Pauline Ferrand-Prevot outstanding naar goud

Pauline Ferrand-Prevot outstanding naar goud

Pauline Ferrand-Prevot heeft geschiedenis geschreven. Na haar wereldtitels op de weg en in het veld, is ze nu ook wereldkampioene mountainbike bij de dames elite. De Française was outstanding en klopte met bijna een minuut voorsprong de Russische Irina Kalentieva en de Oekrainse Yana Belomoina. Githa Michiels werd na een knappe inhaalrace knap zeventiende. Anne Terpstra was 20ste.

Yolande Neff nam de snelste start. Maar daarna nam Pendrell de leiding over met Ferrand-Prevot, Wlosloszwka, Belomoina, Neff volgde op enkele meters. Githa Michiels stond stil op een klim en moest helemaal achteraan starten.

Na een ronde had het kwartet hun voorsprong een beetje uitgebreid. Pendrel voelde zich duidelijk in haar sas op dit technische en slipperige parcours met veel rotsen en boomwortels. Terpstra zat in 19 de positie. Githa was gestart in 47 ste stelling en had al negen plaatsen goed gemaakt.

Na een halfuur koers en met nog vier ronden te gaan had Ferrand-Prevot een voorsprong van 22 seconden op Pendrell. Maja Wloszczowska en Yana Belomanona volgden al op meer dan een halve minuut. Daar achter Dahle, Spitz, Batty en Kalentieva. Neff leek een slechte dag te hebben, want ze viel terug naar de twaalfde plaats. Terpstra reed als 20ste. Michiels zat al in 26 ste positie.

Halfkoers was de situatie vooraan nog steeds dezelfde. Met Pauline Ferrand-Prevot die bijna driekwart minuut voorsprong had op Pendrell. Wlosloszwka en Dahle hadden bijna een minuut aan hun broek. Belomonia was vijfde gevolgd door Kalentieva, Spitz, Batty en Lechner. Davison vervolledigde de top tien. Anne Terpstra zat in 21 ste positie. Githa Michiels was inmiddels bezig aan een schitterende inhaalrace en was al opgeschoven naar de 23 ste plaats.

Pauline Ferrand Prevot op WK Vallnord 2015

Pauline Ferrand-Prevot bleef haar grote klasse tonen. Ze is niet alleen sterk op de mountainbike. Maar ook al wereldkampioene op de weg en in het veld. Voor de medailles werd het spannender. Pendrell bleef in de running voor zilver, maar Gunn-Rita Dahle was over Wlososzwka gegaan en had brons in het vizier. Kalentieva volgde als vierde, Wloszoszowska vijfde. Maar de verschillen waren slechts een handvol seconden.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde had Ferrand-Prevot anderhalve minuut voorsprong. Pendrel werd bijgebeend door Kalentieva en Dahle en kon het spel voor de medailles opnieuw beginnen. Belomoina zat daar 15 seconden achter. Wloszoszowska reed als zesde voor Spitz, Batty, Davison, Davison en Lechner als tiende. Werelbekerwinnares Neff, duidelijk niet in haar dagje, was elfde. Anne Terpstra zat in 21 ste stelling, vlak voor Githa Michiels.

Intussen moest Dahle wat prijsgeven op haar concurrenten voor de medailles. Kalentieva en Pendrel gaven geen duimbreed toe.

Ferrand-Prevot ging de laatste ronde in als autoritaire leidster met bijna een minuut voorsprong op Kalentieva. Pendrel volgde op anderhalve minuut, met vlak daarachter Dahle en Belomoina nog steeds in strijd voor brons. Wloszoszowska had wat ketttingproblemen en was zesde. Spitz, Batty, Davison als negende en Neff als tiende. Githa Michiels zat inmiddels in de top 20 als negentiende. Terpstra was 22 ste.

In de strijd voor brons werd het razend spannend. Pendrel en Belomoina slipte allebei weg en zo kon Dahle terugkomen in het spoor van het duo. Maar dan namen Pendrel en Belomoina terug afstand. Halfweg de laatste ronde reed Belomoina van haar concurrenten weg op zoek naar brons.

Pauline Ferrand-Prevot reed onbedreigd naar de wereldtitel met 58 seconden voorsprong op Kalentieva, de wereldkampioene van 2007 en 2009. Yana Belomoina pakte het brons. In de spurt voor de vierde plaats haalde Dahle het voor Pendrel. Dahle viel uitgeput neer na de aankomst. Wloszoszowska werd na technische problemen nog zesde. Emily Batty zevende voor Spitz en Neff. Davison zat nog net in de top tien. Githa Michiels reed in extremis nog naar de 17 de plaats. Zonder die gemiste start had er wellicht nog meer in gezeten. Ook Anne Terpstra deed het goed met een 20 ste plaats.

Podium dames elite Vallnord met onderschrift

Portret Pauline Ferrand Prevot

Pauline Ferrand-Prevot was overgelukkig met haar wereldtitel. ‘Ik weet niet wat me overkomt. Ik gaf alles. Het was de hoogte en het slipperige parcours dat het extra moeilijk maakte. Ik bedank de Franse federatie en mijn entourage voor de kansen die ze me gaven. Nu wil ik mijn wereldtitel op de weg verdedigen, ‘zei de wereldkampioene.

Githa Michiels op WK Vallnord(foto François)

Githa Michiels reed ook een prima koers. Zonder die gemiste start had er zeker meer ingezeten. Haar vriend en coach Filip François gaf ons volgende reactie:

Githa was in de start als  7de heel goed mee. Ze kreeg een duw en viel op de grond. De ketting was eraf en het duurde lang voor ze weer weg was. Zo begon ze als laatste aan de wedstrijd … De vorm van Githa is goed en daarom kon ze ronde per ronde opschuiven. Het gevoel was enorm goed en als haar trainer vind ik  dit zelfs haar sterkste wedstrijd ooit. Door de val komt dat er nu niet uit. Githa is wel een beetje ontgoocheld want voor de buitenwereld lijkt dit maar een 17de plaats en eigenlijk zat er meer in …  Voor de deelname  aan Spelen daar moeten we gewoon als land in de top 17 blijven staan,’ aldus Filip.

Uitslag:

 1. Pauline Ferrand-Prevot (Fra) in 1.52.44
 2. Irina Kalentieva(Rus) +0:58
 3. Yana Belomoina(Oek)+1:36
 4. Gunn-Rita Dahle(Noor)+2:15
 5. Catherine Pendrel(Can)+2:15
 6. Maja Wloszoszowska(Pol)+2:52
 7. Emily Batty(Can)+3:42
 8. Sabine Spitz(Dui)+4:02
 9. Yolanda Neff(Zwi)+4:57
 10. Lea Davison(USA)+5:14
 1. Githa Michiels(Bel)+8:58

20. Anne Terpstra(Ned)+10:31

 

Podium dames elite Vallnord met onderschrift Uitslagfoto dames elite vallnord

Foto’s : Eric Dominicus, Redbull tv en Filip François