Mona Mitterwallner en Carter Woods triomferen bij U23 in Albstadt

Mona Mitterwallner en Carter Woods triomferen bij U23 in Albstadt

De laatste wedstrijd op zaterdag was voor de U23. Bij de dames won de Oostenrijkse Mona Mitterwallner voor de Deense Caroline Bohe en de Hongaarse Kata Blanka Vas. Onze landgenote Emilie Detillieux werd 19 de. Bij de mannen ging de zege naar de Canadees Carter Woods voor de Duitse kampioen David List en de Italiaan Simone Avondetto. Clement Horny was beste Belg met een 34 ste plaats, Lukas Malezsewski werd 36 ste, Arne Janssens eindigde 49 ste en Jarne Vandersteen 50 ste.


U23 vrouwen: Mitterwallner maakt rol van favoriet waar


Mona Mitterwallner werd beschouwd als de grote favoriet in de aanloop naar de wereldbekeropener in Albstadt en de jonge Oostenrijkse maakte die rol absoluut waar. Met een voorsprong van 2:38 minuten zegevierde ze voor Caroline Bohé uit Denemarken. De derde plaats ging naar Blanka Vas, voor de beste Duitse, Leonie Daubermann, die vierde werd.
De startpositie van Mona Mitterwallner was echter allesbehalve een voordeel voor haar eerste wereldbekerzege bij de U23: de renster van Team Trek-Vaude startte met rugnummer 53 en moest zich een weg door het veld banen. Omdat de wereldkampioene bij de junioren van vorig jaar dit jaar pas is opgeklommen naar de U23-klasse, mist ze wat wereldranglijstpunten ten opzichte van de oudere concurrentie, waardoor ze genoegen moest nemen met een startplaats ver achterin.
Dat dit een grote handicap zou kunnen zijn, werd in de aanloop echter bijna volledig uitgesloten geacht – de resultaten van de 19-jarige in het nabije verleden waren te sterk. Vorige week nog zegevierde ze in de Zwitserse Bike Cup in de eliteklasse vóór Kate Courtney en Pauline Ferrand-Prévot. En zo kwam het ook: Mitterwallner kon in de startronde de leidster Caroline Bohé inhalen, passeerde de Deen direct en reed vanaf dat moment een eenzame race aan de top.”Mijn startpositie was niet de beste, dus mijn doel was om zo snel mogelijk naar voren te komen. Ik wist dat het parcours me goed ligt en na de laatste wedstrijden is mijn vorm erg goed“, verklaarde de Oostenrijker aan de finish. Daarna volgde ze haar “eigen ritme. ‘Ik ben mega blij dat het precies zo is gelopen als ik me had voorgesteld.”

Mona Mitterwallner


In tweede positie reed Bohé haar rondjes, net zo alleen als Mitterwallner bovenaan, zodat haar eerste wereldbekerpodium geen moment in gevaar kwam. “Ik had een goede start vanaf de eerste startrij en wilde daarna mijn eigen tempo rijden. Ik wist dat Mona supersterk zou zijn en eigenlijk wist ik dat ze heel snel bij me was. Toen ze me inhaalde probeerde ik te volgen, maar ik besefte al snel dat ik het hoge tempo niet de hele race zou kunnen volhouden. Daarna vond ik mijn eigen ritme en probeerde ik een ‘slimme’ race te rijden. Al met al ben ik erg blij, dit was mijn eerste podium in een U23 wereldbekerwedstrijd.”

Caroline Bohe


Derde werd Blanka Vas, die permanent de derde podiumplaats bezette, maar er hard voor moest vechten. Vooral aan het begin van de laatste ronde leek de Hongaarse al ingehaald te worden door Leonie Daubermann, maar Vas counterde en schudde de Duitse in de slotronde weer van zich af. “Tijdens de race had ik halverwege een klein gaatje, waardoor Leonie kon inlopen. Toen kwam ik in haar slipstream en spaarde wat grains op het rechte stuk van start-finish. Vervolgens kon ik daar in de laatste ronde gebruik van maken en wegrijden”, onthulde de 20-jarige haar tactiek.

