Nino Schurter wereldkampioen in Vallnord, Kevin Van Hoovels tiende

Nino Schurter wereldkampioen in Vallnord, Kevin Van Hoovels tiende

Nino Schurter is na een spannende strijd met Julien Absalon wereldkampioen geworden in Vallnord(Andorra). Hij had tien seconden voorsprong op de Fransman. De Tsjech Ondrej Cink pakte het brons. Kevin Van Hoovels reed een uitstekende race en werd tiende, zijn beste resultaat ooit. Ondanks deze prestatie heeft hij hiermee zijn  kwalificatie voor de Spelen in Rio nog niet op zak. De wielerbond legde geen specifieke normen en zal zelf beslissen wie mee mag.

Nino Schurter nam meteen een blitzstart en had na een ronde een tiental seconden voorsprong op Absalon en Cink. Manuel Fumic volgde op zo wat een halve minuut met in zijn zog Mathias Fluckiger, Florian Vogel en Giger. Coloma, Fontana, Tiberi zaten op een minuut in de top tien.

In de tweede ronde kwam Absalon bij Schurter en moest door hoge tempo Cink de rol een beetje lossen. Mathias Flückiger volgde als vierde voor Manuel Fumic, Vogel, Marotte, Coloma en Fontana. Kevin Van Hoovels schoof van de 32 ste plaats op naar de 23ste  en was daarmee op dat moment de beste Beneluxrenner. Bart De Vocht was 27ste net voor Rudi van Houts. Jeff Luyten zat op 34, Van der Heijden 36,  Scheire 39, Becking 40, Carabin, Beemer 55. Olympisch kampioen Jarolslav Kulhavy had intussen om onbekende redenen opgegeven.

Op het einde van de derde ronde reed Mathias Flückiger , toen nog derde, lek en moest van wiel wisselen. Het duurde even vooraleer de mecanciens de klus klaarden, waardoor hij enkele plaatsen verloor.

Halfkoers, met nog drie ronden te gaan, streden Absalon en Schurter nog zij aan zij voor goud. Maar Cink zat hen dicht op de hielen. Manuel Fumic reed als vierde voor Mathias Flückiger, Vogel zat zesde voor Marotte en een verrassende Ralph Näf, Fontana en Drechou reden in de top tien. Vier Zwitsers dus in de top tien. Er kunnen er maar slechts drie naar de Spelen. De strijd is keihard. Ook al gaf Näf aan te stoppen volgend jaar.

Van Hoovels deed het schitterend met een vijftiende plaats. Van Houts volgde als 24ste voor De Vocht(26) net voor Jeff Luyten, Ruben Scheire als 34ste en Michiel van der Heijden als 35ste, Becking 41ste., Carabin 51ste, Beemer 68ste.

In de voorlaatste ronde bleven de eerste tien posities nagenoeg ongewijzigd. Marotte en Vogel wisselden wel van positie 6 en 7.

Van Hoovels zat nog steeds in een uitstekende 15 de positie. Ook de andere Belgen en Nederlanders bleven zich in hun posities handhaven.

Schurter viel aan in de afdaling halfweg deze voorlaatste ronde en Absalon moest een tiental seconden prijs geven. Absalon deed er alles aan om de kloof te dichten. Alles was nog mogelijk in de laatste ronde.

Nino Schurter in actie op WK Vallnord 2015

Schurter ging de laatste ronde in met zeven seconden voorsprong op Absalon. Een spannende finale dus. Kevin Van Hoovels schoof inmiddels op naar de dertiende plaats. Een uitstekende prestatie voor de Versluysbiker. Van Houts(22), Luyten(24) en De Vocht (26)bleven in elkaars buurt.

Absalon en Schurter vochten een verbeten strijd uit voor goud. Schurter had nog tien seconden, maar Absalon gaf niet op. Maar ook het brons was nog niet binnen voor Cink. Fumic en Flückiger gaven zich nog niet gewonnen.

