Toon Aerts 40 minuten Solo in Leuven

Toon Aerts 40 minuten Solo in Leuven

Een solo vanuit de tweede ronde voor telenet Fidea rijder Toon Aerts die in de laatste ronde nog een fout maakte en zo zijn teamgenoot Tom Meeusen zag terugkeren. De ploeggeest overheerste en Toon mocht zijn tweede overwinning van het seizoen optrekken. In de spurt voor de derde plek kregen Bastaens die het won van Taramarcaz en Iserbyt.

Leuven werd de laatste rit voor Sven Nys op Vlaams Brabantse bodem. De Kannibaal was gebrand op een overwinning maar daar hebben verschillende feiten anders over gedacht : vork gebroken – rugblokkages en de vermoeide benen hielden hem weg van de voorste plekken. Hij moest tevreden zijn met een zesde stek.

Ook waren heel wat ogen gericht op Iserbyt die na zijn twee valpartijen terug aan de wedstrijd wou beginnen. Hij had geen hoge verwachtingen maar kon een hele wedstrijd mee voorin koersen. We kregen in Leuven geen Wout Van Aert, Kevin Pauwels en Lars Van der Haar aan de start en dat gaf Sven Nys reden om te wijzen op iedereen zijn verantwoordelijkheid om ook in de kleinere koersen aan de start te komen. Anders kunnen deze binnen de kortste keren wel eens van de kalender verdwijnen.

De start werd gegeven en het waren voorin alle beloften die zich in de kijker wilden rijden. Toon Aerts trok de hele bende op sleeptouw gevolgd door Simuneck, Sven Vanthourenhout, Sven Nys en de rest van de meute. Verschillende trajecten waren er mogelijk aan de technische hooiberg en dat bracht telkens wel niks teweeg bij deze jongens. De verkenningsronde mocht Simuneck voor 3/4e voor zijn rekening nemen. Toon Aerts zat in tweede stelling, Sven Vanthourenhout in derde, de rest van de topfavorieten in zijn wiel. Aan de balken mocht Simuneck zelfs een paar meters  voorsprong nemen maar de anderen controleerden de wedstrijd vanuit de tweede lijn. Wie zou de gaatjes moeten gaan dichten hoorde je iedereen denken? Dus nam Iserbyt het initiatief om naar Simuneck toe te rijden. Hij kwam aan de kop van de wedstrijd en liet meteen zijn stempel na. We kregen een groepje bestaande uit Simuneck, Iserbyt, Taramarcaz; Sven Vanthourenhout en Toon Aerts. Daarna kwam het groepje Nys, Bastaens, Vantornout Klaas, Meeusen en Arnouts op 5 sec. Ze wilden allemaal naar het eerste groepje toerijden. Maar de hoop werd gevestigd op de Kannibaal uit Baal. Hij kreeg geen hulp van de anderen maar deed de achterstand wel slinken. Onder het oorverdovend lawaai van zijn supporters kon hij zelfs de aansluiting voor mekaar krijgen. Aan de balken probeerde Toon Aerts om weg te rijden van zijn medevluchters. Nys liet even begaan en zou zijn ervaring willen aanspreken om later in de wedstrijd terug te keren. Maar dat zou anders uitdraaien.

Ronde 2 : Toon Aerts had al een voorsprong van 4 sec op het groepje bestaande uit 9 rijders. De groep van Sven Nys had de aansluiting gemaakt en Iserbyt ging opnieuw aan de kop rijden. Taramarcaz kreeg info om mee de wedstrijd hard te maken en dat deed hij onmiddellijk door aan de kop te gaan rijden. Aan de balken gaf Toon Aerts een supergoed gevoel door aan zijn supporters. Taramarcaz en Iserbyt probeerden naar hem toe te rijden maar dat lukte niet. Meeusen zag het gebeuren en zette zich op het wiel van Iserbyt. Nys en Klaas werden op dat ogenblik aan de rekker gehangen. Maar op de weg kwamen de jongens van de oude garde opnieuw terug.

