One man show van Niels Albert in Rome

One man show van Niels Albert in Rome

ava

Niels Albert heeft in een ware one man show de voorlaatste wedstrijd van de wereldbeker gewonnen. De BKCP renner reed bijna van start tot finish solo aan de leiding en klopte Lars  Van der Haar en Sven Nys. In de tussenstand van de wereldbeker loopt Lars Van der Haar verder uit heeft de eindzege zo als binnen. Niels Albert is nu tweede voor ploegmaat Philipp Walsleben. Andere winnaars waren Toupalik bij de junioren, Mathieu Van der Poel bij de beloften, Katie Compton bij de dames.

Het moreel van onze Belgen was ver zoek toen ze deze week de eerste verkenningen deden op de omloop in Rome. Bij deze verkenningen vonden ze het maar niks om op zo’n parcours een wereldbeker te laten rijden. Het was 50 % techniek en 50 % heel veel draaien en keren.

Bij de junioren kregen we een overwinning voor Toupalik. Kobe Goossens werd de eerste Belg op de tweede plaats en ook de derde plaats was voor een Belgische renner namelijk Eli Isebuyt. Yannick Peeters kende een offday en eindigde daardoor pas op de 9e plaats. Door deze mindere prestatie verliest hij de leiderstrui aan Toupalik.

Bij de beloften kregen we een mooie strijd tussen Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert. Ook Laurens Sweeck voelde zich in zijn sas na de regenbuien van de dag. Hij ging er als een speer vandoor in een zeer verwarde start. Maar hij moest het tempo van de twee koplopers lossen. Hij kwam als tweede Belgische renner op de derde plaats op het podium. Wout Van Aert moest zich tevreden stellen als beste Belg als tweede, nadat hij kreeg af te rekenen met pech. De overwinning was dus voor Mathieu Van der Poel die ook zeker is van de eindoverwinning in de Wereldbeker. Ook Wout Van Aert mag zich al tevreden stellen met de tweede plaats in deze wereldbeker.

Bij de dames kregen we een mooie strijd te zien tussen Compton en Vos. Vos komt nog wat wedstrijdritme te kort om Compton te kunnen verslaan maar haar tweede plaats in deze wereldbeker wedstrijd is zeker eentje om U tegen te zeggen. De derde stek was voor Lechner en Sanne Cant kwam als eerste Belgische renster als vijfde over de finish.

De regen had het parcours omgetoverd tot een waar motorcrossparcours. Dat was al meer iets voor onze renners te noemen. Zij voelden zich beter in hun sas op deze ondergrond. Ze kregen te maken met een zeer korte start maar iedereen (51 renners uit 15 verschillende landen) kwamen goed doorheen de eerste bocht. Toch konden we al vaststellen dat heel wat toppers hun start gemist hadden : Sven Nys (17e) – Tom Meeusen (16e) – Kevin Pauwels (15e) die nog kreeg af te rekenen met een schuiver en een aflopende ketting. De mindere start zouden onze helden nog kunnen ombuigen naar een behoorlijke prestatie. Want gedurende de wedstrijd vorderden schoven zij in hun tempo op naar voren. Vooraan voelde Niels Albert zich duidelijk in zijn sas. Samen met zijn teamgenoot Philipp Walsleben, Bina en Mourey maakten zij tempo. In de tweede ronde ging het voor Albert niet vlot genoeg. Hij verdapperde een keer en kreeg zo een kleine voorsprong van ongeveer 4 sec in zijn schoot. Ronde na ronde bouwde hij deze voorsprong uit. Van der Haar werd gedurende de ganse wedstrijd op achtervolgen aangewezen doch bleef de kleine rijder uit Nederland erin geloven. Zelfs in de laatste ronde streed hij nog mee voor de ereplaatsen.

Niels Albert kon in de laatste ronde genieten van zijn prestatie. Achter hem was het Nys – Van der Haar en Mourey die nog gingen strijden voor de tweede – derde en vierde plaats. Lars Van der Haar had nog wat jus in de benen en kwam als tweede over de finish waardoor hij zijn leidersplaats in de wereldbeker veilig stelt. De derde plaats was voor Sven Nys

Uitslag elite:

1. Niels Albert

2. Lars Van der Haar

3. Sven Nys

4. Francis Mourey

5. Martin Bina op 41 sec

6. Rob Peeters op 46 sec

7. Thijs Van Amerongen op 51 sec.

8. Tom Meeusen op 1.02

9. Corné Van Kessel op 1.16

10. Bart  Wellens op 1.20

Philip Walsleben werd uiteindelijk nog elfde op 1.33. Kevin Pauwels wist zich uiteindelijk na zijn problemen in de wedstrijd nog naar een dertiende plaats te rijden op 1.46 van de overwinnaar Niels Albert.

Volgende week zijn de renners te gast op de paardenrenbaan in Waregem en mogen zij  strijden voor de Belgische titel.