Martin Bina wint verrassend wereldbekermanche in Hoogerheide

Martin Bina wint verrassend wereldbekermanche in Hoogerheide

ava

De Tsjech Martin Bina heeft verrassend de laatste wereldbekermanche in Hoogerheide gewonnen. Hij versloeg de Nederlandse kampioen Lars van der Haar en de Zwitser Simon Zahner. Sven Nys werd vierde, Niels Albert vijfde en hij wint het wereldbekerklassement.

Het besneeuwde parcours in Hoogerheide  paste als een handschoen voor de Tsjechen. Eerst was het Radomir Simunek die de aanval inluidde. Daarna kreeg hij het gezelschap van Pauwels, Nys en de Tsjech Martin Bina. Nys maakte een schuiver in de tweede ronde en moest achtervolgen.

In de derde ronde sloten Albert en Simon Zahner bij de koplopers aan.

Halfkoers hadden we zes leiders met Simunek, Zahner, Albert, Bina, Pauwels en een teruggekeerde Van der Haar. Nys volgde wat verderop.

Op drie ronden van het einde bewees Bina de beste sneeuwrijder te zijn. De voormalige wereldkampioen bij de junioren sloeg de beslissende kloof.  Pauwels reed op een tweede plaats en was virtueel zeker van eindwinst in het wereldbekerklassement. Maar in de voorlaatste ronde sloeg het noodlot toe toen zijn ketting eraf ging. Albert reed  als zevende.

Van der Haar ging  dan nog op zoek naar Bina, maar kwam te laat. Zahner was sterker  dan Nys voor de laatste podiumplaats.

Geen Belgen op het podium dus, wel voor het wereldbekerklassement. Dat werd gewonnen door Niels Albert voor Kevin Pauwels, Sven Nys,  Lars van der Haar en Bart Aernouts.

Marianne Vos won bij de vrouwen, Wietse Bosmans bij de beloften en is ook daar eindwinnaar. Mathieu Vanderpoel pakte voor eigen volk de dagzege en het wereldbekerklassement.

Uitslag elite:

  1. Martin Bina(Tsj)
  2. Lars van der Haar
  3. Simon Zahner(Zwi)
  4. Sven Nys
  5. Niels Albert
  6. Radomir Simunek
  7. Francis Mourey
  8. Kevin Pauwels
  9. Julien Taramarcaz(Zwi)
  10. Lukas Flückiger(Zwi)