vier op vier voor Wout Van Aert in B-post Bank Trofee Essen

vier op vier voor Wout Van Aert in B-post Bank Trofee Essen

Een spannende wedstrijd te zien tussen Wout Van Aert en Sven Nys. Het duel waar beiden heren zo naar uitgekeken hebben, werd beslecht in de laatste modderige passage van de omloop. In het voordeel van Wout Van Aert. Sven Nys die zich daar wat vastreed moest zich tevreden stellen met de tweede plaats en de derde plaats ging nog naar Dieter Vanthourenhout.

Ook voor de heren werd de vierde manche van de B-post Bank Trofee verreden in Essen. Voor aanvang van deze wedstrijd stond Wout Van Aert aan de leiding omdat hij de drie vorige wedstrijden allemaal wist te winnen. De vraag was of hij ook in Essen de winst naar zich kon toetrekken. En of….

Door de wind en door de droogte mochten de elites in Essen van start gaan. Uit maar liefst acht verschillende landen kwamen er deelnemers aan de start. Ook Stybar wist zich een plekje te bemachtigen op de vijfde startlijn. Hij kwam nog eens proeven van het veldritgebeuren. We kregen een furieuze start van Tom Meeusen en Sven Nys. Stybar helemaal vanachter in het peleton. Mocht aan een hele achtervolging beginnen.

Nys heel, heel goed vertrokken. Peters daarentegen had zijn start volledig gemist. Hij is al een tijdje op een sukkelweg maar heeft nu besloten om een psycholoog onder de arm te nemen om alles in zijn kopje weer terug op orde te krijgen.

Geen zwaar labour vandaag in Essen waardoor je voorin heel wat namen krijgt, die je normaal gezien midden in het veld kan terugvinden. Maar hoe lang deze jongens dit tempo kunnen aanhouden, zal het verloop van de wedstrijd wel uitmaken.

Van Kessel trok door op de Nederlandse lus en Nys volgde op een paar meters. Tom Meeusen volgde op de derde plaats, Van Aert, Pauwels en de rest van de favorieten schoven stilletjes aan mee in het peleton. Het werd een taktische bedoeling om te plannen wanneer je zou binnen komen om een nieuwe fiets te halen. Daardoor zou alles bepaald kunnen worden over winst of verlies.

Op het einde van de eerste ronde nam Sven Nys de koppositie over van Corne Van Kessel. Hij wou kijken waar de rest zat en overschaduwde het hele veld aan de finish. Hij haalde het tempo op om zo de wedstrijd hard te maken. Bij de balken sprong hij over de eerste maar moest corrigeren om de tweede balk goed te kunnen nemen. Van Kessel had voor het lopen gekozen evenals Wout Van Aert. Hierdoor nam Sven wat voorsprong op deze twee rijders. Op de technische passage van de omloop kregen we Van Aert in het wiel van Nys. Sven Nys koerste heel nerveus. Hij wou een duel uitvechten met Wout Van Aert. De sprint voor de bonificatiepunten kwam heel vroeg op gang. Maar Nys pakte de volle buit voor Wout Van Aert. De derde plaats ging naar de wereldkampioen Mathieu Van der Poel. Daarna viel het een beetje stil waardoor je een groepsvorming kreeg. Nys, Van Aert, Van der Poel, Vermeersch, Meeusen en Van Kessel kwamen samen.

Aan het einde van de tweede ronde nam Nys polshoogte wie er allemaal op zijn wiel hing. Het waren Van Aert en Van der Poel die op zijn wiel plakten. Daarna een kleine kloof naar Van Kessel, Meeusen, Pauwels en Dieter Vanthourenhout. Bij Pauwels duurde het te lang om te kunnen op te schuiven maar hij bleef kalm en zou uiteindelijk nog op een vierde plaats binnen komen.

Vooraan Nys met een lichte voorsprong op Van Aert en Mathieu Van der Poel. Op dat ogenblik kwam Rob Peeters ten val aan de balken. Hij had niet door dat hij met een lekke achterband aan het rijden was. Wou toch nog over de balken springen en kwam ten val. Niet erg maar hij moest in achtervolging gaan. Vooraan in de wedstrijd kwam hij op geen enkel moment.

Voorin liet Mathieu Van der Poel niet begaan. Hij bracht Wout Van Aert en Vermeersch terug op het wiel van Sven Nys. In de Nederlandse Lus trok Van der Poel even door. Nys zag het gebeuren en verhoogde zijn tempo op naar Van der Poel. Van Aert moest even passen en concentreerde zich op dat ogenblik op Vermeersch die voor hem de kloof moest dichten. Verbeten trek bij Vermeersch af te lezen op zijn gezicht. Dus moest Van Aert zelf opnieuw het tempo ophalen en de kloof op Nys dichten. Van der Poel zag het even aan in het bos maar in de technische strook trok hij opnieuw door. Nys volgde gezwind.

