Mathieu van der Poel nu ook outstanding Europees kampioen in Tabor

Mathieu van der Poel nu ook outstanding Europees kampioen in Tabor

Mathieu van der Poel is de nieuwe Europese kampioen. De Nederlander reed in Tabor na de tweede ronde alleen aan de leiding en hield die solo vol tot aan de aankomst en pakte zijn dertiende zege van het seizoen. Zijn landgenoot Lars van der Haar pakte zilver. Titelverdediger Toon Aerts nam het brons mee naar huis na een spannende spurt tegen Michael Vanthourenhout.

Mathieu van de Poel, Lars van der Haar en Toon Aerts trokken meteen in de aanval. Na één ronde hadden ze tien seconden op Sweeck, Boros, Hermans en van Kessel. David van der Poel en Kevin Pauwels volgden iets verder.

Van der Poel schudde heftig aan de boom en Aerts en van der Haar kregen het lastig om te volgen. Zo kregen de achtervolgers het duo in zicht.

Na twee ronden was van der Poel alleen met vier seconden voorsprong op van der Haar en wat verderop Toon Aerts. Dan een lange achtervolgende groep met Sweeck, Boros, Hermans, van Kessel, David van der Poel, Pauwels, Vanthourenhout, Adams, Merlier Soete en Bertolini.  Aerts werd dan bijgebeend door deze groep.

Van der Poel was intussen aan een solotocht begonnen. Met van der Haar als eenzame achtervolger. Laurens Sweeck had zich los gerukt bij de achtervolgers. Dat groepje bleef hetzelfde.

Halfkoers, met nog vier ronden te gaan, had van der Poel 14 seconden voorsprong op landgenoot van der Haar. Sweeck, bijgebeend onder impuls van Vanthourenhout, achtervolgde samen met van Kessel, Vanthourenhout, Pauwels, Bertolini, Hermans, Merlier, Adams, Boros en Soete volgden op meer dan een minuut. Kortom toen allemaal nog in strijd voor brons.

Met nog twee ronden voor de boeg had van der Poel zijn voorsprong tot 22 seconden vergroot op van der Haar. Daarachter een omvangrijk peloton met Aerts als leider.

De zege van Mathieu van der Poel kwam nooit in gevaar. Ook het zilver van van der Haar niet. Spannend was het wel voor het brons. Een strijd België-Nederland met Aerts en Vanthourenhout en van Kessel en David van der Poel  als hoofdrolspelers.

Bij de balken sprong Vanthourenhout letterlijk naar de derde plaats. Maar Toon Aerts liet niet begaan en kwam op het wiel van Vanthourenhout.

In een spannende spurt om het brons haalde Toon Aerts het voor Michael Vanthourenhout. David van der Poel werd vijfde. Jens Adams kwam als zesde aan voor Boros, Sweeck, Van Kessel en  Kevin Pauwels.  Quinten Hermans werd elfde.

De nieuwe Europese kampioen gaf volgende reactie: ‘Geen tegenstand, maar het was wel lastig met de wind. Gelukkig waren er de balkjes. Ik was gefocust om mijn eerste Europese titel te halen. Ik wil nu nog terug wereldkampioen worden,’aldus de kersverse Europese kampioen.