dan de regen! En zo was het een verhaal van durf om de grenzen te verleggen of in plaats daarvan veilig te spelen.

Indergand klopt van der Breggen weer

Als winnaar van de Afxentia-race van vorig jaar was de regerend wereldkampioene van de weg, Anna van der Breggen (Boels-Dolmans), de laatste elite vrouw die op weg ging. Na al een week hier in Cyprus te hebben doorgebracht om de trails onder controle te krijgen, voelde ze zich ontspannen en zelfverzekerd op de fiets, hoewel ze toegaf dat haar tweede plaats onverwacht was.
“Daar ben ik blij mee”, zei ze bij de finish. “Ik voel me al veel zelfverzekerder dan vorig jaar. Ik kan nu eigenlijk herstellen op de afdalingen in plaats van me gespannen en zenuwachtig te voelen”.

Van der Breggen behaalde ook in 2018 een tweede plaats in de Proloog en ook dit jaar was het weer Linda Indergand (Superior XC Team) die als enige aan de top van haar tijd stond. Indergand ving Anne Terpstra (GHOST Factory Racing) en er was enige verwarring en frustratie tussen hen over de vraag of ze mochten samenwerken, een probleem dat bij de finish met het grootste respect tussen de twee renners werd opgelost. De technische bekwaamheid en het vermogen van Indergand wogen uiteindelijk zwaarder door dan de klimmogelijkheden van Terpstra en de Zwitserse renner won.

Terpstra werd vijfde, net achter Annika Langvad (Specialized Racing) die zich in de natte omstandigheden aan de kant van de voorzichtigheid vergiste. “Ik was nerveus in de straten, vooral met het groene mos op de stenen die ik eerder in de week zag, dus ik nam het rustig aan. Het is de eerste race van het seizoen dus het voelt altijd een beetje onhandig om de snelheid te krijgen….maar het is leuk om met iets anders te beginnen”.

De derde plaats was Terpstra’s teamgenoot, Lisa Pasteiner. De jonge Oostenrijker was bereid om risico’s te nemen en het loonde vandaag, hoewel er een paar schetsmatige momenten door de straten van Lefkara waren die ze met veel gelach aan haar team herinnerde!
“Het voelde snel. Ik riskeerde veel….maar je kunt de beklimmingen niet onderschatten – je moet de balans goed krijgen, dat heb ik van vorig jaar geleerd. Het is leuk, ik hoop alleen maar dat ik mezelf niet op dag één heb gedood!

Githa Michiels eindigde negende.

Schwarzbauer verrast

18, Schwarzbauer, Luca, Lexware Racing Team, MTB Teck, GER

Luca Schwarzbauer was de 18e renner die als laatste aan de start kwam, dus het was een lange wachttijd aan de finishlijn, omdat elke renner daarna zijn tijd niet kon verslaan.
Schwarzbauer zag er niet uit alsof hij net een etappe van een prestigieuze UCI-race had gewonnen, maar zijn glimlach zei iets anders: de 22-jarige eerstejaars Elite was blij!
“Ik weet dat ik in goede vorm ben, maar dat had ik nooit verwacht – misschien wel een top-10. De laatste weken was ik alleen thuis aan het trainen en studeren; ik heb me niet speciaal voorbereid. De afdalingen zijn niet slecht voor mij, maar het is niet perfect. Ik ben meer een allrounder. Ik heb het parcours door de stad goed nagekeken dus ik denk dat dat een deel van het succes was. Het is de eerste etappe en er komt nog veel bij maar ik ben erg blij. Het is geweldig om in de leiderstrui te rijden, dat heb ik nog nooit eerder gedaan!

Achter Schwarzbauer had het CST Sandd Bafang team drie renners in de top vijf: Sebastian Fini Carstensen werd tweede, Martin Blums derde en David Nordemann vijfde. Nordemann, de bronzen medaillewinnaar van het wereldkampioenschap U23, werd vorig jaar vierde in het algemeen klassement van Afxentia en ziet er ook dit jaar weer naar uit om te schitteren:
“Het was echt glibberig en hard in de kou”, aldus de Nederlander, “Vooral op de beklimmingen voelde het alsof mijn benen bevroren waren, maar ik denk niet dat er grote tijdverschillen zullen worden gemaakt, dus ik nam gewoon niet te veel risico’s en ging vol gas op de beklimmingen. Ik denk dat ik een goede tijd heb gehad”.

De CST Sandd Bafang renners werden genekt door een eerdere winnaar van Afxentia, Jan Skarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek), die zijn ervaring gebruikte om vierde te eindigen.

Skarnitzl’s Tsjechische nationale teamgenoten bleven onder de verwachtingen , met Jaroslav Kulhavy in de achtste en Ondrej Cink in de zestiende.

De lekke banden speelden hun rol in de etappe van vandaag, en er waren een paar renners met iets minder huid dan waarmee ze begonnen. Met de renners nat en een beetje koud maakte iedereen een snelle exit uit het finishgebied, maar met een leuke etappe achter de renners en de belofte van zon morgen waren er genoeg glimlachende gezichten onder de modder.

Jens Schuermans kwam als 20 ste over de streep.

Bron: PM

Foto: A. Küstenbrück