Paralympische Spelen zijn voorbeeld voor alle sporters

Paralympische Spelen zijn voorbeeld voor alle sporters

De Paralympische Spelen in Londen blijven me fascineren.  De Belgen doen het met driemaal goud en in totaal zeven medailles beter dan hun valide sporters enkele weken geleden. Waarom doen onze paralympiërs het beter? Ze hebben meer grinta en uithoudingsvermogen, zoveel is zeker.

Zelf had ik het voorrecht om in mijn heel jonge jaren met mensen met een beperking(waar vinden ze toch altijd die namen?!) te werken.  Het waren stuk voor stuk dynamische en gedreven jongeren met enorm veel wilskracht. Net daar ligt voor mij het verschil met de prestaties onze Olympiërs in Londen. De deelnemers aan de Paralympische Spelen hebben vaak al heel erge dingen meegemaakt of zijn geboren met een beperking. Ze hebben moeten knokken om hun plaats in de maatschappij terug op te eisen of gewaardeerd te worden voor wat ze doen. Sommigen hebben een zware revalidatie achter de rug en weten meer dan wie ook wat afzien is.

Onze valide sporters zijn vaak verwend en vechten niet meer voor een procentje meer. Bij de paralympiërs zie je dat wel.  De blijdschap van Mieke Wielemie Vervoort spreekt boekdelen. Ik ontmoette de Diestse atlete jaren geleden en was onder de indruk van haar gedrevenheid en vechtlust. Zelf ken ik onze gemeente ook zo iemand die verdiende om naar de Paralympische Spelen te gaan: Bert La Lau. Bert is verschillende keren Belgisch kampioen handbiken geweest. Ook nam hij deel aan de Paralympics in Barcelona in 1992. Hij is de ambassadeur voor deze sport en maakte deze Paralympics als toeschouwer mee.

Ik pleit daarom voor een jaarlijkse nationale prijs voor Sportman, Sportvrouw, Sportteam van het jaar voor sporters ‘met een beperking’. G-sporters worden ze ook wel genoemd. Misschien is dat wel de beste omschrijving. De G van gedrevenheid, grinta, … De G-sporters komen alleen maar in de media tijdens de Paralympische Spelen. Dat is onrechtvaardig en dat verdienen ze niet!

Het is tijd dat collega’s journalisten dit gaan inzien en deze sporters ook in de schijnwerpers zetten. De wereld is veel mooier als gelijkheid ook échte gelijkheid is.