Ronde 3 : Toon Aerts liep ronde na ronde meer uit. een achtervolgend groepje met 6 rijders probeerden terug te komen. Op dat ogenblik reed Klaas Vantornout lek en verloor voorin de positie. Iserbyt probeerde aan de materiaalzone opnieuw tempo te maken om weg te rijden van zijn medevluchters. Maar opnieuw werd hij op het matje geroepen door zijn sportief manager in de materiaalzone Kris. Het kalf was op dat ogenblik verdronken bij Klaas Vantornout. We kregen een aanrijding bij de achtervolgers. Hierbij blesseerde Sven Nys zich opnieuw in de rug. Het duurde even voor hij terug in zijn ritme kwam. Maar later zou blijken dat hij door dit incident niet alleen pijn kreeg in zijn rug maar ook nog eens de vork voorin stuk had.

Ronde 4 : toon Aerts bleef druk zetten en liep nog verder uit op zijn achtervolgers. Iserbyt deed het achtervolgende werk en Tom Meeusen zat in een zetel om mee te rijden. Hij deed geen trap teveel. Het tempo bij deze mannen lag niet hoog zodat Nys opnieuw kon komen aansluiten. Iserbyt ging wat onstuimig te keer en wou zich in deze wedstrijd opnieuw bewijzen om bij de groten te horen. In de achtervolging stopte Tom Meeusen goed af. De anderen lieten dit niet toe en reden het gaatje opnieuw dicht.

Ronde 5 ; hergroepering bij Iserbyt die jacht aan het maken was op Toon Aerts. Sven Nys voelde zich even in een opflakkering en probeerde de kloof wat te verkleinen. Het lukte hem om dichter te komen maar op dat ogenblik kreeg hij zicht op zijn gebroken vork en moest hij temporiseren. De anderen konden van hem wegrijden. Simuneck verloor zijn achterwiel en viel voorin weg. De anderen lieten wat begaan. Meeusen voelde dit aan en ging zijn eigen wedstrijd rijden. Hij reed weg van zijn medevluchters op zoek naar zijn teamgenoot Toon Aerts.

Ronde 6 : Toon Aerts vergrootte zijn voorsprong met de ronde. Taramarcaz ging in de fout aan de rode loper waardoor Nys ook even moest uitwijken van zijn ideale lijn. Meeusen begon zich beter te voelen in de wedstrijd en gaf zijn supporters waar voor hun geld. Hij begon over de grachten te springen en hierdoor slinkte de achterstand op Toon. De rest van de achtervolgers zat toen al op 42 sec.

Ronde 7 : Toon Aerts mocht van zijn ploegmanager zijn eigen wedstrijd rijden. Tom Meeusen controleerde vanuit de tweede plek en Iserbyt probeerde de derde plek te bemachtigen maar ging onstuimig te keer. Het lukte hem niet om weg te rijden waardoor er continu een wisseling in de posities was voor plek 3.

Ronde 8 : Toon Aerts mocht gaan denken om te consolideren. Meeusen bleef hangen op 25 sec. De achtervolgers op 1 minuut 30. Nys reed de materiaalpost binnen om een nieuwe fiets te nemen. Weg met die gebroken vork. Maar de vogel was op dat ogenblik al gaan vliegen. Dat besefte Nys als geen ander. Hij probeerde de wedstrijd uit te rijden als een volwaardige training. Meer zat er voor hem niet in. Hij had zeker geen goede benen.

Ronde 9 : De laatste ronde gaf Toon Aerts nog een zeer goede indruk. Tom Meeusen bleef steken op een aantal seconden en verdedigde zijn tweede plaats. De achtervolgers kwamen niet dichter. Zij mochten gaan vechten voor de derde plek. De tweede overwinning voor Toon Aerts was zo goed als binnen toen hij over de kop ging en bijna zijn winst zag uit zijn handen glippen. Tom Meeusen kreeg er weet van maar reed zijn wedstrijd op eigen tempo uit. Hij gaf zo de overwinning aan zijn teamgenoot Toon Aerts die er super blij mee was. Een spurt voor de derde plaats werd op gang getrokken door Taramarcaz maar die moest op de helft van de lijn de derde plek nog afstaan aan Bastaens.

Eindstand :

  1. Toon Aerts
  2. Tom Meeusen
  3. Bastaens
  4. Tarmarcaz
  5. Iserbyt
  6. Nys
  7. Simuneck
  8. Klaas Vantornout
  9. Jim Arnouts
  10. Denuwelaere.

Bron : Nancy Aerts