New Years Day , traditioneel Baal dag.

New Years Day , traditioneel Baal dag.

1 januari op Nieuwjaarsdag is het traditioneel de wedstrijd in Baal op de Balenberg.  Zevende de wedstrijd uit de Bpostbank trofee en om eerlijk te zijn,  ik had me er veel van voorgesteld. Sven Nys land zou al een aanwijzing mogen zijn voor een strak georganiseerde koers om het nieuwe jaar goed te beginnen.

 

Niets is echter minder waar ! Een hele lange smalle weg die van twee kanten toegang geeft tot het parcours. Een persparking waar je gewoon klem wordt gezet en met veel pijn en moeite weg kan komen. Een zeer lang rennerskwartier wat je benen op de proef stelt om renners te zien. Vanaf de finish naar de eerste bocht geen toegang voor het publiek. Wat zeer jammer is en de ambiance rond de finish echt te kort doet. Het parcours is gewoon het parcours en dat is voor iedere renner hetzelfde . Rondom het parcours is echt met zwaar materieel alles op zijn plek gezet omdat het één grote bagger bende was. Het best begaanbare gedeelte was beneden en achteraan op het parcours.

 

De aanloop was voor de renners al een beproeving door het vele publiek dat vandaag kwam kijken. Het was tenslotte wel de laatste wedstrijd hier van plaatselijk favoriet Sven Nys op zijn Balenberg.

 

De Elite mannen die niet echt groot in aantal zijn laten er wel vanaf de eerste ronde geen gras over groeien en het is vanaf de eerste minuut koers. Wout van Aert die samen met Lars van der Haar de lijntjes uit zette en vanaf eind tweede ronde alleen op pad ging. Lars die niet helemaal zijn dag had, schoof achteraan in een groepje met o.a.Nys , Vermeersch , Vantourenhout , Vantornout , Corne van Kessel. Het gezelschap was redelijk compleet en het was koers. Een lang verhaal kort verteld:  Wout van Aert reed solo naar de zege. Sven Nys werd toch weer knap tweede en Toon Aerts die de 3 de plaats weg kaapte na een goede wedstrijd. Wie opviel was  Kevin Pauwels wel.  Hij reed natuurlijk maar  had ook zoiets van:  ja,  het zal wel vandaag?  De nieuwe kampioen die laat begaan om te sparen voor volgende week in Lille ?

 

Bij de Elite vrouwen is het Ellen van Loy die furieus startte en er absoluut geen misverstand van maakte om haar goede vorm te tonen. Vanaf het begin gedecideerd aan de leiding met in haar zog Sanne Cant , Helen Wyman , Pavla Havlikova en Sophie de Boer.

Sophie,  die er de eerste ronde niet echt lekker in zat en achteraf verklaarde “ik was de eerste ronde even vergeten hoe het moest”.

In de één na laatste ronde komt Sanne tot bij Ellen en samen gingen ze de laatste ronde in,  die door een slipper van Ellen resulteerde in een tweede plaats na Sanne Cant.

Ellen die kandidaat is voor de titel maar weet “als Sanne echt aan gaat, heb ik net te weinig om ze bij te houden”.

Helen Wyman tenslotte die de 3 de plaats in beslag nam en hier mee is het podium compleet.

 

Kort gezegd is de angel uit de Bpost trofee voor de mannen. Bij de vrouwen zou je kunnen veronderstellen dat het ook zo is met een Sanne Cant die momenteel elke week sterker wordt. De laatste wedstrijd zal er dan één zonder spanning voor de eerste plaats worden en dat is jammer.  Maar voor de renners die de eerste plaats bezetten, hebben het klassement al op zak.

 

Volgende week de kampioenschappen en vooral in België is er een trits aan kanshebbers bij de Elite mannen. Het is een open vraag zogezegd en het zal gaan tussen Wout van Aert , Sven Nys , Kevin Pauwels en titelverdediger Klaas Vantornout.

Bij de vrouwen mag je een  driestrijd verwachten tussen Sanne Cant, Ellen van Loy en Jolien Verschueren.

 

Jan v Dijk