Olympische dromen zijn bedrog

Olympische dromen zijn bedrog

De Olympische Spelen 2012 in Londen, en zeker die van de BMX en het mountainbiken, behoren weer tot het verleden. Ze gaan de geschiedenisboeken in als de ontgoocheling van Arnaud Dubois in de BMX en die van Sven Nys en Kevin Van Hoovels in het mountainbiken.

Arnaud Dubois hoopte op de top-8, maar een valpartij en wat andere pech besliste er jammer genoeg anders over. Vallen hoort nu eenmaal tot de sport in de BMX als gele kaarten in het voetbal. Over die vele valpartijen in de BMX kunnen we ook een boompje opzetten. Maar dat doen we lekker niet. Vele crashbeelden kan u bekijken bij onze collega’s van Sporza.be. Ik heb daar zo mijn mening over. Het is niet bepaald reclame voor de sport. Neem nu ouders die net gaan beslissen of hun kleine bagadder van vijf gaat bmx’en. Tja, die gaan misschien toch eens nadenken bij het bekijken van die massale valpartijen. Terwijl er statistisch gezien maar weinig ernstig valpartijen zijn in deze Olympische sport.

Maar over naar de orde van de dag. De Spelen zelf! Dubois dus vroegtijdig uitgeschakeld. Volgende keer beter voor onze sympathieke landgenoot. Volgende keer ook zeker beter voor Elke Vanhoof, die door een eigenaardige reglementering niet mocht deelnemen aan deze Spelen. Hopelijk de volgende keer wel en misschien is Tori Van De Perre er dan ook bij en wie weet nog wat andere jonge talenten. Wait and see!

Het mountainbiken dan: vooraf werden de Belgische kranten volgeschreven over Sven Nys die zijn Olympische droom wilde waarmaken.  Zijn enige en laatste kans nog. Maar zijn dromen werden snel bedrog, toen hij na goed 25 minuten wedstrijd lek reed op het rotsachtige parcours. Nys verloor zienderogen ogen posities en gaf uiteindelijk ontgoocheld op.

Restten de journalisten niets anders dan de ogen te richten op de vice-Belgische kampioen mountainbike Kevin Van Hoovels! De Versluys Pro biker bereidde zich minutieus voor op Londen, maar kreeg amper aandacht in de pers. Er waren zelfs kranten die schreven dat hij blij mocht zijn dat hij erbij was.

Welnu, zonder pech rijdt die Van Hoovels zeker in de top-12 en misschien wel in de top-8, goed voor een Olympisch diploma. Jammer genoeg heeft een illustrere buitenlander , die met wat geluk aan deze race mocht meedoen, Kevin in de wielen gereden in de start. Er zat de Betekomnaar niets anders op dan te achtervolgen. Jammer, ook voor Kevin werden dromen bedrog. Hij verdiende veel beter.

Maar gelukkig zal hij wellicht over vier jaar nog wel koersen. Misschien gaan de media dan anders om met Van Hoovels dan na het BK in Beringen. Of is er dan misschien weer een veldrijder die zijn kans waagt. Dat mag, graag zelfs. Maar één ding niet vergeten: mountainbiken en veldrijden zijn totaal verschillende sporten. Dat is vandaag nogmaals bewezen met Kulhavy als Olympisch kampioen! Dit mountainbikesport is “a way of life” en niemand kan dit meer benadrukken dan de Tsjech die jaren werkte aan zijn carrière om uiteindelijk goud te pakken in Hadleigh Farm.

Laat dit duidelijk zijn voor de Meeusen, Pauwels en de andere veldrijders onder ons. Als je wil deelnemen in Rio de Janeiro 2016 moet je NU al beginnen met mountainbiken. Dan heb je recht om deel te nemen. Anders zal je een figurant blijven in deze schitterende sport. Investeren op langere termijn is nodig. Anders blijven dromen bedrog!