Moeten jongerenteams al op jonge leeftijd?

Moeten jongerenteams al op jonge leeftijd?

Hans van Kasteren gooide de knuppel in het hoenderhok. Moeten we de jongeren nog opleiden als ze toch uiteindelijk voor een ander team tekenen? Paul Van den Bosch, de trainer van Sven Nys vindt dat de jeugd teveel gepamperd wordt en wil af van dit soort jongerenteams.

Het is soms aandoenlijk om te zien. Campers, dure fietsen, een hele entourage rond een jonge renner die eigenlijk nog niet zo veel bewezen heeft. Toch denkt die renner dat hij al de nieuwe Sven Nys is. Of zijn familie of zijn entourage doen hem dat geloven. Soms gaan zo ver dat ze hun studies opgeven voor het ‘hogere doel’.

Ons land heeft nog steeds de beste veldrijders. Maar blijft dat zo? Andere landen en vooral dan buurland Nederland heeft een sterkte jongerenlichting. Dat is al enkele jaren zo en meestal blijven de jonge talenten steken bij de beloften. Nu is er beterschap op komst met Lars Van der Haar en Mathieu Vanderpoel.

Onze jonge generatie veldrijders doet het voorlopig nog goed. Maar de vraag blijft zonder pessimistisch te worden: hoe lang nog? Het is de laatste jaren gemeengoed. Jonge ‘talenten’ of zij die dit etiket opgeplakt krijgen, worden ingelijfd door de jongerenteams van grote veldritploegen.  Ze hopen zo het jonge talent ook later in hun topteam in te lijven. Maar dat kan al eens verkeerd uitdraaien, zoals met Wout Van Aert bijvoorbeeld.

Moeten deze jongeren al zo vroeg presteren op hoog niveau? De kans bestaat dat ze gedegouteerd het veldritmilieu verlaten vooraleer ze prof worden. Laat jeugd jong zijn. Vallen en opstaan… Voelen wat kan en niet kan. Maar zet ze asjeblief niet onder druk. Een nieuweling kan nog niet om met de druk. Zo iets moet geleidelijk aan evolueren. Vorige week had ik het er nog over met een vader van een talentvolle nieuweling. Hij was helemaal geen voorstander van zo’n jongerenteam. Verstandige keuze, lijkt me.

Conclusie: Paul Van den Bosch heeft een punt. De jongeren worden te vroeg gepamperd en vaak is dan elke ‘grinta’ al vroeg ontnomen. Terug naar af dus en groeien op een normale manier. En latere leeftijd op een gewone manier begeleiden.  Ja, stof tot discussie dat zeker…