Quinten Hermans gaat voor de driekleur bij de beloften(U23)

Quinten Hermans gaat voor de driekleur bij de beloften(U23)

Quinten Hermans start zondag om 11 uur als topfavoriet bij de beloften(U23) op het BK in Oostende. De Europese kampioen kan zijn tweede trui van het seizoen pakken en misschien wisselt hij die drie weken later in voor een mooie regenboogtrui.

Een mooie historische anekdote om mee te beginnen. Quinten zijn vader werd net dertig jaar geleden op dezelfde renbaan in Oostende Belgisch kampioen veldlopen bij de junioren. Hij klopte toen ene Christophe Impens, nu managing director bij Golazo. Danny De Bie, die deze week nog kritisch het parcours keurde, won toen de Superprestige veldrit in Asper-Gavere.

Tot zover de geschiedenis. De Looienaar kan zondagmiddag zelf geschiedenis schrijven. Hij miste door ziekte wel een aantal eindejaarscrossen met Zolder, Loenhout en Bredene. ‘Ik ben redelijk ziek geweest.  Maar ik ben er wel redelijk van hersteld en  ga nu voor de titel. Dat was sowieso de planning. De belangrijkste cross van het seizoen heb ik al gewonnen. Ik kijk nu dag per dag, niets moet nog. Ik heb er voor gedaan wat ik moest voor doen. De vorm zit goed. Ik maak me niet echt zorgen, ‘aldus de West-Limburger.

‘Natuurlijk word  ik graag Belgisch- en wereldkampioen. Een wereldtitel zegt nog altijd meer dan een Europese. De grote concurrentie komt uit eigen team met Nicolas Cleppe en Thijs Aerts. Het zijn allebei jongens die de ene week beter rijden dan de andere. Zondag moet ik dan kijken wie mijn voornaamste concurrent zal zijn. Op het kampioenschap telt maar één plaats. Ik ga niet te hard kijken naar anderen en gewoon mijn eigen kans gaan,’aldus de Telenet-Fidearenner.

 

Quinten blikt even terug  op het eerste deel van het seizoen. ‘Ik ben wel sterk verbeterd t.o.v. van vorig seizoen. Ik ben vooral verschoten van het begin van het seizoen met mijn prestaties in de wereldbekers in Amerika. Bij mijn terugkomst heb ik bijvoorbeeld in Hasselt een cross bij de profs gereden. Het is allemaal goed begonnen in Amerika. Als ik bij de profs cross, geeft me dat een goed gevoel. Het is ook het beste wat ik kan doen. Ik hou ervan om één uur à bloc te rijden. Je rijdt een heel jaar beloften crossen en als je beter bent, rijd je misschien maar 20 minuten à bloc. Voor de rest probeer je wat krachten te sparen voor de laatste ronde. Bij de profs moet je een andere tactiek volgen en terug à bloc rijden. Dat is wel een verschil,’weet Quinten.

Toch is hij tevreden over zijn seizoen. ‘Intussen heb ik al zeven zeges behaald. Dat is evenveel als vorig seizoen en dat is nog niet gedaan. Er zijn nog veel crossen die me liggen. Ik probeer voor tien overwinningen te gaan, maar ik probeer daar niet te hard aan te denken. Nu doe ik al even goed als vorig jaar en dat was het doel. Ik ben terug Europees kampioen  en heb zeven zeges op de teller,’rekent hij.

Volgend seizoen stapt Hermans over naar de elite en sluit hij  aanbij Toon Aerts, Daan Soete en Tom Meeusen. ‘In het eerste jaar moet ik zeker nog leren. Anderzijds wil ik laten zien dat ik profwaardig ben, vooral in de wereldbekers dan. Dat zijn de crossen die me moeten liggen. Ik ga misschien niet meteen voor de top vijf meedoen. Maar wel zo kort mogelijk proberen te eindigen. Al is dat natuurlijk nu moeilijk te zeggen waar ik ga uitkomen,’besluit Quinten Hermans.

Tekst: Erik Braeken

Foto’s: Marc Bluys en Bart Knops