Niels Albert wint Krawatencross Lille

Niels Albert wint Krawatencross Lille

ava

De Krawatencross in Lille was dit jaar  de voorlaatste wedstrijd meetellend voor de Bpost Bank Trofee. Niels Albert won bij de elite voor Belgisch kampioen Klaas Vantornout en wereldkampioen Sven Nys. Bij de junioren was de overwinning voor Mathieu Vanderpoel. Tim Merlier zegevierde bij  de beloften en bij de dames was wereldkampioene Marianne Vos de sterktste.

Eén week na het wereldkampioenschap in Louisville gingen we weer van start met de wedstrijden meetellende voor de verschillende regelmatigheidscriteria. Vorig jaar ging de overwinning naar Tom Meeusen. Benieuwd wat hij er dit jaar van terecht zou brengen na een bijzonder moeilijk moment in zijn carrière.

Bij de junioren hebben we een minder goede start te zien gekregen van de kersverse wereldkampioen Mathieu Vanderpoel. Maar hij bleef zeer rustig en zette zijn fout bijna onmiddellijk recht. Hij bepaalde het tempo van begin tot het einde. Waardoor hij zijn totaal aan overwinningen op 26 brengt. 26 op 26 wie zal het hem nadoen. Overal waar hij aan de start komt, rijdt hij de andere naar huis. De tweede plaats bij de junioren was voor Yannick Peters en de derde podiumplaats was voor Thijs Aerts.

Wout Van Aert werd bij de aanvang van de beloftenwedstrijd even in de bloemetjes gezet voor zijn knappe prestaties die hij tot op heden al heeft geleverd. Maar dan kreeg hij nog even de tijd om zich klaar te maken voor een zeer merkwaardige startprocedure. Er werd een valse start veroorzaakt, maar de verantwoordelijke van de UCI vond het niet nodig om de rijders terug te fluiten en liet de wedstrijd gewoon doorgaan. Raar dat zoiets kan gebeuren maar de wedstrijd ging gewoon door…

Geen wereldkampioen vooraan in de wedstrijd te bespeuren. Hij had een minder goede dag en kwam niet in het verhaal voor. Wel was het uitkijken naar Van Aert en Bosmans die de afgelopen weken dikwijls in elkaars buurt te vinden waren. Nu ook in deze wedstrijd. Bosmans was gefustreerd teruggekomen uit het wereldkampioenschap. Hij had een slecht gevoel over de manier waarop Van Aert zijn wereldkampioenschap verreden heeft. Dat bleek nu ook weer in deze wedstrijd. Beide heren moesten na Merlier, die de overwinning op zijn naam schreef, uitmaken wie van hun beiden podiumplaats twee en drie zou verkrijgen. Uiteindelijk trok Bosmans weer aan het kortste einde. Bij het overschrijden van de finish kregen de beide heren weer een woordenwisseling. Maar deze keer werd het in de minne geregeld.

Bij de dames hadden we onze Sanne Cant die een mooie wedstrijd reed in het wiel van Marianne Vos. Uiteindelijk moest zij wel de duimen leggen voor de nieuwe wereldkampioene. Sanne was achteraf best tevreden over haar verreden wedstrijd.

Bij de elite ging alles voor de wedstrijd over de winst van Sven Nys in Louisville. Voor Sven zelf was de voorbije week een hectische toestand. Weinig tijd voor een optimale voorbereiding te treffen voor de wedstrijden die nog verreden moeten worden. Maar dat nam Sven er met veel plezier bij. De waardering die hij deze week van mensen heeft verkregen, zijn hem meer waard dan een optimale voorbereiding naar de wedstrijden. Het is met geen woorden te beschrijven wat een voldoening Sven nu heeft na dit wereldkampioenschap.

Het werd een speciale wedstrijd in Lille. Een vliegmeeting noemden de meesten van de renners het. De weergoden hadden hierover beslist. Het mulle zand van Lille was omgetoverd dat een vliegensvlugge omloop.

Vijftig deelnemers stonden er aan de start van de Kwawatencross. Iedereen met hetzelfde doel : honger naar een overwinning. Ook al zijn we bijna aan het einde van het veldritseizoen. Toch blijft die drang bij iedere renner om te winnen.

