Sanne Cant geklopt op haar waarde door Sofie De Boer

Sanne Cant geklopt op haar waarde door Sofie De Boer

In Leuven zouden we een testmanche krijgen voor het Belgische Kampioenschap. Het zou erop lijken dat het een strijd zou worden tussen Cant en Van Loy maar daar stak Sofie De Boer een stokje voor. Zij wist Sanne Cant in de sprint te kloppen. Ellen Van Loy maakten wat foutjes en moest tevreden zijn met een derde plaats. Sanne Cant werd dus tweede.

Leuven was het laatste optreden van de dames voor het Belgische Kampioenschap van volgende week in Lille. Het werd een snelle, technische omloop met heel wat draaien en keren in. Er zaten ook wat interessante bospassages in verwerkt. Gespannen gezichten aan de start maar eens de start gegeven werd, was iedereen in zichzelf gekeerd en probeerden ze elk op hun manier de wedstrijd te maken. Het veld werd als eerste ingedoken door Sofie De Boer. De anderen allemaal al op een lang lint. Weer een mindere start voor Jolien Verschueren. Ellen Van Loy dook wel als eerste over de hindernissen en met Van den Driessche in haar spoor konden ook Verherstraeten, Cant, Sels en de rest in de achtervolging konden gaan. Verschueren verloor haar plaatsen aan de technische heuvel omdat zij aldaar tegen de grond ging. Ellen Van Loy ging behoedzaam door met Femke Van den Driessche in haar wiel. Sanne Cant wachtte haar looppassage af om ook te komen aansluiten. De rest volgden in haar wiel.

Van Loy zette in de materiaalpost voor de eerste keer wat druk op haar medevluchters maar die lieten niet begaan. De haverij bij Jolien Verschueren speelden haar parten om echt in haar wedstrijd te komen maar ze bleef vechten.

Ronde 2 : Van Loy leidde de dans gevolgd door Van den Driessche en Cant op haar wiel. Stultjens en De Boer verzorgden de achtervolging op de koplopers. Loes Sels moest de dans aan haar laten voorbij gaan want het tempo lag voor haar iets te hoog. Ze volgde op 7 sec van de koplopers. De rest zat toen al op meer dan 20 sec.  Aan de brug kregen we voorin een hergroepering met vijf rijders die konden strijden voor de winst. Van den Driessche, Van Loy, STultjens, Cant, De Boer gingen voor winst. Verschueren opnieuw in de fout aan de technische heuvel. Op dat ogenblik ging Ellen Van Loy vanuit haar koppositie tegen de vlakte bij de afdaling in het bos. Maar door haar allerte houding kon zij blijven vasthouden in de achtervolging. Door dit voorval kon ook Loes Sels terug de aansluiting vinden. Aan de materiaalzone vond Stultjens het welletjes en trok zij voor de eerste keer eens goed door. De anderen probeerden haar in het visier te houden. In de achtervolging moest Sanne Cant het initiatief nemen om dat gat op Stultjens proberen dicht te rijden. Van Loy volgde op haar wiel en ook de rest van de groep deed het op die manier. Sofie De Boer ging zich achter Ellen Van Loy nestelen en Van den Driessche moest opnieuw de rol lossen.

Ronde 3  : De koploper Stultjens nam vijf seconden op Sanne Cant, Ellen Van Loy, Sofie De Boer. Maar Stultjens miste aan de opstap en de rest kwam voorin opnieuw aansluiten. De dames zetten door en Van den Driessche kwam opnieuw aan de rekker hangen. Op de bergop kregen we opnieuw een hergroepering van vijf. Stultjens reed haar ketting eraf en verloor zo haar plaats voorin de wedstrijd. Ellen Van Loy nam de kop en trok door. Sanne Cant consolideerde en hield Ellen Van Loy in haar visier. Sofie De Boer beet op haar stuur en probeerde opnieuw de aansluiting te maken bij de twee dames voorin. Daar slaagde zij wonderwel nog in. Femke Van den Driessche op een paar lengtes. Sanne Cant maakte op dat ogenblik een foutje in de modderstrook waardoor Ellen Van Loy een voorsprong kon nemen. Sanne Cant en Sofie De Boer volgden op 2 sec. Van den Driessche op 5 sec.

Ronde 4 : Aan de brug opnieuw een hergroepering van Ellen Van Loy, Sanne Cant, Sofie De Boer. Femke Van den Driessche volgde op 6 sec. De rest van de dames speelden op dat moment geen rol meer van betekenis. In de afdaling in het bos kwam Femke voorin opnieuw aansluiten en op dat ogenblik schoof Ellen Van Loy weeral onderuit in de bos. Hierdoor kon Sanne Cant naar de kop rijden. We hadden geen dominantie van de vrouwen in de kop. Ze waren aan elkaar gewaagd. In het beekje hield Sanne Cant de anderen even op waardoor iedereen te voet stond. Ellen Van Loy hield het hoofd koel en liep er naast door. Zij controleerde de wedstrijd en zag dat Sanne Cant niet het verschil kon maken.

Ronde 5 : Even een rustperiode inlassen om dan vol de finale aan te vatten. Hierdoor kon Sofie De Boer de koppositie opeisen en haar tempo opleggen bij de anderen. Maar Ellen Van Loy liet het niet begaan en zette haar voor haar tegenstandster in. Van daaruit kon zij de wedstrijd naar haar hand proberen te zetten. Van den Driessche had op dat ogenblik even een kwaad moment. Maar ze hield vol en bleef vechten om haar plaats vast te houden. Een versnelling van Ellen Van Loy waarbij Van den Driessche en De boer even de kinderen van de rekening werden. Mara lang lieten ze niet begaan. Ellen Van Loy keek even achterom om te zien welke schade haar versnelling had opgeleverd maar zag dat het niet veel soeps was. Dus de drie dames kwamen terug samen en mochten samen de laatste ronde aanvatten.

Ronde 6 : Sofie De Boer zette zich aan de kop van de wedstrijd. Zij temporiseerde wat en aan de looppassage probeerde Sanne Cant haar pijlen te schieten in de hoop om de anderen uit het wiel te rijden. Maar het lukte haar niet want Sofie De Boer had nog wat krachten over en haalde Sanne terug. Ellen Van Loy liet begaan en stelde haar derde plaats veilig. Het zou dus een duel worden tussen Sanne Cant en Sofie De Boer. Sanne zette Sofie continu onder druk en drong haar de koppositie op. Het zou op een spurt uitdraaien waarin iedereen dacht dat dit een spek naar de bek van Sanne was. Maar het draaide deze keer anders uit. Sofie De Boer trok de spurt al van vrij ver aan. Sanne probeerde er langs te komen maar voelde dat ze te kort kwam. Zette zich op haar zadel neer en Sofie trok nog eens door en haar overwinning was een feit.

Eindstand :

  1. Sofie De Boer
  2. Sanne Cant
  3. Ellen Van Loy
  4. Femke Van den Driessche
  5. Jolien Verschueren
  6. Loes Sels
  7. STultjens
  8. Majurus
  9. Dijck
  10. Vanderbeke

Bron : Nancy Aerts