Roel Paulissen is favoriet voor BK marathon

Roel Paulissen is favoriet voor BK marathon

ava

Roel Paulissen heeft intussen al twee zeges in marathonwedstrijden op zak en verzamelde ook een aantal ereplaatsen. De tweevoudige wereldkampioen marathon kijkt nu vol verwachting uit naar het BK marathon dat maandag in Theux wordt gereden.

Roel Paulissen startte samen met Hannes Pallhuber twee jaar geleden een fietsenzaak op in Italië, waar hij al enige tijd woont. De zaak loopt goed en het duo maakt lange dagen. Vorig jaar besliste Roel om opnieuw marathonwedstrijden te rijden. Momenteel combineert hij de zaak met koersen.

De dag begint al vroeg voor mij. Vandaag bijvoorbeeld stond ik op om 7 uur en vertrok om 8 uur op training en kwam terug om half één. In de namiddag stond ik de fietsenzaak en heb gewerkt tot negen uur ’s avonds. Ik heb mijn training wel, maar mijn rust ontbreekt soms wel. Maar goed, ik heb dit project gestart met Hannes en wil dit verder zetten. Verder heb ik een contract met Torpado voor een jaar om een aantal Italiaanse wedstrijden te rijden,’aldus Paulissen.

Roel reed dit seizoen ook opnieuw de Cape Epic, een duo-wedstrijd in Zuid-Afrika. ‘De wedstrijd voor mij ideaal. Ik was de sterkere van de twee en moest daardoor nooit op de limiet rijden. Daarna won ik ook mijn eerste koers in Italië. Mijn voorbereiding was anders wel even stressen. We hadden hier een heel slechte winter. Ik heb dan twee trainingsstages gedaan en het was gissen of dat allemaal voldoende was. Maar het viel allemaal wel mee. Of ik nu genoeg niveau heb voor het BK, valt nog af te wachten. Het is geleden van de Cape Epic dat ik nog wedstrijden reed van vier uur. De andere wedstrijden, de voorjaarsmarathons in Italië, duren meestal maar twee uur. Naar de zomer wordt dat opgedreven tot drie tot vier uur, zoals de Superbike en de Heroes. Maar eigenlijk mag de afstand geen probleem zijn. Ik ken natuurlijk mijn concurrenten niet. Ik heb er nog nooit tegen gekoerst,’ vertelt Paulissen.

De concurrentie voor Roel komt ondermeer van Frans Claes en Joris Massaer. ‘Beiden zijn niet te onderschatten, zeker Frans Claes niet. Hij was onlangs vierde in de World series marathon en werd vorig weekend dertiende op het EK marathon. Ik ben tevreden dat ik kan mee doen. Al is dat eerder toevallig. Ik kom dit weekend naar België voor het communiefeest van mijn petekind. Anders was het niet zeker dat ik had meegereden. Maar als ik start, wil ik winnen. Al is de druk veel minder groot dan vroeger. Geklopt worden door Frans Claes, die er veel voor doet, zou ik geen oneer vinden. Hij zou een waardige Belgische kampioen zijn. Hij reed veel Europese wedstrijden en doet het goed,’ weet Paulissen.

Voor het BK valt Roel terug op zijn eigen entourage om  hem te helpen bij de bevoorradingen. ‘ Voor de rest mag ik niet klagen. We hebben een behoorlijke ploeg. We zijn goed georganiseerd, zeker in de koersen die we rijden.  Na het BK wil ik een tijdje wat rust. Als het lukt, wil ik een hoogtestage doen. Maar ook gecombineerd  met het werk hier ter plaatse. Ik zou ook graag het WK marathon meerijden.  Ik ben niet zeker of ik mag starten in dit WK. Ik heb geen enkele World Series meegereden dit jaar.  Daar moet ik me nog eens over informeren. Na de die periode wil ik  goed zijn in de Heroes en de Superbike.  Ik blijf me helemaal concentreren op de marathon. De marathon en de XC zijn nog extremer uit elkaar gegaan.  Ik focus me liever op één ding. Nu ik  kan veertien dagen trainen en  naar een wedstrijd toeleven. Dat gaat beter bij marathon.  Je hebt  uithouding nodig en minder explosiviteit.  Ik heb me voorgenomen om die marathonklassiekers te rijden en daar blijf ik bij.Bij XC heb je meer ritme nodig. Dan moet je elk weekend in dat ritme blijven. Dat is weer anders,’besluit Roel.