Primeur: drie Limburgse eliterenners op podium BK Houffalize?

Primeur: drie Limburgse eliterenners op podium BK Houffalize?

Dit weekend wordt het BK XCO gereden in het mekka van het mountainbike, Houffalize. Zaterdag rijden de miniemen, aspiranten, masters en fun hun wedstrijden. Zondag starten de nieuwelingen, gevolgd door de junioren, dames en elite en beloften. Bij de elite krijgen we mogelijk een Limburgse primeur met drie renners op het podium.

Jens Schuermans is titelverdediger en uitgesproken topfavoriet. De Maasmechelaar was afgelopen zondag nog zevende in de wereldbeker van Les Gets, zijn beste resultaat ooit. Enkel pech kan de uittredende kampioen zondag nekken.

Kandidaat voor het zilver is vriend en gouwgenoot Kevin Panhuyzen.

‘Ik had teveel ups en downs naar mijn goesting. De ups waren heel goed, maar de downs wel heel slecht. Dat wou ik dit seizoen net vermijden. Ik wou constante wedstrijden rijden. Zeker in de wereldkbekers. Pech besliste er anders over in Les Gets en Nove Mesto. Er zat zeker meer in als je mijn rondetijden ziet. Ik had veel pech, maar dat heb je vaak zelf in de hand. Door de stress van de afgelopen jaren legde ik de druk op mezelf te hoog op cruciale momenten. Daardoor maakte ik stomme fouten of weet ik veel, ‘zegt de Granville biker. Panhuyzen ziet als derde hond in het spel eerder iemand van de cyclocross. ‘Die hebben hun hoogtestage achter de rug en zullen in een deftige conditie aan de start komen. Terwijl Jens en ik de afgelopen weken een redelijk zwaar programma hebben afgehaspeld. Voor ons is dat een nadeel, maar normaal zijn we sterker. Het kampioenschap is maar één dag en vorig jaar was ik vierde. Dat was ook niet de bedoeling vooraf. Normaal zou het tussen mij en Jens gaan. Om kampioen te worden, wordt moeilijk. Jens is outstanding momenteel.’

Het EK volgt een week na het BK. Twee weken later wordt het verzamelen richting WK in Mt – St. Anne. Tussenin rijden ze nog de wereldbekers in Val di Sole en Lenzerheide. Ook daar wil Panhuyzen nog presteren.

Een derde podiumkandidaat is Nick Vanpol. De Palenaar reed een vrij constant seizoen en kan zondag voor een unicum zorgen. Zijn dichtste concurrenten voor brons zijn Wout Alleman en Sebastien Carabin.

Nick Vanpol werd eerder al Belgisch kampioen bij de junioren en kan nu het brons pakken. ‘Ik ben niet helemaal tevreden van mijn seizoen. Maar de laatste weken ging het wel goed. Door mijn studies kon ik niet altijd voluit trainen. Maar in Houffalize werd ik toch nog tiende in de 3Nationscup. Nu wordt het BK wel op een ander parcours gereden en ik heb gehoord dat het niet zo technisch is. Maar we gaan zien wat het wordt. ‘

De Palenaar vindt het ook belangrijk dat de jeugd goed wordt opgeleid. ‘Het is wel jammer dat we dikwijls veel renners hebben bij de miniemen en aspiranten. Maar daarna wordt het vaak veel minder om uiteindelijk met een smalle top te eindigen. Zondag zullen we met de eliten en beloften samen met zo’n 25 renners zijn en dat is toch vrij weinig eigenlijk. ‘

Omdat Nick nog een herexamen heeft, zal hij geen wereldbekers meer betwisten na het BK. ‘Ik geef uiteraard de voorkeur aan mijn studies en het WK past daar ook niet in. Omdat ik te weinig punten heb kunnen scoren om mee te mogen. Volgend jaar wil ik eens alles op alles zetten om te zien waar het mountainbiken me brengt,’ besluit Vanpol.

Zondag kan dus geschiedenis worden geschreven.

Foto: Bart Knops