Einde van de derde ronde hadden we een kopgroep van twee rijders namelijk Mathieu Van der Poel en Sven Nys. Daarna kregen we een duo met Van Aert en Vermeersch. Op de eindmeet zag Van Aert het gevaar en trok zijn tempo op waardoor Vermeersch moest passen. Hij dichtte het gat op de koplopers. De drie dikst betalende veldrijders aan de kop van de wedstrijd. Van Aert hoefde zich geen zorgen te maken voor de leidersplaats in de B-post Bank Trofee want zijn twee medevluchters stonden ruimschoots achter zich. Hij moest alleen maar controleren en de wedstrijd uitrijden en zijn missie was geslaagd. Maar dat was natuurlijk buiten Wout Van Aert zelf gerekend.

Wout Van Aert wou niet wachten en nam de wedstrijd zelf in handen. Hij ging volop aan de kop rijden en zette hiermee zijn twee medevluchters onder druk. Ook Vermeersch kwam een beetje korter op de koplopers maar echt ernaar toe rijden was er niet meer bij.  Dieter Vanthourenhout en Laurens Sweeck volgden op 6 seconden van Vanthourenhout. Dus alles kon nog gebeuren….

Het tempo viel voorin even stil bij het ingaan van de vierde ronde. Daardoor kregen de achtervolgers even het idee om terug te komen tot de kop van de wedstrijd. Maar Mathieu Van der Poel liet dit niet gebeuren. Hij trok alle registers open. Nys werd gedreven om op Mathieu Van der Poel te jagen. Van Aert volgde op de derde positie, Vermeersch op vier. Dieter Vanthourenhout zag de voorgangers rijden en wou er naartoe. Maar toen werd het tempo weer de hoogte in gejaagd.

Aan de Spoorweg reed Nys, Van Aert het gat weer dicht op wereldkampioen Mathieu Van der Poel. De wedstrijd kon opnieuw opengebroken worden. Vermeersch kreeg even een gevoel om terug te keren aan de materiaalpost maar toen het tempo opnieuw de hoogte in ging waren zijn kansen verkeken. Ook voor Mathieu Van der Poel sloeg het noodlot toe. Hij kreeg mechanische pech en moest de winst aan zijn neus voorbij laten gaan. Hij zou uiteindelijk nog als achtste binnen lopen. Meteen kwam Sven Nys aan de kop van de wedstrijd. Van Aert ging raar om met de houding van Nys. Fustraties bij Mathieu Van der Poel tijdens de wissel in de materiaalpost. De moed droop hem in zijn schoenen.

Voorin kregen we een spannende strijd tussen Nys en Van Aert. Met nog één ronde voor de boeg was alles nog mogelijk. Alle registers werden open getrokken. Het tempo werd de hoogte in gejaagd en de risicofactor begon een rol te spelen. Toch bleef Sven Nys rustig en nam hij polshoogte wie er nog kon terug komen uit de achtergrond. Daar was niemand te zien. Dus de laatste ronde moest hij zich alleen maar concentreren op Wout Van Aert. Van Aert op zijn beurt wist dat hij voor Sven Nys moest zitten aan de balken. Anders kon Sven Nys springen en doortrekken. Maar dat belemmerde hij hem. Hij nam de koppositie in handen en probeerde deze vast te houden tot het einde van de ronde. Maar Nys is ervaren genoeg om in het wiel te blijven zitten van de jongere garde. Wout Van Aert bleef heel wat risico’s nemen en zette Nys onder druk. Hij bleef hem beriddeneerd volgen. Nys kreeg de kans om over Wout Van Aert te gaan nabij de materiaalpost maar Nys liet begaan. Wat ging het allemaal vrij snel? Ijzingwekkende laatste ronde maar hij bleef zitten in het wiel van Wout Van Aert. Waar zou Nys willen toeslaan, hoorden je de supporters zeggen? In de modderpartij net voor de aankomst wou Nys zijn slag slaan maar hij modderde wat aan in deze strook en weg was de zege. Wout Van Aert kwam zonder kleerscheuren deze strook door en nam zo enkele meters op Sven Nys. Hij heeft het geprobeerd maar het is mislukt en moest tevreden zijn met zijn tweede plaats. De derde plaats was nog voor Dieter Vanthourenhout.

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Sven Nys
  3. Dieter Vanthourenhout
  4. Kevin Pauwels
  5. Gianni Vermeersch
  6. Tom Meeusen
  7. Lauren Sweeck
  8. Mathieu Van der Poel
  9. Tim Merlier
  10. Corne Van Kessel

Wout Van Aert blijft leider in de B-post Bank trofee.