Mathieu van der Poel weer outstanding in Azencross Loenhout

Mathieu van der Poel weer outstanding in Azencross Loenhout

Ook in de Azencross in Loenhout, meetellend voor de DVV trofee, was Mathieu van der Poel andermaal outstanding. Wereldkampioen Wout van Aert klopt Toon Aerts voor de derde plaats. Aerts ziet van der Poel tot op elf seconden naderen in het klassement. 

Toon Aerts startte in Loenhout met de inzet om zijn leidersplaats in de DVV Verzekeringstrofee vast te houden. Doch was hij nuchter genoeg dat hij rekening moest houden met een ontketende Mathieu Van der Poel. De laatste weken sterk in doen en nog geen enkele overwinning laten liggen.

Dus in Loenhout was het uitkijken wat Mathieu zou doen om die achterstand op Toon Aerts in dit regelmatigheidscriterium te verkleinen. Lang duurde het niet…. Bij de start namen de drie tenoren Mathieu Van der Poel, Toon Aerts en Wout Van Aert een goede start. Met z’n drietjes doken ze als eersten het veld in en de anderen werden al meteen op een lang lint getrokken. Toon Aerts voelde zich goed op deze omloop en dat liet hij ook merken aan zijn supporters. Aan de publiekstent gaf hij een staaltje weg van zijn springkunsten en dat werd enorm gewaardeerd door de toeschouwers.

Mathieu Van der Poel zag het vanaf de tweede rij gebeuren en genoot ermee van. Hij gunde Toon Aerts even het leiderschap in de wedstrijd maar lang duurde het niet. Voor de ingang van de tweede ronde verdapperde hij en nam hij enkele meters op zijn twee tenoren. Dan weet je dat je onmiddellijk moet reageren of de vogel is vliegen. De twee Aerts en Van Aert hadden niet meteen een gepast antwoord en daarmee was de vogel dus vliegen. Hij kon ronde na ronde (ook al maakte hij zelf een schuiver) zijn voorsprong uitbouwen en korter komen in het tussenklassement van dit criterium. De anderen mochten gaan strijden voor de dichte ereplaatsen.

Ze probeerden eerste en vooral wat bonificatieseconden te sprokkelen in de tweede ronde. De volle buit was voor Mathieu Van der Poel met 15 sec. Toon Aerts pakte 10 sec en Michael Vanthourenhout pikte 5 sec. mee. Toon Aerts bleef doorgaan omdat hij wist dat hij de kloof op Mathieu niet te groot mocht laten worden want dan nam die de leiding in de DVV Verzekeringentrofee over. Er werd geschoven in de achtervolgende groep. Dan was het Aerts, dan was het Van Aert, ….. zo ging het een heel tijdje door.

Tot de laatste ronde was het nog niet duidelijk wie de beste benen zou hebben. Zowel Aerts, Van Aert, Vanthourenhout als Sweeck kon op het podium staan. Maar voor Sweeck was het vlug over. Hij kreeg af te rekenen met twee maal kettingproblemen en daardoor waren zijn kansen verkeken. Het kwam uit op een sprint voor de dichte ereplaatsten tussen Van Aert en Aerts. De anderen werden nog uit de wielen gereden. De beste papieren waren voor de wereldkampioen Wout Van Aert. Hij pakte de tweede plaats voor Toon Aerts die daarmee de Europese Kampioen ziet naderen tot op 11 sec.

Foto: Lindsey Ameye