We kregen een vlijmscherpe start van Sven Nys die op zijn beurt gevolgd werd door zijn leeftijdsgenoot Bart Wellens. Een opener zoals we de voorgaande jaren dikwijls te zien kregen. Ook de twee teamgenoten van Sunweb-Napoleon Games waren goed uit de startblokken gekomen. Het hoge tempo van deze vier renners zorgden er al voor dat er in de eerste meters van het veld een valpartij gebeurde met hierin Taramarcaz en Tom Meeusen als de grootste slachtoffers. Eerstgenoemde besloot al vrij vroeg in de wedstrijd om te staken. Tom Meeusen kende geen genade en ging op zoek naar de koprijders. Uiteindelijk kwam hij niet verder dan een top 20 plaats.

De oude vossen bepaalden het tempo. Bart ging als een gek tekeer en Sven bleef er rustig onder. Hij bekeek het allemaal vanop de tweede rij en bouwde een veiligheid in. Niels Albert had zich ondertussen al naar de derde plaats gefietst. Voor hem ging er veel af van de tweede ronde waarin de tussensprint nog gepland was.

Bij het ingaan van de tweede ronde hing er een pelotonnetje van een man of 25 samen om te strijden voor de tussensprint. Niels Albert liet zijn teammaten verstaan dat zij mee moesten werken om hem aan die tussensprint te helpen. Daar slaagden zij dan ook in. Niels kwam als eerste onder de boog door daarna was het Simuneck en als derde was het Walsleben. Weg waren de belangrijke seconden en ook de punten. Een ideale gelegenheid voor Albert om op zijn eigen elan verder te gaan. Achter hem deden zijn ploegmaten uitstekend werk. Hierdoor was al gauw de vogel gaan vliegen.

Bij het ingaan van de derde ronde ging Lars Vanderhaar zich vooraan nestelen om te zien hoe goed hij gerecupereerd was van de vlucht van Louisville. Hij maakte een foutje aan de balkjes en kwam ten val. Dit zal later in de wedstrijd resulteren in een opgave. Kevin Pauwels nam op dat ogenblik het heft in handen om werk te maken op de achtervolging van Niels. Hij ging er als een speer vandoor.

De andere achtervolgers hielden het voor bekeken en reden op hun eigen tempo door de wedstrijd heen. Maar in de vierde ronde stokte het tempo van Kevin Pauwels. Hij kreeg het gat op Niels niet gedicht en daarmee werd zijn moraal een beetje gekraakt. Sven Nys versnelde en ging in achtervolging op Kevin Pauwels. De andere achtervolgers waren niet ver af.

In de vijfde ronde versnelde Niels nog een keer en zette hiermee Kevin nog meer onder druk om het gat te dichten maar op geen enkel moment in de wedstrijd kon Kevin dit gat nog dichten. Halfweg de wedstrijd nam iedereen een beetje gas terug om zo zich te kunnen voorbereiden op een fikse finale.

In de zesde ronde mocht je opnieuw spreken van een terugval bij Kevin Pauwels. Hij reed zich vast in de zand en had zich blijkbaar bezeerd in de dij. Waardoor hij besloot om een halve ronde gas terug te nemen.

De voorlaatste ronde had Niels 48 seconden voorsprong op zijn naaste achtervolgers. Alleen pech zouden hem van de dagoverwinning kunnen houden. Maar gelukkig bleef hij daarvan gespaard. De strijd voor de tweede en derde podiumplaats was nog open.

De laatste ronde zou beslissen over podium of niet. Sven Nys als eenzaat tussen de twee blokken van Kevin/Klaas Sunweb-Napoleon Games en Wellens/Peeters van Telenet-Fidea. Wie zou er aan het langste eind trekken?

Voor Niels was de laatste ronde een ereronde. Hij mocht uiteindelijk genieten van zijn elfde overwinning van zijn seizoen. Maar hij mocht zich nog geruster stellen in bij mogelijke overwinning van dit regelmatigheidscriterium.

De vijf achtervolgers gingen het moeten uitmaken wie er twee en drie zouden worden. Uiteindelijk was het nog een spannende eindsprong. Bart Wellens die in het begin van de wedstrijd heel wat pijlen had verschoten kwam tekort voor de eindmeet. Hij moest zich tevreden stellen met een zesde plaats. Zijn teamgenoot Rob Peeters was ontgoocheld met een vijfde plaats. Volgens hem had er meer ingezeten. Vierde werd uiteindelijk Kevin Pauwels die op de meet geklopt werd door de wereldkampioen Sven Nys. Nys had niet veel te verliezen in dit klassement en reed nog een behoorlijke wedstrijd. Tweede plaats was voor Klaas Vantornout.

De top tien werd als volgt vervolledigd : 7. Philipp Walsleben – 8. Dieter Vanthourenhout – 9. Bart Aernouts en tiende plaats voor Marcel Meisen.