In het laatste stuk van deze laatste ronde kneep Absalon er nog vijf seconden van af. Van Hoovels zat zo waar al in tiende positie. Zijn beste prestatie ooit op een WK. Maar de Spanjaard Coloma en de Italiaan Fontana zaten hem dicht op de hielen.

Het werd een beklijvend slot. In de laatste klim trok Schurter vol door en reed naar de wereldtitel. Een ontgoochelde Absalon werd tweede op tien seconden. Cink pakte het brons voor Fumic en Flückiger. Marotte werd zesde. In een spannende spurt klopte Näf zijn landgenoot Vogel voor de zevende plaats. Een dolgelukkige Kevin Van Hoovels bolde als tiende over de meet.

Kevin Van Hoovels WK Vallnord(foto François)

Hij gaf een reactie via een filmpje van zijn team Versluys Pro MTB team. Bekijk het op onze facebookpagina. We geven alvast een voorsmaakje. ‘Toen ik zestiende hing, wou ik even temporiseren. Maar het ging zo goed dat ik besliste door te gaan. Die banden waren ook super. Op plaatsen waar anderen slipten, reed ik goed door. Nu zal de selectie voor Rio wel binnen zijn, zeker,‘lachte Van Hoovels. Aan ons liet nog het volgende weten: ‘Kwalificatie voor Rio is wel nog niet zeker maar heb toch laten zien wat ik kan. Had echt super benen vandaag. Na een matige start rond de 40ste plaats constant kunnen opschuiven. Eigen tempo gereden en dit lag blijkbaar heel hoog. Uiteindelijk 10de geëindigd. Hiermee voldoe ik wel aan de norm voor Bloso. Heel tevreden en een hele druk die van mij afvalt na een matig seizoen.’

Nino Schurter(portret tv)

Nino Schurter werd voor de vierde keer wereldkampioen. ‘Ik heb de hele wedstrijd geleden. Maar ik ben heel gelukkig met deze titel. Het is altijd mooi om tegen Julien Absalon te strijden. Dit is absoluut de kers op de taart voor mijn seizoen. Ik won al de wereldbeker en had ook de wereldtitel tot doel gesteld. Ik weet niet of dit de mooiste is. Elke wereldtitel geeft een goed gevoel voor een renner,’zei de Scott Odlo biker.

De Vocht en Luyten WK Vallnord(François)

Bart De Vocht eindigde als 24ste en gaf volgende reactie: ‘Ik ben wel tevreden. Ik had zeker niet de beste dag van het jaar. Maar ik kon een constant tempo rijden en de wedstrijd met een vrij goed gevoel afwerken. Ik word 24 ste en dat vind ik een mooi resultaat op een van de zwaarste wedstrijden van het jaar.’

Ook Ruben Scheire was tevreden na afloop. ‘Ik ben heel heel blij met deze 28e plek. Eindelijk hebben de inspanningen van de laatste maanden geloond. Heb er hard voor gewerkt de laatste weken omdat ik weet hoe belangerijk topsport defensie voor mij is. In december weet ik of mijn statuut verlengd zal worden, maar het ziet er in elk geval goed uit.’

Uitslag:

 1. Nino Schurter(Zwi) in 1:29:22
 2. Julien Absalon(Fra)+0:10
 3. Ondrej Cink(Tsj) +1:15
 4. Manuel Fumic(Dui)+1:22
 5. Mathias Flückiger(Zwi)+2:08
 6. Maxime Marotte(Fra)+2:25
 7. Ralph Näf(Zwi)+3:13
 8. Florian Vogel(Zwi)+3:14
 9. Hugo Drechou(Fra)+3:48
 10. Kevin Van Hoovels(Bel)+3:58
 11. Uitslag met Van Hoovels
 1. Rudi van Houts(NL)
 2. 23. Jeff Luyten(Bel)
 3. 24. Bart De Vocht(Bel)

28.  Ruben Scheire(Bel)

34. Michiel van der Heijden(NL)

43. Hans Becking(NL)

46. Sebastien Carabin(Bel)

57. Frank Beemer(Nl)

Foto’s : Eric Dominicus,  Red Bulltv en Filip François