Mona Mitterwallner en Victor Koretzky domineren in wereldbekerrace Les Gets, Schuermans mist net podium

Mona Mitterwallner en Victor Koretzky domineren in wereldbekerrace Les Gets, Schuermans mist net podium

Mona Mitterwallner en Victor Koretzky timeden hun aanvallen perfect en zegevierden in de hitte en het stof van Les Gets.

In de elitekoers voor vrouwen maakte Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) er een back-to-back World Cup Olympische overwinning van door iedereen uit haar wiel te rijden op de gladde, met vuil bedekte wortels van Les Gets.

De Oostenrijkse nationaal kampioene was onweerstaanbaar terwijl ze streed met serie leider en mede 21-jarige Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) tijdens de laatste ronden van de UCI Mountain Bike Cross-country Olympische World Cup.

Mitterwallner toonde haar vertrouwen in de verzengende hitte van de Haute Savoie en viel de Nederlandse renster aan in zowel de afdalingen als de beklimmingen.

De tweevoudig wereldkampioene crosscountry marathon had een voorsprong van 18 seconden in de finale van zes ronden en kwam uiteindelijk 38 seconden voor Pieterse over de streep.

Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot (Ineos Grenadiers) – die vrijdag de shorttrack wedstrijd miste vanwege ziekte – vocht hard om de derde plaats te pakken voor een gepassioneerd thuispubliek.

Bij de mannen was de thuisoverwinning voor Koretzky (Specialized Factory Racing). De Fransman viel aan halverwege de wedstrijd en liet een kopgroep met daarin landgenoot Joshua Dubau (Rockrider Ford Racing Team) en de Zwitserse ster Nino Schurter (Scott-SRAM MTB Racing Team) achter zich.
Koretzy, die vrijdag de wereldbekerwedstrijd shorttrack won, bracht het vocale thuispubliek in vervoering door zo’n 17 seconden voor het veld over de streep te komen na een perfecte rit op het gladde, technische parcours.

Schurter, die de shorttrack had gemist door ziekte, vocht zich vanaf de 25e startplaats naar de leiding van de race, maar een lekke band kostte hem bijna 30 seconden en hij moest een enorm gevecht leveren om terug te komen naar een indrukwekkende tweede plaats.

De Roemeen Vlad Dascalu (Trek Factory Racing) passeerde Marcel Guerrini (Bixs Performance Race Team) en de Franse Dubau in de laatste ronde en pakte de derde plaats. Jens Schuermans reed als zesde over de finish en miste zo zijn eerste wereldbekerpodium. Belgisch kampioen Pierre de Froidmont werd 42 ste.

Schurter behoudt de leiding in het klassement na de zesde van acht rondes.

De U23-coureurs reden in de ochtend met wereldkampioene Samara Maxwell die de regenboogstrepen die ze in Schotland won, bevestigde met een overtuigende overwinning.

De Kiwi reed in ronde één van de vijf weg bij Ronja Blöchlinger (Liv Factory Racing) maar de Zwitserse kon Maxwell niet vasthouden op de beklimmingen. De wereldkampioene finishte zo’n 24 seconden voor Blöchlinger ondanks een uitglijder in de laatste ronde die haar voorsprong verkleinde. De Zwitserse Ginia Caluori (Thömus Akros Youngstars) werd derde.

De Deense Sofie Heby Pedersen (Wilier Pirelli Factory Team XCO) eindigde als vierde en behoudt de leiderstrui.

Bij de mannen was het opnieuw een krachttoer van de Fransman Adrien Boichis (Trinity Racing MTB) die vanaf het startschot de leiding nam en domineerde. Alleen de Amerikaan Riley Amos (Trek Factory Racing XC) kon het tempo van de Fransman bijhouden in de eerste ronde, maar na een valpartij moest de Amerikaan zich terugvechten door het veld om zijn tweede plaats terug te winnen op 23 seconden van Boichis.

Canada’s Carter Woods (Giant Factory Off-Road Team XC) werd derde, een afspiegeling van het Short-Track podium van vrijdag. Boichis behoudt de leiding in het algemeen klassement met nog twee rondes te gaan. Jente Michels werd 38 ste.

Volgend weekend gaat de actie naar Morzine-Avoriaz voor de derde ronde van de UCI Cross-country Marathon World Cup en Châtel voor de laatste ronde van de UCI Enduro World Cup.

Uitslagen:

https://ucimtbworldseries.com/results/event/haute-savoie

Foto’s: UCI World Series