Kata Blanka Vas
Podium dames

U23 mannen: Carter Woods met tactische meesterzet naar zege


De Canadees Carter Woods heeft de eerste U23 wereldbeker van het jaar gewonnen. In een uiterst spannende race degradeerde hij David List en Simone Avondetto naar de tweede en derde plaats.
De U23-race bij de mannen gaf een voorproefje van wat we morgen in de elitekoersen in de Bullentäle kunnen verwachten. Verschillende toppers op gelijk niveau zorgden voor de spannendste race van de dag. Meteen vanaf het vertrek vormde zich een groep van een tiental renners, die tot de laatste beklimming bij elkaar bleef. Hoewel sommige renners hier en daar uit de kopgroep wegvielen, schoven anderen snel weer op.
Vooral David List en Joel Roth doken telkens weer op vooraan het peloton en controleerden het tempo. De uiteindelijke winnaar Carter Woods hield zich vooralsnog tactisch in en stak slechts uiterst zelden zijn neus in de wind. “Ik denk niet dat ik tactisch fouten heb gemaakt. Al in de tweede ronde merkte ik dat mijn benen niet de beste zijn vandaag. Daarom wilde ik veel van voren rijden en dan op het einde gewoon alles wat ik kon,” meldde Joel Roth in de mixed zone toen hem gevraagd werd naar het hoge percentage van zijn kopwerk.
Vijf rijders gingen vervolgens samen de laatste ronde in: Roth vooraan, List daarachter – Woods bleef in vierde positie op het door de wind belaste rechte stuk van start-finish. In de eerste lange beklimming van de laatste ronde was de jonge US-Amerikaan Riley Amos de eerste die uitviel, zodat de vijf-man strijd een vier-man strijd werd. En de laatste bergop moet de beslissing brengen. Roth was de eerste die aan de klim begon en Woods zette vanuit derde positie een ijzersterke aanval in, waar geen enkele andere renner iets tegenover kon stellen. De Canadees bekroonde de tactische meesterzet met zijn eerste wereldbekerzege. “De laatste weken heb ik een paar goede finishes gehad en met dat vertrouwen heb ik toen alles op de slotklim gegooid”, zei de 20-jarige, die blij was met zijn race. “Tijdens de race wilde ik steeds wat vermogen sparen, ik liet ook steeds kleine openingen in de smalle bochten op de klim, zodat ik niet te veel werd afgeremd. Ik ben super blij, de overwinning betekent veel voor me.”

Carter Woods


De tweede plaats ging naar Duits kampioen David List, die de tweede Duitse wereldbekerzege in de Bullentäle – na Markus Schulte-Lünzum in 2013 – op slechts zes seconden miste. Maar de Lexware-rijder was helemaal niet teleurgesteld over zijn resultaat: “Ik ben super blij en super tevreden. Het ging echt top voor mij, precies zoals ik had gepland. Ik heb me altijd vooraan in het veld willen plaatsen, dat je op elk moment kan reageren. Toen ik naar voren ging, verspilde ik nooit echt veel energie,” onthulde List zijn tactiek. “Op het einde ging ik als tweede de laatste klim op en toen Woods aanviel kon ik in het begin ook blijven zitten. Maar toen verloor ik een paar meter op de top en kon ik niet meer vechten voor de overwinning,” beschreef de 21-jarige de race-beslissende situatie en voegde eraan toe: “Dat was mijn beste resultaat in de World Cup tot nu toe, de rest van het seizoen kan komen.”

David List


De derde plaats ging naar Simone Avondetto uit Italië, die Joel Roth naar de vierde plaats verdrong.
Lennart-Jan Krayer eindigde een bevredigende 25e in zijn eerste U23 World Cup. “Mijn doel was om in de top 30 te eindigen, dus ik ben al tevreden met mijn race. De andere renners die met mij van de juniorencategorie naar de U23-categorie zijn opgeklommen, konden in sommige gevallen top 20 rijden, daar wil ik binnenkort ook staan. Vandaag was een goede evaluatie en met de volgende races weet ik zeker dat ik een stap voorwaarts zal zetten”, was de junior wereldkampioen van het jaar 2020 vol vertrouwen.

Simone Avondetto

Bron: Mediacenter Albstadt

Foto’s: Luc Wilms