Mathieu van der Poel en Pauline Ferrand-Prévot winnen shorttrack wereldbeker Albstadt

Mathieu van der Poel en Pauline Ferrand-Prévot winnen shorttrack wereldbeker Albstadt

Als opwarmertje voor de wereldbekerwedstrijden dit weekend werd vrijdagavond de shorttrack gereden. Bij de mannen was Mathieu van der Poel outstanding. Hij haalde het voor Victor Koretzky en Europees kampioen Nino Schurter. Belgisch kampioen Jens Schuermans werd 18 de. Bij de vrouwen won wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot voor Linda Indergand en Annie Last. Githa Michiels eindigde als 39 ste.

Naar de prestatie van Mathieu van der Poel bij de mannen werd reikhalzend uitgekeken. De Nederlandse topstarter stond voor het eerst sinds 2019 weer aan de start van een MTB-race. En hij stelde niet teleur: tijdens de wereldbekeropener in Albstadt behaalde Van der Poel op indrukwekkende wijze de overwinning in het shorttrack, waarmee hij zijn zegetocht in deze discipline voortzette. Hij won alle zes evenementen in het korte raceformaat van 20 minuten waaraan hij de afgelopen jaren deelnam.
Al in de eerste ronde onderstreepte van der Poel zijn positie als favoriet met een eerste aanval: “Mijn doel was om het veld vooraan te verkleinen, zodat ik met zes, zeven renners vooraan wegkom en we daar het werk verdelen. Het was duidelijk dat er altijd harde gevechten om posities zouden zijn, die ik eigenlijk wilde vermijden. De tegenwind op het rechte stuk van de finish was uiteindelijk gewoon te sterk, dus niemand wilde echt vol gas geven.”
Verschillende aanvallen van Van der Poel en andere renners mislukten, waardoor een grote kopgroep samen bleef tot de laatste ronde. Daar klonk opnieuw de aanval van Van der Poel, die geen van zijn rivalen kon pareren. Nino Schurter en de Fransman Victor Koretzky waren de enige renners die binnen bereik bleven, maar een echt sprintduel zat er uiteindelijk niet in. De 26-jarige verzekerde zich van de overwinning voor Koretzky, die op het laatste rechte stuk Nino Schurter versloeg. “Ik voelde me vandaag erg goed en hoop dat ik zondag ook vooraan kan staan. Het parcours is erg bergachtig, wat me niet per se ligt, maar ik ga mijn best doen,” zei Van der Poel over zijn succes.
Victor Koretzky en Nino Schurter waren ook opgetogen met hun podiumplaatsen. “Het leek vandaag wel een criterium op de weg met veel tactische foefjes. Ik probeerde de hele tijd vooraan te blijven om zoveel mogelijk graan te sparen. Ik had op het einde iets meer kracht over dan sommige andere rijders, dus het was genoeg voor mij om op het podium te komen,” zei de als tweede geplaatste Koretzky. Voor Nino Schurter lag de focus op een goede uitgangspositie voor de komende cross-country wedstrijd: “Ik heb me bewust ingehouden en niet geprobeerd zelf aan te vallen. Ik zal zondag vanaf de eerste rij starten, dat was mijn hoofddoel.

Jens Schuermans(18de)gaf achteraf volgend commentaar: ‘Ik kan je verzekeren dat shorttrack dubbel zo hard is als je achteraan moet vertrekken. Maar ik heb ronde per ronde kunnen opschuiven. De benen voelden goed en de longen kregen wat ze het afgelopen anderhalf jaar gemist hebben. Het voelt zo goed om terug te zijn! Ik ben mega enthousiast voor komende zondag,’ aldus de Belgische kampioen.

Jens Schuermans(Zubikophoto)

Bij de vrouwen zorgde de Zwitserse Linda Indergand bijna voor een verrassende coup door nipt haar eerste overwinning in een wereldbeker shorttrack mis te lopen. Na een aanvankelijk voorzichtige startfase met dicht bij elkaar liggende gevechten voor posities vooraan in het veld, besloot Indergand in de derde van zes te rijden ronden tot de aanval, wat een beslissende invloed had op het verdere verloop van de race. “Toen ik in mijn laatste shorttrackwedstrijd in het kader van de Mountainbike Bundesliga (noot van de redactie: in Obergessertshausen) de trein vooraan miste en vast kwam te zitten in een file, baalde ik ervan dat ik niet eerder had durven aanvallen. Ik wilde daar deze keer verandering in brengen en besloot spontaan om het vandaag te proberen”, zei Indergand na afloop over haar aanval.
Het veld van favorieten rond de latere winnares Pauline Ferrand-Prévot leek aanvankelijk niet al te geïnteresseerd om de kloof met de Zwitserse te dichten. Intussen lieten zij Indergand tot 20 seconden voorsprong toe, die echter in de laatste twee ronden steeds kleiner werd.
Met een pittige aanval van het achtervolgende peloton slaagde Pauline Ferrand-Prévot erin het gat naar het achterwiel van Indergand in zeer korte tijd te dichten, zodat de twee uiteindelijk samen het rechte stuk van de finish opdraaiden. De Française kon uiteindelijk zegevieren en voor de tweede keer op de erelijst van een wereldbeker shorttrack komen. “Het was niet per se mijn doel om vandaag al te winnen, dus ik ben natuurlijk nog blijer dat het gelukt is. Ik wilde vooral graantjes sparen voor de cross op zondag en bleef vaak in de slipstream van de anderen.”

Deze gedachte werd waarschijnlijk gedeeld door enkele andere rensters, zodat alleen Ferrand-Prévot Linda Indergand kon inhalen. De derde plaats werd verrassend ingenomen door Annie Last van op de laatste startrij: “Ik had niet verwacht dat ik zo snel vooraan zou geraken. Het is een geweldig resultaat voor mij, dat me nog meer motiveert voor de cross-country race op zondag. Ik wil weer het maximale eruit halen“, zei de Britse aan de finish.

We kregen van de top drie van de mannen en vrouwen een audio interview.

Interview Mathieu van der Poel
Interview Victor Koretzky
Interview Nino Schurter
Interview Pauline Ferrand-Prevot(winnares)
Interview Linda Intergand (tweede)
Interview Annie Last(derde)

Bij de vrouwen won wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot voor Linda Indergand en Annie Last. Githa Michiels eindigde als 39 ste.

Linda Indergand

Bron : Mediacenter Albstadt

Foto’s: Luc Wilms en Zubikophoto(Jens Schuermans)